Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hogyan él Zákány a romatelep felszámolása után?
2010-08-23 10:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hogyan él Zákány a romatelep felszámolása után?- Akkor jöjjön vissza, ha már beköltöztünk, meglátja, különb lesz a mi portánk, mint bármelyik másik a faluban!

 

 

 

Nem egészen egy évvel ezelőtt mondta ezt a Somogy megyei Zákányban élő Orsós Imre, nem sokkal az után, hogy megtudta: egy integrációs programnak köszönhetően hátrahagyhatja a faluszéli nyomorúságos romatelepet, s bérlőként a község egyik felújított családi házába költözhet feleségével. Négy hónap telt el azóta, hogy birtokba vehették új otthonukat, s ma úgy tűnik, Orsós Imre betartotta a szavát. A főút melletti ház udvara rendezett, gondosan nyírt fű, kerítésre futtatott szőlő látványa fogad, a kamra előtti asztal pedig körtétől, ringlótól roskadozik.

 

– A gyümölcsfák és a szőlőtőkék már itt voltak, amikor beköltöztünk, de a kiskertben már mindent magunk termeltünk – mondja a rokkantnyugdíjas Orsós Imre, aki a gazda büszkeségével mutat körbe.

 

– Itt a paradicsom, a paprika, amott pedig borsó és tök volt. Fent a domb tetején van még szőlőm, több gyümölcsfám, itt ebben a régi ólban pedig nyulakat, tyúkokat tartunk.

 

A házban az egykori vasutas felesége, az ötvenéves, munka nélküli Orsós Imréné, Anna szegődik mellénk, s kalauzol végig a patikatisztaságú lakáson.

 

– Megmondtam előre, hogy kár tőlünk félni, nem vagyunk vademberek. Dolgozunk, rendben tartjuk a portát, nem zavarunk senkit – húzza ki magát a ház ura, majd a szomszédos telekre mutat: – Nézzen csak át a szomszédba! Derékig ér az udvaron a gaz, olyan, mint a dzsungel. Az önkormányzat már többször felszólította a tulajt, hogy kaszáljon. Ránk viszont nem érkezett panasz.

 

Nem véletlen Orsós Imre büszkesége. Zákányban – mint arról korábban lapunkban írtunk – hatalmas vitákat szított a helyi romatelep-felszámolási program. Az 1300 lakosú falu 50 millió forintot nyert tavaly nyáron a szociális tárca pályázatán arra, hogy öt házat vásároljon, azokba pedig a telep életveszélyes épületeiből átköltöztessen öt családot, huszonhárom embert. A zákányiak jó része attól tartott: odavész a község nyugalma, békéje, csöndje, ha a roma családok beköltöznek a faluba. A viták, tiltakozások odáig vezettek, hogy a polgármester és egy képviselő lemondott, a program projektvezetőjének autóját savval öntötték le, s volt, aki népszavazással próbálta megakadályozni a projektet. Ennek ellenére az érintett roma családok áprilisban beköltözhettek új otthonaikba, a telepet pedig ledózerolták.

 

– Orsósék példamutatóan élnek, három másik családdal sincs különösebb gond. Egy családot azonban többször is fi gyelmeztetni kellett már arra, hogy tartsák be az együttélés alapvető szabályait. Hangoskodtak, mulatoztak, zavarták szomszédaikat. A tényekhez tartozik az is, hogy eddig a családok kivétel nélkül, az utolsó fillérig fizetik az önkormányzati tulajdonba került házak jelképes bérleti díját, valamint a rezsit. Igaz viszont az is, hogy még csak most jön a fűtési szezon, ami jelentősen megemeli majd kiadásaikat – mondja az eddigi tapasztalatokról a falut tavaly december óta vezető Merész István.

 

Bár a polgármester szerint a kisebb-nagyobb konfliktusok ellenére a vártnál könnyebben ment eddig a családok beilleszkedése, s megszűnőben vannak a faluban a viták, indulatok, a program korántsem nevezhető teljes sikernek. Az eredeti tervek úgy szóltak: a telepről beköltöző családok aktív korú tagjait szakmát adó tanfolyamra íratják be, s közben munkát adnak nekik. A falu viszont elbukott több pályázatot is, így a szakmai képzés – forrás hiányában – elmaradt, és a közmunkaprogramokra is kevesebb jutott a reméltnél.

 

– Jelenleg csak arra van lehetőségünk, hogy minden családból egy embert foglalkoztassunk. Így legalább mindenütt van egy kereső. Mindeközben keressük a pályázati lehetőségeket, hogy hoszszú távon megoldást találjunk az érintettek foglalkoztatására – mondja Merész István, aki a képzések elmaradása kapcsán megjegyzi: – Aligha vigasz az érintetteknek, de a térségünkben akkora a munkanélküliség, hogy még a jó szakmával, nagy gyakorlattal rendelkezők többsége sem talál állást.

 

A közmunkaprogram beszűkülése az érintett családokat is aggasztja. A telepről a faluba költözött – névtelenséget kérő – fiatalasszony azt mondja:

 

– A férjem közmunkásként dolgozhat, de engem már nem tudtak felvenni, másutt meg nem találok állást nyolc általánossal. Egy fizetésből meg a segélyből nehéz megélni. A telepen még kihúztuk ennyiből, ott csak a villanyért kellett fizetni, mert gáz meg bérleti díj sem volt. Félek, hogy eladósodunk, és akkor előbb-utóbb az utcára kerülünk.

 

A zákányi gondokról értesült Berényi László, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki segítséget ígér az önkormányzatnak és a családoknak:

 

– A zákányi telepfelszámolás eddig sikeres, így nem szabad félúton befejezni. Minden követ megmozgatunk azért, hogy az önkormányzattal közösen forrást találjunk a projekt két kulcsfontosságú elemére, a foglalkoztatásra és a képzésre. Nem hagyjuk magukra az érintett zákányi roma családokat.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek