Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gömbalja cigányai: "elveszett" az iskola
2010-08-25 10:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gömbalja cigányai: "elveszett" az iskolaVáltozó határvonalak egy magyarországi faluban. Az AnBlokk Egyesületet létrehozó fiatal antropológusok és szociológusok tíz éve végeznek terepmunkát „Gömbalján". A név kitalált, a település viszont nagyon is valóságos: Heves és Borsod határán fekszik, ötödrészt romák lakják.

 

 

 

A kutatók nyomon követték, hogyan alakult a cigányok és nem cigányok viszonya, milyen folyamatok vezettek például a helyi általános iskola „elcigányosodásához”. A témáról az egyesület kiadásában megjelenő anBlokk közéleti tudományos magazin Cigányozás című tematikus száma közöl tanulmányokat. A nemrégiben rendezett Bánkitó Fesztiválon a kutatók személyesen is beszámoltak tapasztalataikról.

 

Gömbalján a cigányok túlnyomó többsége elkülönült telepeken élt a legutóbbi időkig, csak keveseknek sikerült beköltözni a „magyarok” közé. Vegyes házasságokra elvétve sincs példa, romák és nem romák kapcsolatát nem erősítik rokoni kötődések.

 

Horváth Kata és Kovai Cecília megállapítása szerint a faluban korábban hierarchikus, patrónus-kliens viszony jellemezte a „társadalmi érintkezést”. A szereposztás, ami a cigányoknak jutott a falu életében, minden esetben alárendelt státuszszal párosult. Az iskolában a roma gyerekek az utolsó padokban ültek, szüleik legfeljebb kukások vagy takarítónők lehettek a közeli városban.

 

Bár a falu mindennapjait átszövő különbségtétel a származáson alapult, ilyesmire való utalás nyilvánosan sohasem hangzott el. A „cigány” kimondása tabunak számított. Megjegyzendő: mindkét fél részéről. Az „elfojtás konszenzusára” épülő rend megfelelt a többségi társadalom tagjainak, a romák így nem jelentettek veszélyt megszerzett pozícióikra. A cigány családok alkalmazkodó stratégiát alakítottak ki, amely – az elvárásokhoz igazodva – a cigányság vállalását a nyilvános szférából a privát térbe száműzte.

 

Minél inkább bekerült a köztudatba, hogy a cigányok önálló identitással, saját szervezetekkel, kulturális autonómiával és kisebbségi önkormányzatokkal rendelkező etnikai csoportot alkotnak, a nem cigányok annál inkább fenyegetve látták a hagyományos, számukra nagyon is kedvező status quót. Ezekre a félelmekre játszott rá, és ért el sikereket a szélsőjobb.

 

A faluban végbement változásokat Oblath Márton az iskola példájával illusztrálja. Gömbalján viszonylag színvonalas általános iskola működött, képzett pedagógusokkal. Az első komolyabb konfliktus jó néhány évvel ezelőtt tört ki, mikor is pár nem cigány szülő a bizonyítványban lévő matekjegy miatt összekülönbözött a tanárral. Az érintett családok végül úgy határoztak, hogy az egyik szomszédos település iskolájába viszik át gyerekeiket. Később ezt a bizonyos másik iskolát komoly anyagi ráfordítással felújították, ennek hatására újabb nem cigány szülők döntöttek az iskolaváltás mellett.

 

A gyereklétszám megtartása érdekében Gömbalján egyre több roma diák került át a kisegítőből a „normálisba”, ami felerősítette a nem cigányok elvándorlását. Eredetileg – teszi hozzá Oblath Márton – szóba sem kerültek a romák, ma már a szemükbe mondják, hogy miattuk kell más iskolát keresni. Nem egészen tíz évre volt szükség ahhoz, hogy a gömbaljai általános iskola menthetetlenül „elgettósodott” intézménynyé váljon. A helyi többség már nem tekint sajátjaként az iskolára, egy megváltozott rend bizonyítékát látja benne: a veszteség és kiszorulás tapasztalatait testesíti meg az épület.

 

A Gömbalján lezajlott telepfelszámolási program hasonló értelmezéseket kap a faluban. Horváth Kata és Kovai Cecília megfogalmazásával élve: a telepfelszámolást a „magyarok” a rend durva sérüléseként, térvesztésként élték meg, és próbálták is minden lehetséges eszközzel megakadályozni. Hisz a „cigány kilépett megszokott helyéről”, láthatóvá vált és egy kiszámíthatatlan világban a problémák szinonimája lett.

 

Oblath Márton kérdésünkre hangsúlyozta, hogy Gömbalján nem emelkedett a lopások száma és nem romlott a közbiztonság, nincsenek olyan speciális okok, amelyek a cigányokkal szembeni ellenszenv növekedését magyaráznák.

 

Az ördögi körből nehéz lesz kitörni. Berkovits Balázs közlése szerint Gömbalján (is) makacsul tartjamagát az a cigányellenes előítélet, hogy a romák nem hajlandók dolgozni, ingyenélők. Az emberek a saját szemüknek se hisznek. Hiába látják a roma közmunkásokat, a helybéliek szerint „nem ér semmit, az csak cigányul végzett munka”.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek