Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kisebbségi törvényhez reformjavaslatok
2010-09-01 07:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kisebbségi törvényhez reformjavaslatokA Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége állást foglal a kisebbségi törvény reformirányával kapcsolatban ,amelyhez konkrét javaslatokat tesz ,miközben kéri a cigány társadalom, a népünk támogatását ,miután mint szabad cigány/roma ember kérdésről-kérdésre, pontról-pontra végiggondolta okfejtéseink és javaslataink a cigány társadalomra irányuló építő, fejlődést segítő, biztonságot és nagyobb szabadságot jelentő jellegét.

 

 

A Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége reményét fekteti abban, hogy a hazai gádzsó társadalom nem próbál álságos lenni az egyszerű jogszabály módosítások miatt , hiszen alig egy hónapja a cigányságra szabottak törvényeket , amelyek érdekében még az alkotmányt is módosították pl: a 20 ezer forinti lopások esetében, és a büntethetőségi korhatár leszállításával.

 

Visszatérve tehát a Kisebbségi Önkormányzati Rendszer reformjához , első nagy kérdés szerintünk az , hogy kell e Cigány Kisebbségi Önkormányzati rendszer, vagy a civil szféra vegye át a helyét?

 

A civil szférából érkező kritikák teljesen jogosak a cigány önkormányzati rendszerrel kapcsolatban, ám azzal, hogy a civil szféra töltené be a cigány önkormányzatok szerepét nem változna az az alapvető probléma, hogy ne a gádzsók pillanatnyi indulatainak legyen kiszolgáltatva népünk.

Ennek az alapvető főproblémának a kiküszöbölését , könnyebb megoldanunk úgy, hogy a már 16 éve ismert önkormányzati rendszer hibáira koncentrálunk ,ami nem jelent mást mint „pénzt- paripát- fegyvert” .

 

Három csoportra osztottuk reformjavaslatainkat. Az első csoportba a választási rendszerrel kapcsolatos reformjavaslatainak tettük, a másodikba a jogokat és jogköröket, a harmadikba a gazdasági kívánalmakat.

 

1. Az OCÖ elnököt követlenül a cigány nép válassza.

1.2 5% legyen a listaállítási küszöb a jelenlegi 10 % helyett.

1.3 Indulhasson független jelölt a OCÖ elnöki és CKÖ képviseletért.

1.4 Töröljék el a 3 éves bejegyzési határt a cigány szervezeteknél.

1.5 A képviselőjelölteknél kötelező legyen a tiszta erkölcsi bizonyítvány.

1.6 Szüntessék meg a regisztrációt a szavazópolgárok részéről.

1.7 A regisztráció legyen örök és nyilvános a képviselőjelöltek tekintetében.

1.8 A cigány kisebbségi képviselők száma igazodjon a település nagyságához és jogállásához 3-5-7 főt tartjuk a minimumnak.

1.9 OCÖ , CKÖ, FCÖ elnök ne lehessen az a személy aki a Kisebbségi Önkormányzati Rendszeren kívül ,egyébként is tagja az országgyűlésnek vagy a helyi , területi önkormányzati testületnek.

1.10 Ne indulhasson az cigány szervezet a kisebbségi választásokon amely olyan parlamenti párttal köt szövetséget ,amelynek a képviselői számának az abszolút többsége (50+1) önbevallása szerint nem cigány.

 

2. A OCÖ elnöke az Országgyűlés teljes jogú tagja legyen.

2.1 A CKÖ , FCÖ elnök automatikusan teljes jogú tagja legyenek a helyi önkormányzati testületnek.

2.2 Az OCÖ egy- egy teljes jogú tagot delegálhasson a gazdasági és emberjogi bizottságba.

2.3 A CKÖ egy-egy teljes jogú tagot delegálhasson két működő helyi bizottságba.

2.4 Ahol 60% eléri a cigány népesség lélekszáma ott a CKÖ alelnök is teljes jogú tagja legyen a helyi testületnek.

 

3. Az OCÖ képviselők főállású képviselők státuszt töltsenek be, ennek megfelelő javadalmazással.

3.1 A megyei jogú városok elnökei a fővárosi kerületi elnökök illetve Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke főállású képviselői státuszba legyenek.

3.2 A CKÖ- k törvényben garantált működési költsége legyen lépcsőzetes ahol a minimum összeg

1 250 000 HUF vagy ennek megfelelő Euro ami a település lélekszámához igazodna 10 000 főnként növekedjen 500 000 HUF -al vagy ennek megfelelő egyen értékű Euroval, infláció követően, a központi költségvetésből finanszírozva.

3.3 Azok a cigány civil szervezetek akik a CKÖ választáson elérik az 5%- ot , éves központi költségvetési támogatásban részesüljenek amelynek a minimum összege 3 000 000 HUF -ról induljon.

 

Balogh Artúr - C- Polisz

Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.január 22-től 28-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-01-22
  Ma könnyed, játékos hangulatban leszünk, örömmel tölt el a gyermekeinkkel való foglalkozás. Találjunk ki szórakoztató délutáni programot. Ez lehet egy mozi, vagy elvihetjük a kicsiket a játszóházba. Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma biztosan találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, ami enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.január 21-től 27-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-01-21
  Ma örömmel játsszunk együtt gyermekeinkkel, a nagyobbakkal pedig jó program lehet a közös mozi. Töltsünk együtt velük egy délutánt. Használjuk ki az alkalmat, hogy megkérdezzük őket a problémáikról! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor valószínűleg találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, ami enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.január 20-tól 26-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek