Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigánykérdéssel talált újra egymásra Orbán és Soros
2010-11-02 08:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigánykérdéssel talált újra egymásra Orbán és SorosHiába támogatta Soros György a rendszerváltáskor a Fidesz alapítóit, évekkel később fagyossá vált a viszony Orbán Viktor és a világ egyik legbefolyásosabb üzletembere között. Soros alapítványának egykori munkatársai szerint az első Orbán-kormány idején szóra sem méltatták őket, most azonban az európai uniós romastratégia újra összehozta a régi szövetségeseket.

 

 

 

 

Hosszú évek után először találkozott egymással Orbán Viktor és Soros György, amikor október 19-én a miniszterelnök hivatalában fogadta a magyar származású amerikai milliárdost. A Miniszterelnökség közleménye szerint a találkozón Soros megerősítette korábbi bejelentését, mely szerint egymillió dollárral kívánja segíteni a magyarországi vörösiszap-katasztrófa utáni kármentést, valamint felajánlotta segítségét a kormány által is szorgalmazott uniós romaprogramhoz.

 

Soros és Orbán ismeretsége huszonöt éves múltra tekint vissza, a mostani találkozójuk mégis fordulatot jelent, az utóbbi években ugyanis hűvös volt a viszonyuk. Orbán 2009. márciusi országértékelő beszédében Soros Györgyöt úgy írta le, mint "akit a legkevésbé sem lehet a bankrendszer, a pénzügyi spekulációk ellenségeként feltüntetni". Egy hónappal később pedig a Fidesz bejelentette, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Soros Fund Management ellen, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálata szerint Soros cége állt a 2008. októberi, az OTP-t ért tőzsdei támadás mögött.

 

A Soros Alapítvány egykori munkatársai szerint azonban nem volt mindig ilyen fagyos a viszony Orbán és Soros között, a rendszerváltás előtt Soros sokat segített a Fidesznek az elindulásban közvetlen anyagi segítséggel, illetve a Bibó István Szakkollégiumban (amelyet 1989 előtt ELTE Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumának hívtak) tanulók számára juttatott támogatásokkal. Az akkori támogatottak közül többen ma is a Fidesz meghatározó politikusának számítanak.

 

Vásárhelyi volt a kulcs

 

"A szakkollégisták nagyon sok mindent nem tanulhattak meg ideológiai korlátok miatt, és emiatt olyan vendégeket - többek között népi írókat, a demokratikus ellenzék tagjait vagy ötvenhatosokat - hívtak meg, akik a rendszer miatt el voltak szigetelve, és nem tarthattak előadásokat egyetemeken. Ilyen volt Vásárhelyi Miklós is, ő volt a kulcsszereplő abban, hogy Soros összeismerkedett Orbánnal" - mondta az [origo]-nak egy névtelenségét kérő egykori kollégista. Vásárhelyit 1956-os szerepvállalása miatt öt év börtönre ítélték, 1984-től 2001-ben bekövetkezett haláláig Soros személyes megbízottjaként dolgozott, őt az [origo]-nak az üzletember több ismerőse is úgy írta le, mint aki Soros magyarországi legfőbb bizalmasa és legjobb barátja volt.

 

"Vásárhelyi egyik esti előadása során azt mondta, hozna egy érdekes vendéget, aki, mint később kiderült, Soros volt. Több órán át beszélgettünk vele" - mondta az egykori kollégista, aki az ügy politikai jellege miatt kérte, hogy ne közöljük a nevét. Azt mondta, ez volt a kapcsolatfelvétel kezdete, a beszélgetés hatására Soros intenzívebben kezdte támogatni a szakkollégiumot, főleg infrastrukturálisan, de alapítványán keresztül külföldi tanulmányutakat is biztosított a legtehetségesebb diákok számára. Orbán Viktor például 1989-ban kapott oxfordi tanulmányutat, de korábban a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa is volt.

 

Az egykori szakkollégista forrás szerint Orbánnak kifejezetten jó kapcsolata volt Sorossal, többször is találkoztak egymással. Azt mondta, Soros akkoriban úgy gondolta, kulcskérdés a fiatal generáció támogatása, Orbánt kifejezetten tehetségesnek tartotta. "Az egyik legkomolyabb ösztöndíjat kapta meg Orbán" - mondta a korábbi szakkollégista.

 

Ideológiai ellentétek

 

Soros a párttá alakulás előtt 4,7 millió forinttal támogatta a Fideszt a szervezet infrastruktúrájának kiépítésében, de az 1989-es párttá alakulás után anyagilag már nem támogatta forrásaink szerint, mert politikai szervezeteknek nem akart pénzt juttatni. Egy névtelenséget kérő akkori fideszes szerint az 1990-es évek elején romlott meg a kapcsolat Soros és a Fidesz, illetve Orbán között. "Ekkoriban a Fideszen belül is ellentétek alakultak ki, a párt politikájában történő irányváltás belső feszültségeket eredményezett, innentől kezdve romlott meg a viszony Sorossal" - mondta a forrás.

 

Az alapítvány több korábbi munkatársa is azt mondta az [origo]-nak, hogy a hűvösödő viszony oka sokkal inkább ideológiai volt, semmint személyes: a liberális Sorostól egyre inkább eltávolodott az egyre markánsabban konzervatív gondolkodásúvá váló Orbán. A Fidesz egyik akkori, neve elhallgatását kérő politikusa szerint Soros sokáig nem érzékelte az elhidegülő viszonyt, de 1993-1994-re már határozottan megromlott a kapcsolat.

 

"Ilyen vezetőre van szükség"

 

A korábbi alapítványi munkatársak szerint Soros racionálisan gondolkodó ember, aki nem csinál érzelmi kérdést politikai ügyekből. A magyarországi Soros Alapítványnál 1996 és 2006 között programigazgatóként és igazgatóként dolgozó Belia Anna azt mondta az [origo]-nak, Soros sosem kereste a kormányok kegyeit, hanem együttműködésre törekedett velük, hogy az alapítványa sikeresen működő modellprogramjait a kormányok segítségével kiterjeszthessék.

 

A Fidesz 1998-as országgyűlési választási győzelme emiatt lehetőséget jelentett ahhoz, hogy Soros és Orbán rendezze kapcsolatát. Ezt erősíthette volna az is, hogy az alapítványban 1994-től a kormányváltásig kuratóriumi tag volt Stumpf István, aki Orbán kancelláriaminisztere lett, valamint az is, hogy Belia szerint Soros a választások józan eredményeként értékelte Orbán megválasztását, és bizakodással várta miniszterelnökségét.

 

"Orbán hivatalba lépése után nem sokkal New Yorkba látogatott, ahol egy nagyobb társaságban találkozott Sorossal egy vacsorán. Soros véleményre az volt, hogy Orbán dinamikus és határozott, azt mondta, ilyen vezetőre van szüksége Magyarországnak" - mesélte Belia Anna. Szerinte Soros eleinte "nagyon amerikainak" tartotta a frissen megválasztott miniszterelnököt, de körülbelül másfél évvel a választás után ez megváltozott, ezt követően már nem szívesen beszélt róla.

 

Orbán elzárkózott Sorostól

"Egyáltalán nem volt jó a kapcsolat Soros Alapítvány és Orbán között a Fidesz kormányzása idején" - mondta Belia. Szerinte az alapítvány többször is kezdeményezett találkozókat, hogy sikeresen működő modellprogramjait bemutassa a kormánynak, de a megkereséseikre nem is kaptak választ. Belia szerint a nyilvánosan megtalálható programjaik közül "beszivárgó módon" így is megvalósult néhány. "El lehetett lopni őket simán, de mi örültünk neki" - mondta.

 

A Soros Alapítvány egyik akkori kuratóriumi tagja, Vámos Tibor az [origo]-nak azt mondta, a Fidesz-kormány éreztette, hogy nem kedvelik őket, de Belia Anna szerint árnyaltabb volt a helyzet. "A kormány kimondottan sose támadta Sorost, de nyílván nehezményezte, hogy Soros olyan mozgalmakat, folyóiratokat támogatott, amelyekkel kevésbé szimpatizált" - mondta. Jobboldali médiumok ugyan többször is keményen támadták Sorost, de Belia szerint az "lepergett róla". "Elég sok támadás érte más országban is, már megszokta, de a magyarországi támadások nyilván jobban fájtak neki" - magyarázta Belia.

 

A romák és Obama miatt térhet vissza

 

Több alapítványi forrás is azt mondta, Soros már a 2000-es évek elején kezdte mondogatni, hogy mivel Magyarország hamarosan az Európai Unió tagja lesz, és a demokratikus intézmények is stabilizálódtak, emiatt egyre kevésbé van szükség az alapítványára az országban. 2002-től fokozatosan szüntette meg magyarországi tevékenységét, alapítványa 2008-ban vonult ki véglegesen.

 

A mind Magyarországon, mind az Európai Unióban egyre nagyobb problémát jelentő romakérdés miatt azonban úgy tűnik, pár év kihagyás után ismét komolyabb támogatásokat juttatna Magyarországnak. A visszatérésben az is szerepet játszhat, hogy Barack Obama 2009-es hivatalba lépéséig Soros sok energiát folytatott amerikai közéleti tevékenységére. Belia szerint George W. Bush 2000-es megválasztása után azt mondta, a "nyílt társadalmat" az USA-ban kellene támogatnia. Az addiginál sokkal több programot indított az USA-ban. Később Obama kampányának egyik jelentős támogatója lett.

 

Lázárral is találkozott Soros

 

Soros az Orbánnal való találkozás után az Indexnek adott interjújában is azt mondta, a roma probléma iránt nagy az érdeklődés a nyugati országokban, és az, hogy Magyarország lesz az unió soros elnöke 2011 első félévében, lehetőséget teremt arra, hogy segítsen kialakítani a kormánynak az EU-s romastratégiát. Orbán is hangoztatta ennek kidolgozásának fontosságát az uniós elnökség alatt.

 

A kormány és Soros romakérdésben való együttműködésére utalhat az is, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, Göbl Vilmos szerint Soros találkozott Lázár János polgármesterrel is Budapesten, és megbeszélésükön a roma és a szegény gyerekek helyi integrációs programjáról is szó esett. Soros az Indexnek adott interjújában azt mondta, a hódmezővásárhelyi példa máshol is alkalmazható lenne. Arra a kérdésre, hogy ki kezdeményezte a Sorossal való találkozást, és mikor került rá sor, Göbl nem tudott váéaszt adni.

 

A romastratégiáról egyelőre keveset tudni. Az [origo] megkereste szerdán a programért felelős Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hivatalát, ahol azt mondták, a programról csak Balog nyilatkozhat, ő azonban november 5-ig Kanadában van. Az [origo] szerette volna megtudni, hogy Orbán és Soros találkozóját ki kezdeményezte, de a Miniszterelnökség sajtóosztálya nem reagált pénteki megkeresésünkre.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek