Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Brüsszel vizsgálja a romák kitoloncolását
2010-08-26 13:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Brüsszel vizsgálja a romák kitoloncolásátViviane Reding alapjogokért felelős biztos közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy az EU néhány tagállamában teret nyert a romák elleni diszkriminatív retorika. Egy román küldöttség tárgyalásokat kezdett Franciaországban.

 

 

 

Sajnálatosnak nevezte szerdán az Európai Bizottság alapjogokért felelős tagja, hogy az elmúlt hetekben az Európai Unió néhány tagállamában nyíltan diszkriminatív és esetenként feszültségkeltésre alkalmas retorikát alkalmaztak.

 

Brüsszelben kiadott közleményében Viviane Reding jelezte: a bizottság vizsgálatot indított a romák franciaországi helyzetéről, különös tekintettel arra, hogy Párizs betartotta-e a témában érvényes uniós szabályokat. Senkit sem fenyegethet kiutasítás önmagában azért, mert roma - fogalmazott a luxemburgi biztos.

 

Reding egyúttal üdvözölte François Fillon francia miniszterelnök bejelentését, hogy a témáról levelet intéz az Európai Bizottsághoz, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatban a levélben foglaltakat is teljes mértékben figyelembe fogják venni. Sajtóértesülések szerint a levélben Párizs egyebek között azt kéri: a bizottság lépjen fel azért, hogy Románia fordítson nagyobb figyelmet és uniós támogatásából nagyobb részt a romák segítésére, és vegye elejét elvándorlásuknak. Franciaország azt is szeretné, ha a romák segítését célzó uniós lehetőségeket valamennyi érintett tagországban hatékonyabban használnák ki.

 

 A brüsszeli végrehajtó testület egy háttéranyaga szerint a legnagyobb roma lakossággal rendelkező 12 EU-tagországban (köztük Magyarországon) összesen 17,5 milliárd eurónyi költségvetéssel támogatnak a romákat segítő programokat. Ennek több mint kétharmadát az uniós közös büdzsé társfinanszírozza.

 

Reding megismételte a bizottságnak azt az álláspontját, hogy a tagországok joga és felelőssége biztosítani a rendet és állampolgáraik biztonságát saját területükön. Hangoztatta azonban, hogy bármely tagállamnak, amely megsérti az uniós jogot, számolnia kell annak következményeivel. Jelezte azt a szándékát, hogy a vizsgálatok eredményét már a jövő héten a bizottság testülete elé tárja, a nyári szünet utáni első kollégiumi ülésen. A bizottság erőfeszítéseinek középpontjában az áll, hogy elősegítsék a romák beilleszkedését a társadalomba - emlékeztetett Reding, külön kitérve a a tavaszi spanyolországi roma csúcstalálkozó eredményeire, és azon belül az Európai Bizottság (kiemelten jómaga és Andor László szociális ügyekért felelős biztos) szerepére.


Európai szintű probléma

 

Ezzel párhuzamosan Franciaországban tárgyalásokat kezdett a romaügyi, illetve a közbiztonságért felelős román államtitkár. Valentin Mocanu és Dan Valentin Fatuloui szerdán és csütörtökön folytat megbeszéléseket a francia kormány tagjaival a romák kiutasításával kapcsolatban. A küldöttek elsőként Brice Hortefeux belügyminiszterrel, Eric Besson bevándorlásügyi és Pierre Lellouche Európa-ügyi miniszterrel találkoztak.

 

A 2007 óta EU-tag Románia és Bulgária várhatóan 2011-ben csatlakozik a schengeni övezethez, amely lehetővé teszi majd állampolgáraik számára a tagállamok közötti teljes mozgásszabadságot. Eric Besson szerdán elmondta, hogy az év eleje óta több mint nyolcezer román és bolgár cigányt utasítottak ki Franciaországból. Összesen mintegy 15 ezer, keletről érkezett roma él a nyugat-európai országban, ahol élvezhetik az Európai Unión belüli mozgásszabadság minden előnyét. Azonban három hónap után, ha nincs normális lakhelyük és bevételi forrásuk, immár illegális bevándorlóvá válnak, s kitoloncolhatják őket.

 

Nicolas Sarkozy francia államfő az elmúlt hetekben többször is megvédte a romák kiutasítására vonatkozó döntését a nemzetközi közösségből érkező támadásokkal szemben, és kiemelte, hogy a cigányok kivándorlása Romániából európai szintű problémává vált. Azt kérte minisztereitől, hogy a romák ügyében ahol lehet, használjanak békülékeny, a lépéseket megmagyarázó hangnemet, a gyakran alaptalan és túlzó kritikákkal szemben viszont határozottan lépjenek fel. Az elnök júliusban indította meg a küzdelmet az illegális romatelepek felszámolásáért, s a kormány azóta több mint 600 - többségében romániai - cigányt küldött haza.

 

A kritikusoknak nem tetszik, ahogy Párizs kezeli a kialakult helyzetet, és szerintük Sarkozy arra használja fel az egész ügyet, hogy hanyatló népszerűségét növelje a 2012-es választások előtt, valamint elterelje a figyelmet a nyugdíjkorhatár emelésére és az állami kiadások csökkentésére vonatkozó terveiről.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek