Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkül
2010-11-08 12:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkülMegyénk több, romák által is lakott településén nem alakult meg a cigány kisebbségi önkormányzat, mert nem gyűlt össze a választás kiírásához szükséges regisztráció. Holott például Zalakomárban és Zalalövőn is jelentős a cigányság aránya.

 

 

 

 

 

Zalakomárban csupán egyetlen ember vetette fel magát a cigány kisebbségi névjegyzékbe, ám ahhoz, hogy egyáltalán lehessen kisebbségi önkormányzatot választani, minimálisan 30 fő kellett volna. A 3000 fős település lakóinak körülbelül egyharmada roma származású...

- Hát minek itt ilyen kisebbségi micsoda, sose nem ad nekünk semmit a polgármester - fogadott minket Zalakomárban, az Árpád utcában Bogdán Margit, aki tucatnyi rokonával él egy nagyon rossz állapotú házban.

 

A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkül

Horváth Sándorral, a megszûnt zalakomári cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesével jártunk Bogdán Margitéknál. A férfi szerint a romák nem látták értelmét a ckö megalakításának - Fotó: Szakony Attila

 

- Mi nem is tudtunk elmenni választani, mert még nincs a nevünkön a házunk - vágott szavába apósa, Bogdán Lajos. - Azt mondták, így nem lehet.

- Pedig biz isten a mi polgármesterjelöltünkre, a Horváth Józsira szavaztunk volna! Hogy a többiek miért nem mentek el, nem tudom. Az a baj, hogy a romák közül sokan nem is tudják felfogni, mire való a kisebbségi önkormányzat. Főleg azok, akik nap mint nap csak isznak... - mondta.

Az előző ciklus cigány kisebbségi önkormányzatának elnökhelyettese, Horváth Sándor úgy véli: a romák azért nem választottak maguknak testületet, mert nem látták értelmét a ckö létének. A nagy önkormányzattól ugyanis nem sok segítséget kaptak.

Varga Miklós polgármesternek viszont meggyőződése: politikai machináció is szerepet játszott abban, hogy ckö nélkül maradt Zalakomár. Ám ő is úgy látja: az elmúlt évek tapasztalatai szerint nincs értelme a cigány kisebbségi önkormányzat működésének.

- A tevékenységük kimerült abban, hogy karácsonykor segélyt osztottak a rászorulóknak - magyarázta. - Arról viszont fogalmam sincs, most miért nem alakulhatott meg a ckö. De az érdekes adalék, hogy a 2001-es népszámlálás során kétszázan sem vallották magukat romának.

 

A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkül

Érdekes tendencia olvasható ki az adatokból: papíron több roma választó él Zalában most, mint 2006-ban, de jelöltséget kevesebben vállaltak - Grafika: Urbanics Pál  

 

A település jegyzője, dr. Weller-Jakus Tamás szerint a történtekben nagy szerepet játszott a helyi roma társadalom heterogén volta, Zalakomárban ugyanis köszörűs, beás és muzsikus cigányok is élnek, s nincs összefogás.

- Ezt az is alátámaszthatja, hogy polgármesterjelöltjük, Horváth József csak 12 szavazatot kapott - szögezte le.

Utóbbi eleinte húzódozott, mikor megkerestük, aztán mégis szóba elegyedett velünk.

- Nézze, itt hiába indul bárki, nem választják meg. Széthúznak a romák. Nemcsak a polgármesterrel, de egymással se jönnek ki. Hogy elégedett voltam-e a ckö-vel? Mit mondjak? Rajtam nem segített senki se... - fogalmazott.

 

A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkül

Kövesi Vilmos éveken át vezette a zalalövôi ckö-t; azt mondja, falakba ütközött, ezért vonult vissza. Mégis úgy gondolja, szükséges lett volna, hogy a cigányok képviselete fennmaradjon - Fotó: Ohr Tibor  


Teleki László, a nagykanizsai ckö elnöke szerint országosan nem csökkent az érdeklődés a közélet iránt a kisebbségek körében, sőt. A probléma gyökerét másutt kell keresni.

- A cigányságot sok helyütt félrevezetik roma és nem roma politikusok, ezért az elsősorban szociális segítséget vár a ckö-ktől, miközben csak kulturális autonómiára, oktatási tevékenységre kaptak felhatalmazást. S néhol bizony, a település vezetése is bűnbaknak kiáltja ki a cigány kisebbségi önkormányzatot - fejtegette. - Én azt hiszem, újra kellene gondolni az egész kisebbségi választási rendszert. Még hozzá oly módon, hogy a 2005 előtti állapotokat visszahozva, kedvezményes mandátumokkal kerülhessenek be az etnikumok képviselői a nagy , települési képviselő-testületekbe - tette hozzá.

Zalalövőn 1998 óta működött cigány kisebbségi önkormányzat. Kövesi Vilmos, aki sokáig vezette a helyi testületet, azt mondja: bár ő visszavonult, sajnálja, hogy nem alakult ckö, mert sok hasznos programot indítottak az elmúlt 12 évben. Például képzéseket, a gyerekeknek színjátszó foglalkozást, felzárkóztató oktatást, üdülést szerveztek, részben nagykanizsai mintára. Azonban már az első ciklusban kiderült, hogy sok pályázati kritériumnak nem tud megfelelni a ckö, miközben a cigányok egy része anyagi segítséget várt a testülettől.

 

A ckö nem pénzosztóhely! Kisebbség, önkormányzat nélkül

Horváth József polgármesterjelöltként próbálkozott Zalakomárban. Keserûen mondta: szerinte a romák széthúznak, egymással se jönnek ki, így bárki is indul, senkit nem választottak volna meg - Fotó: Gergely Szilárd  

 

- Így aztán sokan rám kezdtek haragudni, és a programokat is maga a cigányság fúrta meg, sőt, néhány rokonom is ellenem fordult. 2002-től az országos kisebbségi politikában vállaltam feladatot, az OCÖ elnökhelyettese lettem, de a fővárosban is azt tapasztaltam, hogy hiába vannak jó kezdeményezések, akinek sok embere van, az érvényesül. Ráadásul Zalalövőn unszimpátiát váltott ki néhányakban az országos pozícióm, a cigányság megosztottá vált, ezért úgy döntöttem, befejezem - fogalmaz Kövesi Vilmos, ám azt megjegyzi: köszönettel tartozik a települési önkormányzat vezetőinek az éveken át tartó partnerségért. 2006-ban felkérésre még elindult Lövőn, de idén már nem vállalta a feladatot, így más jelölt nem lévén, nem alakult kisebbségi önkormányzat, s a választói névjegyzékbe sem vetették fel magukat a cigányok.

Kövesi Vilmos egyébként a regisztráció rendszerével nem ért egyet, már évekkel ezelőtt demonstrációt szervezett emiatt. Mint mondja, az egész csak arra jó, hogy a pénzosztók hivatkozhassanak rá: nem kell annyi támogatás oda, ahol hivatalosan nem is élnek cigányok. Amúgy (korábbi felmérés szerint) a lakosság mintegy 20 százaléka lehet roma származású a városban.

 

C-PRESS - ZalaiHírlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek