Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigány gyerek nem gyerek az új kormánynak
2010-08-27 08:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigány gyerek nem gyerek az új kormánynakJogos, sőt szükséges is lehet az oktatási szegregáció Gloviczki Zoltán szerint. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár ráadásul azt igyekezett elhitetni, hogy "szakmailag jobb", ha a hátrányos helyzetű gyermekeket nem integrálják, hanem akár már nulladik osztálytól elkülönítik társaiktól. Hasonló nyilatkozatot tett Balog Zoltán; a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bírálta a romák integrációjának eddigi gyakorlatát.

 

 

 

 

A Fidesz-kormány nézetei az iskolai esélyegyenlőség ügyében minden tudományos álláspontnak, illetve európai törekvésnek ellentmondanak, miközben ma is több százezer fiatal kitörési esélyei válnak semmivé a magyar közoktatásban.

A problémát nem az oktatásnak kell megoldania - mondta Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki szerint vannak előnyei a szegregációnak. A Kossuth Rádiónak azt is elmondta: szerinte a szegregáció oka az érintett társadalmi rétegek növekedése, vagy a migráció, vagyis az, hogy a tehetősebb szülők egy másik településre viszik gyermeküket. Szakmailag jobb, ha a hátrányos helyzetű gyerekeket még az iskola előtt valóban a saját nevelési igényű gyerekekhez értő pedagógusok zárkóztatnák fel, akár szegregáltan is - mondta már a Klubrádiónak Gloviczki. A helyettes államtitkár úgy vélte: a pedagógusok technikai ellátottsága szégyenletes, felkészületlenségük tény, ezért ezekre a hátrányos helyzetű gyerekekre külön fel kellene készíteni őket, például romológiai ismereteket kellene tanítani. "Ha nem veszem észre, hogy valaki más, és tiszteletben tartva így próbálom meg őt integrálni, akkor azzal inkább károkat okozok, fordítva viszont sikeres lehet" - fogalmazott. Azt is elmondta, jelenleg 5-6. osztályban próbálják felzárkóztatni a pedagógusok a leszakadó gyerekeket, most azonban egy olyan próbaosztályt indítanak, ahol még az iskola előtt történik meg a felzárkóztatás. Pedagógiailag és szakmailag nem biztos, hogy az abszolút esélytelenség párhuzama az, hogy valakinek nem sikerül beilleszkedni egy más típusú emberekből álló osztályba - vélekedett.

 

Az elkülönítés tehát a szaktárca illetékese szerint jogos is lehet, ráadásul a jelenség okának nem az előítéletes, ráadásul jogsértő helyzetet tekinti, hanem azt, hogy a társadalomban egyre több az érintett réteg képviselője. Ez szerinte ahhoz vezet, hogy több a problémás iskola, és csak fokozza az esélyek egyenlőtlenségét, ha különböző képességű, indíttatású, célú gyerekeket törvényi erővel egy iskolába kényszerítenek.

A helyettes államtitkár nézetei ráadásul nem egyediek az új kormány berkein belül. Hatalomra kerülésüket követően, május végén hangzott el a parlamentben: "ekkora bűnt senki nem követett még el, mint az integrált oktatás". Babák Mihály fideszes képviselő ugyanis úgy vélte, természetes, hogy a szülők átíratják a gyermekeiket egy másik intézménybe, ha az anyagiak miatt lecsökkent az iskola színvonala, esetleg a szülő a közeli városban akarja taníttatni a gyermekét vagy "mert az osztály elcigányosodott". Úgy vélte, lazítani kell az integrált oktatáson, hiszen eddig a rendszerből "etnobizniszben megéltek különféle jogvédők", akik csak jogokról beszéltek, és nem kötelességről.

Hasonló nyilatkozatot tett szerdán Balog Zoltán. A ferences rend konferenciáján, amely három Komárom-Esztergom megyei település roma felzárkóztatási programját összegezte, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nemzeti érdeknek nevezte a cigányság ügyének megoldását. Mint mondta, két vesztese lesz annak, "ha nem tudunk előre lépni": a kisebbség, amelynek sokkal mélyebbre már nem nagyon lehet csúszni, és a többség, amelyiknek még lehet. Úgy fogalmazott, ő a cigányság védelmében állítja, hogy "ma a cigányügyön egy hatalmas, elsősorban nem cigányokból álló magyar lobbi élősködik". "Nagy liberális hazugságnak" és "képmutatásnak" nevezte azt, hogy a társadalom többségétől elvárható lenne, hogy egy szülő a gyerekét olyan iskolába járassa, ahol az csak "leszakadni tud".

Úgy vélte, ma erős lobbi áll azok mögött, akik úgy próbálnak aktívak lenni a cigányság ügyében, hogy inkább az indulatok gerjesztésében legyenek érdekeltek. Ilyen motiváció nemcsak a szélsőjobb térfelén, hanem a radikális liberális oldalon is létezik - tette hozzá. Balog Zoltán bírálta a romák integrációjának eddigi gyakorlatát. Úgy vélte, minél több olyan egyházi iskolára lenne szükség, ahol többségében cigány gyerekek tanulnak. Mindez szerinte előkészítés lenne az integrációra.

 

Mint azt megírtuk, erősödik a szegregáció gyakorlata a magyar oktatási intézmények jelentős részében. Több száz iskola működését figyelték meg ugyanis szakemberek a 2004-es roma integrációs vizsgálat utókövetéseként. Az eredmény katasztrofális; a kutatás becslése szerint az elmúlt hat évben jelentősen, legalább 30 százalékkal nőtt a cigány többségű iskolák száma. Háromszáz olyan iskoláról biztosan tudni, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek többségben vannak, az elvándorlások, átíratások eredményeként pedig további 10 százalékkal emelkedett a cigány tanulók létszáma ott, ahol már 2004-ben is többségben voltak.

Az összes roma diák nagyjából 30-40 százaléka tanul cigány többségű csoportban, főként "elkülönült" intézményekben. ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon mintegy 200 ezer roma gyerek van, akiket vagy szegregált oktatási intézményekben, vagy az iskolákon belül elkülönítve tanítanak a hatályos törvényi tiltás ellenére. Kutatások szerint pedig legalább 170 faluban és városban működik homogén cigány iskola, és további 700 intézményben párhuzamos cigány osztály. Szociológiai tanulmányok már évekkel ezelőtt kimutatták a szegregált iskolák és osztályok alacsonyabb oktatási színvonalát is, ez a közvetlen összefüggés pedig egyértelműen hatással van ezeknek a gyerekeknek a felnőtt életére is.

 

Lehet más a hozzáállás?

Morálisan és szakmailag egyaránt elfogadhatatlan a közoktatási helyettes államtitkár azon nyilatkozta, mely szerint az ország bizonyos területein a szegregációnak nincs alternatívája - állt Osztolykán Ágnes reagáló közleményében. Az LMP-s képviselő szerint közérdek, hogy a magyar iskolarendszer ne termelje újra a munkanélküliek nemzedékeit. Felszólította a kormányt, hogy az ne pártolja a szegregációt. Úgy vélte: a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben azonnali intézkedésekre van szükség: fokozott szakmai támogatásra, teljesítmény-arányos pedagógus bérpótlékra, korai fejlesztésre, bölcsődei, óvodai férőhelyekre, a hátrányos helyzetű és "problémás" tanulók mentorálására, fejlesztésére.

 

Mint írta: a kormány szerezzen érvényt a hatályos törvényeknek, ne szabotálja, hanem segítse az integráció tényleges megvalósulását. Osztolykán elvárná a kabinettől, hogy a hat éve hatályos egyenlő bánásmódról szóló jogszabályt komplex intézkedési tervekkel egészítse ki. Magyarországon, Európa nyugati feléhez hasonlóan, olyan komplex társadalomfejlesztési programokra van szükség, amelyek országos és helyi szinten egyszerre tűzik célul a munkahelyteremtést, az oktatásügyi integrációt és a településeken belüli lakóhelyi szegregáció csökkentését - fogalmazott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszakadók, elesettek integrációja akkor lehet igazán sikeres, ha a politikusok, döntéshozók maguk járnak élen a diszkrimináció és a szegregáció elutasításában.

Ebből a szempontból különösen károsnak tekinthető a közoktatási helyettes államtitkár "hitvallása" - írta az LMP-s képviselő, aki kirekesztő szándékúnak nevezte Balog Zoltán nyilatkozatát is. Osztolykán ennek kapcsán egy szakmailag megalapozott, érvekre épülő találkozót kért Balog Zoltántól és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól. Szeptember közepére pedig egy olyan sajtónyilvános, szakmai egyeztetést tervez, ahol az oktatási integráció képzésben jártas szakértők, kutatók és az egész szakma leülne és elkezdenék "kitalálni az utat".

Politikai indíték "baráti köntösben"

Porhintés, pontosabban illúziókeltés Gloviczki Zoltán elképzelése az oktatási szegregációról - mondta lapunknak Trencsényi László. A Magyar Pedagógus Társaság ügyvezető elnöke szerint e mögött valójában politikai érdekek húzódhatnak, hiszen ezzel meg lehet "nyugtatni" a középosztálybeli szavazókat, akik rendkívül előítéletesen vélekednek a hátrányos helyzetűekről. A szakértő szerint a szegregáció baráti köntösbe burkolva - pontosabban felzárkóztató osztály címen - ugyanúgy ellentétes a tudományos ismereteinkkel, tehát éppen hátráltatja a rossz körülményekből indulók felzárkózását, nem pedig segíti. Ez viszont az egyszerűbb megoldás; emberbarát dolognak tűnik, de például a kisiskolák újranyitása, illetve fenntartása is a leszakadást idézi elő.

Ez ugyanis tartósítja a megkülönböztetést, afféle "a szegény gyerek maradjon a rezervátumban" felfogással. Egy gyermek ugyanis nem magától az iskola intézményétől, hanem attól a társadalmi közegtől kapja a szociális mintáit, amelyekben az iskola van, működik - fogalmazott Trencsényi. A falusi kisiskolákból a már kitört, középosztálybeli értelmiségi elvitte vagy elviszi a gyerekét, hiszen ő maga is tudja, hogy azzal nyújt számára kitörési lehetőséget. Pedig egy hátrányos helyzetű gyereknek az közvetíthet jó mintákat, ha a padtársa például középosztálybeli, értelmiségi családból származik, így képes természetesként bemutatni például a továbbtanulási szándékot.

Trencsényi szerint az elkülönítés bármilyen formája korlátozza a kitörési esélyeket. Ha a helyettes államtitkár nyilatkozatához még hozzávesszük a tisztán szakképzési évfolyamokból álló oktatási forma újbóli bevezetésének a tervét, illetve az erre megjelölt szakmákat látjuk, az ugyanezt erősíti meg. A hároméves szakoktatás ugyanis nem ad versenyképes képzettséget a 17 éves fiataloknak, ők nem lesznek életképesek a munkaerőpiacon. Ezzel a kormányzat persze megkímélné az érettségit adó iskolákat, illetve minél hamarabb levetné magáról a közoktatás által államháztartásra rótt terheket - mindezt emberközpontú politizálás címszó alatt.

 

Bíró Marianna

 

C-PRESS - Népszava

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek