Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megszűnik az egy család, egy segélyezett elv
2010-11-04 08:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Megszűnik az egy család, egy segélyezett elvA jövőben megszűnik az egy család, egy segélyezett elv. Egyelőre azonban senki nem tudja, milyen feltételekkel folyósítják majd a rendelkezésre állási támogatást felváltó bérpótló juttatást, és sokakat aggodalommal tölt el az ehhez kapcsolódó kitételek egynémelyike.

 

 

 

 

Teljesen megszűnik az Út a munkához program – erősítette meg lapunk szerdán közölt információját a Nemzetgazdasági Minisztérium. „Olyan közfoglalkoztatási rendszert szeretnénk működtetni, ami egyszerűbb, átláthatóbb, igazságosabb, és valóban a munkába vezet” – tudatta a tárca sajtóosztálya, alátámasztva azokat a közléseinket, amelyek szerint megszűnik az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást folyósítanak majd, illetve az ellátás feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet és a legalább harminc nap munkaviszony.

 

A Gyurcsány-kormány által elindított Út a munkához programot nemcsak a szociális szakma, hanem az akkori ellenzék is kritikával illette. Ezek egyik visszatérő eleme volt, hogy az önkormányzatok nem tudtak értékteremtő munkát adni az állásnélkülieknek. De ez nem csak az önkormányzatok felelőssége – honnan is teremtettek volna elég pénzt arra, hogy kellő eszközöket biztosítva valódi munkalehetőséget biztosítsanak? Értelemszerűen tehát a munkaszervezés náluk nem feltétlenül van jó kezekben. Érzékeli ezt a nemzetgazdasági tárca is, amely arra a kérdésünkre, hogy az új Nemzeti közfoglalkoztatási programban miként csökkentenék az önkormányzatok terheit, esetleg elképzelhető-e, hogy a jövőben nem nekik kell majd a munkákat szervezni, azt a választ adta: „az önkormányzatok tudják a legjobban, hogy egy településen melyek a közösség számára fontos, akár munkanélküliekkel ellátható feladatok. A feladatok jelentős része azonban nem falutáblától falutábláig tart. A könnyítés azt is jelenti, hogy a támogatás a dologi költségekre is kiterjedhet, és pályázati úton lehet hozzáférni.”

 

A közmunkaszervezést a kormány kiterjesztené a kis- és középvállalkozásokra is, méghozzá úgy, hogy a vállalkozások közmunka-támogatása nem általában lesz igényelhető, ahogy eddig, hanem csak az új bérpótló juttatásra jogosultak munkába állítására lesz pályázható. E támogatás elérheti a 70 százalékot. Ugyanakkor – és az önkormányzatok–vállalkozások–állam hármasában ez lesz a közmunkák harmadik pillére – a kabinet elősegíti a hosszú távú közmunkaprogramokat, akár úgy is, hogy a nagy állami beruházásoknál olyan vállalkozásokat alkalmaznak, amelyek közmunkásokat foglalkoztatnak. „Ezekben a hosszú távú programokban 12 hónapos, tehát folyamatos lesz a foglalkoztatás. A programokba integrált szakmai képzés akár a szakmunkás-bizonyítványig is eljuttathatja a közfoglalkoztatottat, ha szorgalmasan dolgozik és tanul. E programokban az állami infrastruktúrát kezelő gazdálkodó szervezetekre és szervekre számítunk” – nyilatkozta lapunknak a nemzetgazdasági tárca.

 

Ami a bérpótló juttatást illeti: ez az úgynevezett Rátot, vagyis az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatását váltja föl. A Rát összege 28 ezer 500 forint. Az előző kormány az MSZP javaslatára bevezette az egy család, egy segélyezett elvet, amely komoly fölháborodást váltott ki a szociális szakmában, s úgy tűnik, ezt osztja a kormány is: „Szakmailag indokoltnak tartjuk, hogy az egy családban egy Rátos szabály helyett minden rászoruló azonos elbírálás alá essen. Ez a szabály ugyanis azt okozta, hogy az érintettek papíron elváltak, szétköltöztek.” Ugyanakkor – tette hozzá a tárca – a bérpótló juttatás nem segély, hanem ellenkezőleg, egyfajta munkára ösztönző, a tétlenséget el nem ismerő juttatás. „Abban közmegegyezés van, hogy más elbírálás alá kell esnie annak, aki nem tud dolgozni, mint annak, aki munkaképes. Ha az utóbbiak anyagi segítséget is várnak az államtól a megélhetéshez, akkor nekik is kötelezettségeket kell teljesíteniük” – írják.

 

Ugyanakkor az is világos, hogy a bérpótló juttatással kapcsolatban még számos kérdés tisztázatlan. Tudható, hogy az igénybevételéhez kötelező lesz 30 nap munkaviszonyt igazolni, de arra senki nem tud válaszolni, hogy mi számít majd munkaviszonynak például a tartósan munkanélküliek esetében, akik eddig talán nem is dolgoztak, vagy a gyesen, gyeten lévők esetében. Erre vonatkozó kérdésünkre mindössze azt az információt kaptuk, hogy – idézzük –„a bérpótló juttatás feltételeinek részletes szabályai még kidolgozás alatt állnak”. Lesz mit kidolgozni: egyelőre nem lehet tudni, hogy a bérpótló juttatás összege szintén 28 ezer 500 forint lesz-e majd, akár a Ráté, illetve hasonlóképpen kötelező lesz-e az érintetteknek a felkínált munkát ellátniuk. Vagy: mit értenek a bérpótló támogatás feltételéül szabott „rendezett lakókörnyezeten”? Igaz, ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban kiindulási alapot jelenthet a tárca szűkszavú válasza: „nem tartjuk jó példának, ha a közmunkás irtja a parlagfüvet a ház környékén, és mindezt az udvarból nézi egy másik munkanélküli. A települési önkormányzatokat alkalmasnak tartjuk arra, hogy képesek lesznek eldönteni, milyen a rendezett lakókörnyezet.” Ennek eldöntése komoly hatalom lesz.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek