Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Milliárdokba fojtott civil szervezetek
2010-11-10 13:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Milliárdokba fojtott civil szervezetekHiába a százszámra meghirdetett pályázat, mire lezárul az ellenőrzés, az alapítványok sora csődbe jut
Az elmúlt négy évben összesen 141 milliárd forinttal segítette az állam a civil projektek megvalósulását. A szervezetek ennek ellenére úgy vélik, hogy a hazai támogatási program segítség helyett inkább tönkreteszi a civil társadalmat. A rendszer mellőz minden életszerűséget, ellenőrzéskor az eredmények helyett a papírokat kérik rajtuk számon.

 

 

 

 

A hazai civil szervezetek támogatására kiírt pályázatok hatékony és eredményes eszközei a civil társadalom kiirtásának – mondja Sípos József, az 1000 Mester Egyesület elnöke a civil szervezetek panaszhonlapján. Kijelentését csaknem háromszáz, póruljárt civil szolgáltató esete támasztja alá.

 

Milliárdokba fojtott civil szervezetek 

 

„Egy 2007-ben hivatalosan elismert és kifizetett képzés öszszegének visszafizettetése, illetve egy másik pályázati támogatás több mint egyéves késése és csökkent összegű kifizetése miatt nem tudtuk megvalósítani a tréninglakásprogramunkat, így végül az arra nyert támogatást kamatostól kellett visszafizetnünk, ami a Down-kóros fiatalokat és családjaikat évtizede segítő Csupaszívek Társasága Közhasznú Egyesület összeomlásához vezetett.”

 

„A pályázati támogatás folyósításának másfél éves csúszása miatt a mánfai Colle gium Martineum előbb adósságfelhalmozásra, majd a modellértékű, roma gyerekekkel foglakozó intézmény bezárására kényszerült.”

 

„A támogatási szerződéstől való elállás, majd a kifizetett támogatás visszakövetelése milliós kamattal terhelve, adóként behajtva csődbe juttatta az Istenkútért Egyesületet.”

 

„A Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület a Magyarországon élő menekültek alternatív munkaerő-piaci képzését és foglalkoztatását, illetve a munkaerő-piaci integrációját segítő szociális munkatársak képzését szolgáló két projektjét immár három éve befejezte, ám a pénzügyi lezárás azóta sem történt meg. Ráadásul az első projekt össztámogatásának több mint 40 százalékát visszakövetelik, miközben a második program finanszírozásának húsz százalékával továbbra is adós az NFÜ. Jogszabálysértő magatartásuk miatt a szervezet működése veszélybe került.”

 

Panaszok, esetek, csődök sorakoznak hosszú egymásutánban a civil szervezetek veszteségeit bemutató „papirország. wordpress.com” honlapon, amelyet a pályázati rendszer áldatlan állapota ellen küzdő nonprofit civil szervezetek indítottak. Az átlátható, kiszámítható feltételeket és megfelelő jogorvoslati lehetőségeket követelő 15 tiltakozó alapítványhoz, egyesülethez azóta több mint 170 csatlakozott.

 

Az egyre szélesedő civil tiltakozás közvetlen kiváltó oka – az elsősorban a civil szervezetek fejlesztését célzó állami pályázatokat lebonyolító – Esza Nonprofi t Kft. egyik tavalyi döntése volt, amelyben az adóhatóságot kérte fel hét konzorcium alá tartozó többtucatnyi civil szervezet tartozásainak behajtására. A pályázatkezelő szerint az érintettek különféle elszámolási szabálytalanságokat követtek el, amelyeket a visszamenőleges hatályú eljárások során fedeztek fel. A szervezeteknek lehetőségük sem volt jogorvoslattal élni. A döntés nyomán elrendelt inkasszó pedig gyakorlatilag a csőddel volt egyenértékű. A felháborodást tovább tüzelte tavaly a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) uniós forrású pályázatának felfüggesztése közvetlenül a beadási határidő előtt. Hét szervezet nyílt levélben követelte a pályázati eljárások felülvizsgálatát, amelyet azután az NFÜ-nek és az illetékes minisztériumoknak is átadtak. A demonstrációt követő tárgyalások csak részben vezettek eredményre. A civil szervezetek működését ellehetetlenítő pénzügyi intézkedéseket nem állították le. Az ennek nyomán induló perek még nem zárultak le. A fejlesztéspolitikai rendszer átalakításával már valamivel jobban állnak. Az NFÜ munkacsoportot hívott össze a pályázati rendszerek és eljárások felülvizsgálatára. A munkába a civil szervezetek képviselőit is bevonták.

 

– A jelenlegi támogatási rendszer a teljes bizalmatlanságra, a jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére, az értelmetlen és túlzó kontrollra, a drákói szigort érvényesítő szűklátókörűségre, az egyoldalúságra épül – sérelmezi Móra Veronika, a tárgyalásokba bevont Ökotárs Alapítvány igazgatója. – A pályázati kiírásokat menet közben módosítják, ugyanakkor számon kérnek törvényeket, amelyek a pályázat meghirdetésekor még nem is léteztek. Csak a pályázó számára vannak időkorlátok. Az ellenőrzési eljárások során a lebonyolító szervezet időnként komoly szakmai, adminisztratív, ügyviteli és egyéb hibákat követ el –minden következmény nélkül. A pályázókat ugyanakkor gyakran és szigorúan büntetik apró vagy vélt hibákért jogorvoslati lehetőségek nélkül. Ráadásul ezek a hibák sokkal inkább az adminisztratív kapacitás hiányából fakadnak, mintsem rossz szándékú felhasználásból.

 

A fentieket támasztja alá a Jogismeret Alapítvány szervezte kutatás, amely a civil szolgáltatók államháztartási forrású támogatásaira vonatkozó jogszabályokat elemezte. A munkát egyébként az Ökotárs is támogatta.

 

– Minden civil szervezet álma: megnyerni egy állami pályázatot és támogatási szerződést kötni egy önkormányzati, illetve állami szervvel. Csakhogy az álom könnyen rémálomba fordul a beszámoló elkészítése, illetve az ellenőrzés után, ha a partner eláll a szerződéstől és teljes támogatást viszszaköveteli a civilektől, méghozzá a kamatokkal együtt. A vég ezután szükségszerűen bekövetkezik, hiszen a jellemzően tőkehiányos civil szervezetek képtelenek visszafizetni a pénzt, amit egyébként már el is költöttek a projektre – mutat rá a zárótanulmányt író dr. Bíró Endre, aki kollégáival együtt 9 jogforrási szinten összesen 107 hatályos jogszabályt és 44-féle támogatási szerződés típust vizsgált. Ezeket összevetve arra jutottak, hogy a hazai támogatási szerződések egyoldalú és aránytalan helyzeti előnyt, erőfölényt jelenítenek meg az állami, önkormányzati fél javára. A szerződések egyike sem tartalmaz közvetlen jogkövetkezményt a támogató, illetve kezelő szerv szerződésszegésére. Mintha az kizárt lenne, hogy az állami, illetve az önkormányzati intézmény mulasszon vagy tévedjen. A kontraktusokban még a legalapvetőbb eljárási jogok –például jogorvoslat lehetősége – sem jelenik meg.

 

– A NFÜ nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szervezet. A jelenleg hatályos szabályozási rendszerről véleményt alkotni nem feladata – hárította el lapunk érdeklődését az ügynökség, ugyanakkor fontosnak tartották közölni, hogy vizsgálják a projekt kiválasztási rendszert és a partnerségi folyamatot. A rendszer áttekintése amúgy is aktuális. Az viszont tény, hogy az ellenőrzések során sokszor találkoznak hiányos vagy színlelt teljesítéssel, amire gyakorta csak a helyszíni záróellenőrzésen derül fény. Az alapítványok gyakran sértenek jogszabályt, nem veszik figyelembe, hogy a projekt a pályázat befogadását megelőzően nem kezdhető meg, illetve a benyújtott számlák és a teljesítési igazolások nem fedik egymást.

 

Azt viszont az NFÜ sem tagadja, hogy már a szerződéskötésnél pontos tájékoztatást kellene adni a pályázóknak arról, hogy az ellenőrzéskor mit várnak majd el. A szabálytalansági eljárás elindítását jogszabály írja elő, így attól nem tekinthetnek el. Azt viszont az ügynökség is elismeri, hogy a szabálytalanság korántsem egyenértékű a csalással. A későbbiekben a tömeges értékelések felől a személyesebb pályázatkezelések felé kívánnak elmozdulni.

 

– Sohasem vitattuk, hogy a közpénzzel el kell számolni –hangsúlyozza Móra Veronika. –Azt viszont igen, hogy az ellenőrzés csupán a papírokról szóljon. Különféle hatóságok gyakorta eleve jogosulatlan pénzfelhasználóként tekintenek ránk, az pedig semmit sem érdekel, hogy mit végeztünk, legfeljebb az, hogy miről van papírunk. Fel kellene ismerni: a sikeres projektek végrehajtása a támogatónak is érdeke.

 

Az ügynökséggel kezdeményezett tárgyalások zárásaként a civil szervezetek javaslatcsomagban összegezték a teendőket. Ezt az NFÜ-höz is eljuttatták. Azóta se tudják mi lett vele.

 

– Apró javulásnak tekinthető az államháztartási törvény végrehajtási rendeletébe beépített néhány kedvező változás, ám ez csupán a jéghegy csúcsa, ráadásul csak az idén megkötött szerződésekre érvényes. A hírek szerint az Orbán-kormányban is megvan a szándék a változtatásra, de konkrét jogszabálytervezetről nem tudunk – mondja Móra Veronika.

 

Addig pedig marad a zavarosban evickélés.

 

C-PRESS - nol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek