Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A romagyilkosságok és a titkosszolgálatok: Hazugságok hálózata?
2010-08-23 10:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romagyilkosságok és a titkosszolgálatok: Hazugságok hálózata?Vasárnapi interjú Tarjányi Péterrel, független rendőrségi szakértővel

 

 

 

 

 Tarjányi Péter kommandósként a '90-es években számos hazai és határon átnyúló titkos akció résztvevője, irányítója volt. Ma civil rendőrségi szakértőként aggódik a hat roma áldozatot követelő sorozatgyilkosság fejleményei miatt. A gyanúsítottak védőinek sajtónyilatkozatait, a Honvédelmi Minisztérium és a Katonai Biztonsági Hivatal eddigi megnyilvánulásait, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának tavalyi vizsgálati jelentését összevetve Tarjányi nagyobb esélyt ad annak, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal bűnös mulasztása miatt ölhették meg utolsó áldozatukat a romavadászok, mint annak, hogy ez az egész csupán merész fantáziálás lenne.

 

-- Ügyes védői fogás vagy a nyomozás eddigi megállapításainak alapjaiban megkérdőjelező fejleményeként értékelendő, hogy az ügyvédek "nagy meglepetéseket ígérnek" a perre, s hogy a Katonai Biztonsági Hivatal elismerte kapcsolatát Cs. Istvánnal, a romagyilkosságok egyik gyanúsítottjával?

- A K.-testvérek esetében valószínűbbnek tartom, hogy már a majdani tárgyalás előkészítését szolgálja az ügyvédi kommunikáció. Ők a híradások szerint elismerték, hogy jártak egyes helyszíneken, de csak ott, ahol nem történt gyilkosság. Tagadják, hogy bárkit is megöltek volna. Ez a védekezés nem ismeretlen, és el kell ismerni, ha jól csinálják, igen hatékony is lehet. Emlékezzünk csak Szögi Lajos olaszliszkai meglincselésére: a legtöbb vádlott elismerte, hogy ott volt, sőt azt is elmondta, hogy rajta kívül még kik álltak ott, azt azonban közülük már senki sem tudta, hogy ki vett részt a lincselésben. Mind azt állították, hogy ők nem. És - az olaszliszkaiak szerint - voltak, akik megúszták vagy jóval kisebb büntetést kaptak, mint amennyit megérdemeltek volna. Cs. István esetében azonban már másról is szó lehet, mint pusztán a nyomozóhatóság által felállított koncepció gyengítéséről, megkérdőjelezéséről. Ügyvédje nyilatkozataiból, valamint a hivatalos szervek, a Honvédelmi Minisztérium és a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) megnyilatkozásaiból az a kép alakulhat ki a titkosszolgálatok világát némiképp ismerő olvasóban, mintha Cs. István lényegében csak utasítást hajtott volna végre. És ezt az érzést csak erősíti az a tény, hogy őt a rendőrség csak azzal gyanúsítja, hogy sofőrként vitte a gyilkosokat a tiszalöki és a kislétai helyszínre. Miután mára az illetékesek is elismerték, tényként szögezhetjük le: Cs. István a katonai elhárítás embere volt. A 2006-os őszi események idején azt a feladatot kapta, hogy keressen hivatásos és szerződéses katonákat a zavargók között. Rendőrségi vallomása szerint abban az időben egy alkalommal jelentett egyik mostani gyanúsított-társáról, K. Istvánról is. Évekkel később, a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után nem sokkal, egyszercsak ismét kapcsolatba lép vele a tartótisztje a Katonai Biztonsági Hivataltól, és megkérte, ha hall valamit a romagyilkosságokról, értesítse őt. Cs. nem mondott neki semmit, állítólag félt K-ék bosszújától, de a tartótiszt sem faggatja különösebben - feltéve persze, hogy hinni lehet Cs. vallomásának.

 

- Miért, ön nem hisz neki?

 

- Számomra ez az egész történet bűzlik. Először is: némi huzavona után a katonai elhárítás elismerte ugyan, hogy Cs. István egy időben az ő emberük volt, de siettek hozzátenni, hogy a romagyilkosságok idején már nem dolgozott nekik. Akkor miért is találkozott Cs. Istvánnal a biztonsági hivatal tartótisztje a tiszalöki gyilkosság után? Az eddig megjelent - és a hatóságok által nem cáfolt - nyilatkozatokból az derül ki, hogy Cs. valamikor 2004-2005 táján parancsot kapott, hogy épüljön be azokba a körökbe, amelyekben mások mellett a K. testvérek is megfordultak. Azt Cs. nyilvánosságra hozott vallomásából tudjuk, hogy 2006 őszén jelentett a KBH-nak K. Istvánról. Később Koszovóba ment külszolgálatra, majd hazatérése után egy évvel egészségi okok miatt leszerelt. Legalábbis ő ezt mondja, és ezt a verziót erősíti a KBH, illetve a Honvédelmi Minisztérium is azzal, hogy múlt időben beszélnek a Cs.-vel fenntartott kapcsolatukról. Csakhogy, a titkosszolgálatoktól nem lehet csak úgy leszerelni. Ha a KBH elégedett volt Cs. munkájával, akkor leszerelése után a tartótisztje egyszerűen átadhatta őt a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH). Megszervezhetett egy hármas találkozót, ahol bemutatta neki az NBH-s tartótisztjét, és jó napot.

 

- Ön szerint ez történt?

 

- Majdnem biztos vagyok benne. Persze erre a kérdésre pontos választ csak az NBH illetékeseitől, vagy egy esetleges vizsgálatot követően a katonai ügyészségtől kaphatunk. Azonban, ha időrendbe rakjuk az eseményeket, nem is igazán juthatunk más következtetésre. Emlékezzünk csak: a Nemzetbiztonsági Hivatal debreceni kirendeltsége 2008 tavaszán engedélyt kért a K.-testvérek és a környezetükben még néhány más személy telefonjának a lehallgatására. Vajon ki vagy mely szervezet hívta fel a debreceniek figyelmét erre a csoportra? Az előzmények ismeretében nekem volna erre egy tippem. Kíváncsi lennék továbbá arra is, hogy miért pont a tiszalöki eset után lépett kapcsolatba egykori KBH-s összekötője Cs. István-nal.

 

- Felteszem, erre is van egy tippje.

 

- Cs. nyilvánosságra hozott vallomása alapján én nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy - állításával ellentétben - ő mégiscsak jelentett a romagyilkosságokról. Félt, mert - mint vallotta - állítólag, amikor K. Árpád megtudta, hogy kapcsolatba lépett vele a KBH, azt mondta, megöli a tartótisztjét. Cs. István joggal tarthatott attól, hogy ez esetben esetleg őt is elteszik láb alól. Mi oka lett volna hallgatni?

 

- Jól sejtem, hogy ön nem lepődne meg, ha Cs. környezetéből valaki, a megfelelő pillanatban előhúzna egy jelentést, amelyben Cs. felhívta a szolgálatok figyelmét K. Árpádra és társaira?

 

- Nem hiszem, hogy Cs. István birtokában lenne ilyen jelentés. Az "átkosban" még maguk az ügynökök, együttműködők írták a jelentéseiket, ma már ez nem így van. De előkerülhet egy magnóval vagy telefonnal készített hangfelvétel, amely bizonyítja, hogy Cs. István mégiscsak jelentett a romagyilkosságokról, és akkor nagy bajba kerül a Katonai Biztonsági Hivatal.

 

- Gondolja, hogy Cs. tartótisztje lenyelte az információt? Nem az történt, amit Cs. állít, hogy megkérte, ha hall valamit, szóljon, és ezzel a témát le is zárták?

 

- Meglehet, de félek, hogy nem ez az igazság. Akkor már 100 millió forint jutalmat ígért a rendőrség a nyomravezetőnek. Szerintem Cs. fel akarta markolni ezt az összeget, csak azt nem tudta, mit mondjon akkor, ha megkérdezik tőle, miért nem jelentkezett már az első gyilkosságok után. Mondhatta volna persze, hogy ő csak a tiszalöki eset után szembesült a tényekkel, akkor tudta meg, hogy az ő ismerősei a romavadászok. Nem véletlenül magyarázkodott éppen az önök lapjában annak idején, hogy "ő nem dobott fel senkit". Valószínűleg ebben igazat mondott. Mire rászánta magát, hogy jelentsen, vagy ha megtette - és én ezt tartom valószínűbbnek -, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azonosította a csoport "munkatelefonjait", majd annak tagjait is, és lecsapott. Bárhogy is történt, az igazságot csakis egy alapos, mindenre kiterjedő katonai ügyészségi vizsgálat derítheti ki.

 

- Mit kellene vizsgálnia a katonai ügyészségnek?

 

 - Azt például, hogy készült-e jelentés Cs. István és a tartótisztjének ominózus találkozója után, s ha igen, mi áll benne. Megjegyzem, ezt még a romagyilkosság gyanúsítottjainak pere előtt tisztázni kellene. Már csak azért is, mert mindenki számára kínos lenne, ha a bíróság előtt derülne ki, hogy Cs. valójában parancsra épült be egy szélsőséges szervezetbe, jelentett is róluk, csak éppen a jelentései nem jutottak el azokhoz, akik hasznosíthatták volna azokat. Én komolyan aggódom amiatt, hogy a végén kiderül: az utolsó, a kislétai gyilkosság megelőzhető lett volna, ha az ügyben eljáró hatóságok mindegyikénél mindenki teszi a dolgát. Én ma nagyobb esélyt adok annak, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal bűnös mulasztása miatt ölhették meg utolsó áldozatukat a romavadászok, mint annak, hogy ez az egész csupán merész fantáziálás lenne.

 

- Ez rendkívül súlyos állítás. Mire alapozza a véleményét?

 

- Hadd emlékeztessem az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tavalyi jelentésére. Akkor azt vizsgálták, hogy miért állíttatta le a "központ" azokat a telefonlehallgatásokat, amelyeket a NBH területi kirendeltsége rendelt el K. Árpád és társai ellen. Kiderült, hogy az NBH központjában, Budapesten egy középvezető el sem olvasta az előterjesztést, csak döntött. Pedig a műveleti tiszt jól értékelte a helyzetet, ma már tudjuk, nagyon is indokolt lett volna folytatni a K-testvérek nemzetbiztonsági megfigyelését. Ehelyett éppen akkor szüntették meg a telefonjaik lehallgatását, amikor előkészületeket tettek különféle fegyverek beszerzésére. Persze trükközhettek volna a helyiek, s akkor, ha ügyesek, esetleg mégiscsak megkapták volna a szükséges engedélyt, de valamiért nem tették. Maguk sem voltak talán meggyőződve arról, hogy érdemes K.-ékon tartaniuk a szemüket, vagy csupán kényelmesek voltak, ez már soha nem derül ki.

 

- Mit jelent az, hogy trükközhettek volna?

 

- Ezer és egy módja van annak, hogy egy titkosszolgálat vagy titkosszolgálati eszközökkel is dolgozó nyomozóhatóság elérje a célját. Gondolom, önnek is feltűnt, hogy miután hetekig találgatta a sajtó, hogy vajon az új Országgyűlés eskütétele alatt vagy kicsivel az után veszi-e őrizetbe a rendőrség Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest, az új Országgyűlés megalakulása előtt valaki telefonon arra figyelmeztette a rendőrséget, hogy tudomása szerint Hagyó Izraelbe készül távozni. Nem állítom, hogy a rendőrség maga szervezte ezt a telefonhívást, vagy hogy a rendőrök maguknak telefonáltak volna, de lássuk be, túlságosan jó, gyanúsan jó volt az időzítés. A bíróság a szökés veszélyére hivatkozva le is tartóztatta Hagyót.

 

- A Nemzetbiztonsági Bizottság ön által említett vizsgálata nem foglalkozott a Katonai Biztonsági Hivatal tevékenységével?

 

- Persze, hogy nem, hiszen nem is tudták, hogy ott is érdemes lenne vizsgálódni. Nem tudták, hogy Cs. a KBH-nak dolgozott, hogy a tartótisztje a romagyilkosság-sorozat alatt találkozott vele. Ha tudnak róla, nyilván elolvassák a találkozóról készült jelentést. Megjegyzem, az évszázad bűnügyében elfogadhatatlan, hogy egy titkosszolgálat csak egyszer találkozzon egy olyan ügynökkel, akit a gyilkosságsorozat szempontjából figyelemre méltó csoportba épített be.

 

- Tételezzük fel, hogy Cs. tartótisztje elkészítette a jelentését a találkozóról. Kérdés, mi áll benne, s még inkább, hogy megvan-e még?

 

- Ha elkészült, akkor meg is van. Nem könnyű egy titkosszolgálati jelentést nyomtalanul eltüntetni. Megkockáztatom, nem is lehet. Persze, ha a jelentésben az áll, hogy Cs. elmondta, hogy a K.-testvérek a romagyilkosok, akkor esetleg valóban megéri eltüntetni az írást még akkor is, ha annak nyoma marad. Mert a szolgálat számára, tételezzük föl, talán még mindig kisebb gondot jelent egy titkos irat eltűnése, mint az, ha kiderülne, hogy az ügynökük megnevezte a romagyilkosokat, csak ők elaludtak és nem adták tovább kellő gyorsasággal a megfelelő helyre az információt, s emiatt a gyilkosok újra lecsaphattak, megölhettek még egy embert és súlyosan megsebesíthettek egy kislányt. Az európai szinten is kínos lenne, ha kiderülne, az állam elvileg tudta, hogy kik öldösik a romákat, mégsem védte meg őket.

 

- A különleges egység tisztjeként ön számos hazai és határon átnyúló titkos akcióban vett részt. Felteszem, némelyikükben együtt kellett dolgoznia a titkosszolgálatokkal.

 

- Valamennyi szolgálattal volt szerencsém közös akcióban részt venni.

 

- Személyes tapasztalatai alapján is elképzelhetőnek tartja, hogy a szolgálatok egy olyan nagy horderejű ügyben, mint a romagyilkosságok voltak, "lenyeljenek" létfontosságú információkat? Majd inkább a mundér becsületét védjék, semmint, hogy a rendszerben látható hibákat javítsák ki?

 

- A titkolódzás, az információ-visszatartás soha nem állt távol a szolgálatoktól. Nem véletlen, hogy az új kormány közös irányítás alá vonta a rendőrséget és az Alkotmányvédelmi Hivatalt.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek