Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rasszizmus: romákat már büntetnek
2010-11-04 08:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Rasszizmus: romákat már büntetnekCigányok védelmében is alkalmazni kellene a törvényt
Roma is elkövethet rasszista bűncselekményt, nem roma is válhat rasszista bűncselekmény áldozatává - üzeni a miskolci bíróság múlt heti ítélete. Jogvédők csak azt nem értik, hogy cigányok védelmében miért nem alkalmazzák a törvényt.

 

 

 

 

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság után Miskolc egyik városrészében is önvédelmi csoportot alakítottak a cigányok. Az a hír járta, hogy bőrfejűek és gárdisták akcióra készülnek romák ellen: a hiszterizált légkörben élő miskolci cigányok tavaly március közepén rátámadtak egy gépkocsi utasaira. A romák egyikénél bot volt, amire korábban a „Halált a magyarokra” feliratot vésték. A három autósból ketten könnyebben megsérültek, az autóban százezer forint körüli kár keletkezett. A miskolci városi bíróság nem jogerős döntésében „magyarellenesség” miatt súlyos bör tönbüntetésre ítélte a támadók többségét.

 

A származás jelentőséget kapott tavaly ősszel, a Tavaszmező utcában is, ahol késsel fenyegetett és bántalmazott egy józsefvárosi cigány család több tagja egy nem cigány diákot. A rendőrség szerint az incidens arra vezethető vissza, hogy a megtámadott diák nem roma.

 

Budapesten korábban nem volt rá példa, hogy rasszista bűncselekmény elkövetése miatt nyomozás induljon, miközben nem a sértett, hanem a gyanúsítottak tartoznak valamely kisebbséghez. (A romák és nem romák részéről egyaránt óriási felháborodást kiváltó olaszliszkai lincselés ügyében súlyos ítéletek születtek, de máig nem tisztázott, hogy raszszista motívum szerepet játszott-e a gyilkosságban, és ha igen, milyen mértékben.)

 

Különlegesen alakult 2005 tavaszán az úgynevezett Mortimer-ügy. A Moszkva térnél életveszélyesen megszúrtak egy roma fiút. Különböző pártállású politikusok is biztosra vették a rasszista indítékot, jogvédők tüntetést szerveztek. Aztán a rendőrség elfogta a Mortimer becenévre hallgató támadót, akiről kiderült, hogy cigánynak vallja magát.

 

Az emberi jogi tüntetés szónokai közül Tamás Gáspár Miklós filozófus bocsánatot kért a tévedésért, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője viszont úgy vélte, nem volt elhamarkodott a demonstráció. Hisz cigány származása ellenére is lehet valaki rasszista, előfordulhat, hogy romaként még inkább szeretne megfelelni a „mélymagyar” elvárásoknak.

 

Ne bonyolítsuk tovább, az alapvető kérdés mégiscsak az, hogy kisebbségiek elkövethetnek-e rasszista bűncselekményt többséghez tartozók ellen. A Tavaszmező utcai eset után Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa közölte: bár a jogalkotó eredeti szándéka a kisebbségek védelme volt, elvileg nem kizárt, hogy a rasszizmus elleni törvény ilyen esetekre is alkalmazható legyen.

 

Jogvédő berkekben akadnak, akik vitatkoznak ezzel az állásponttal, Baltay Levente, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) ügyvivője azonban a kisebbségi ombudsmannal ért egyet. A törvényben nincs olyan kitétel, hogy az áldozatoknak a kisebbséghez kell tartozniuk – mondta lapunknak az ügyvivő a romákat elítélő miskolci döntés kapcsán. A gond az – folytatta –, hogy a rendőrök sok más esetben, amikor pedig nyilvánvalóan cigányellenes rasszizmusról van szó, nem ennek a paragrafusnak az alapján indítják meg az eljárást.

 

Az Amnesty International szerint a magyar hatóságoknak és az igazságszolgáltatásnak súlyos hiányosságai vannak a rasszista indíttatású támadások felismerése terén, és képtelenek megvédeni a veszélyeztetett közösségeket. Horváth Aladár ugyanezt így fogalmazta meg: a törvényt, amit az igazságszolgáltatás nem alkalmaz a cigányok védelmére, alkalmazza ellenük.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek