Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szekta, vallás, közbiztonság - fideszes képviselő a jászsági romák helyzetéről
2010-08-30 10:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Szekta, vallás, közbiztonság - fideszes képviselő a jászsági romák helyzetérőlNemrég beszámoltunk Jászapáti romatelepein tett látogatásunkról, ahol megtapasztaltuk, hogy az ottani cigány lakosság gondjai nem különböznek a romák országos problémáitól: óriási munkanélküliség, jelentős apátia, nagyfokú tehetetlenség, hónapról hónapra élés, javarészt szociális segélyekből. Megszólítottuk Pócs János, fideszes parlamenti képviselőt is, akit a cigányokat meghódító Boldog Isten Gyülekezetről és város közbiztonságáról kérdeztünk.


 
 

Jászapátin sok roma a nehézségek ellenére látni véli a fényt az alagút végén. A városban főként a cigányok körében három éve térítő munkát végző Boldog Isten Gyülekezet vallási közösségben segítő kezekre leltek. Egy középkorú asszony szerint a hívők nem a kocsmába járnak, nem költik el a pénzt alkoholra, játékgépre, hanem harmonikus családi életre törekednek. A tagok között vannak olyanok, akik rossz emberek voltak, de megtértek, akik pedig betegek voltak, meggyógyultak. Hálásak a tiszteletesnek, mert felkarolta őket. A gondjuk, hogy az istentiszteleteket Jászapátin nem, csak más településeken tarthatják meg, vagy házról-házra járnak, mert a város vezetői közül többen, de főként Pócs János fideszes parlamenti képviselőés mezőgazdasági vállalkozó ellenzi a gyülekezet működését.

 

 Egy másik hívő szerint Pócs János többször szórólapon, újságban és tévében fenyegetette már meg őket vallási hovatartozásuk miatt, folyamatosan akadályokat gördít hitük útjába. Úgy tudja, Pócs a város katolikus egyházközösségének egyik vezetőjeként azt szeretné, ha megszűnne a gyülekezet, „és minden romát birka módjára a katolikus templomba terelhetne”. Pedig a gyülekezet tagjai nem ártanak senkinek, bíznak az Úrban, aki a szegényeket felemeli a nyomorból. Azt hirdetik, hogy az emberek szeressék és fogadják el egymást, zárkózzanak fel a többségi társadalomhoz. A gyülekezettől valaki emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat egyetlen alkalommal bérbe adta a kultúrház egyik termét,ahol a közösség tagjai istentiszteletet tarthattak. Ám azzal a kifogással, hogy lerészegedtek, oda többé nem tehették be a lábukat. Azóta a városban sehol nem biztosítanak termet számukra.

 

Pócs János visszautasítja, hogy elfogult lenne a cigányok iránt. „Mindig azt vallottam, s mondtam nekik, hogy Jézus őértük is meghalt a kereszten. Ha valaki gyakorolni akarja a vallását, tárt karokkal és nyitott szívvel várja őket a templom. Ám az üzleti alapon szerveződött és morálisan romboló szektáknak, mint például a Boldog Isten Gyülekezet,semmi keresnivalója nincs a városban” – fejtegeti a képviselő. Elismeri, valóban szórólapokon, újságcikkekben és tévé interjú alkalmával is fellépett a „szekta” ellen, s nem hajlandó tagjainak megengedni, hogy „a jászapáti római katolikus templom kertjében, vagy a városban bárhol parádézhassanak.”

 

Pócs magyarázatképpen hozzáteszi: „nem az egyszerű, szegény cigány emberekkel van a baj, hanem ezekkel a szektákkal: járják a településeket, félrevezetik és kihasználják a tanulatlan embereket. Többek között olyan trükkökkel szédítik őket, hogy felgyógyulnak a rákosbetegségből, megjavul a látásuk, vagy leszoknak a cigarettáról. A szekta vezetői egy-egy rendezvényen a hívektől komoly összegeket kalapolnak össze, majd távoznak. Arra hivatkoznak, hogy tiszteletesük csak akkor tud csodatévő dolgokat tenni, ha folyamatosan képezi magát külföldön. Mondhatnak rám bármit, de a szekta ellen a jövőben is mindentmeg fogok tenni.” Pócs egy tévhitet is eloszlat: egyáltalán nem csökkent a bűnelkövetők száma, amióta a gyülekezet megjelent Jászapátiban.

 

Kérdeztük Pócs Jánost a város közbiztonságáról is. Korábban Andrási Róbert polgárőr elmondta, a helyzet az utóbbi hetekben még nem javult. Szerinte a legfőbb baj, hogy nincs tekintélye a rendőröknek, „kinevetik őket, ahogy minket, polgárőröket is”. A város új, energikus őrsparancsnokától várnak változást. Pócs megerősítette, még sokat kell tenni a közbiztonság javításáért, de már vannak bíztató jelek. Korábban,egy kerékpár vagy egy tyúk eltulajdonításakor 70-80 oldalas jegyzőkönyvet kellett felvenni. Életerős, tettre kész rendőrök naponta nyolc-tíz órát töltöttek adminisztrációval. A képviselő bízik abban, hogy megfelelő visszatartó ereje lesz a büntetések megszigorításának, hiszen már a húszezer forint alatti tolvajlás is elzárással sújtható. Emellett folyamatosan nő a rendőri létszám, decemberben Jászapátiban megvalósul a huszonnégy órás szolgálat. „Aki nem tisztességesen él, vagyaki üzleti alapon, szektaszervezésekkel próbálja a várost lenyúlni, nemlesz helye a településen” – hangsúlyozza Pócs János.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek