Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Színek, képek és arcok a romák világából
2010-08-20 11:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Színek, képek és arcok a romák világából Színek, képek és arcok a romák világából címmel több mint 90 tablóképből - kortárs festményből, fotóból és fotó-festményből - köztéri kiállítás nyílt csütörtökön Budapesten a Szabadság téren.

 

 

 

Az Aroma tárlat nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira összpontosít, mert a szervezők meggyőződése, hogy a művészeten keresztül lehet meghaladni az előítéleteket. A magyarországi romák világa évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, de sokan máig nem ismerik föl ennek jelentőségét, ehhez akar segítséget nyújtani a köztéri kiállítás - mondta el az MTI-nek Vári Zsolt, az egyik szervező, a Magyarországi Roma Galéria Egyesület alelnöke.

A köztéri tárlat három nagy vizuális fejezetre oszlik: az első a Ragadjon a kultúra! címet viseli és az utóbbi 40 év magyar roma festőinek alkotásaiból mutat be 40 festmény-reprodukciót. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert - mint a kerék vagy a ló - és eredeti színvilágot ismerheti meg a szemlélő Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festőnemzedéket képviselő alkotókig.

 

Színek, képek és arcok a romák világából

Szentandrássy István - Piéta c. festménye 

 

A Chachipe diák című második rész a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archívum meghirdette nemzetközi fotópályázat anyagából ad válogatást 40 fényképen keresztül. A chachipe romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A 2008-ban meghirdetett versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő országok fiataljai 25 éves korig nevezhettek képeikkel.

 

Réthy Kinga, az intézet Roma Évtized Programjának vezetője elmondta, hogy a fotókon - amelyeket cigány és nem cigány fiatalok küldtek be - a megszokottnál sokkal árnyaltabb romaábrázolások vannak. Példaként említette Az én színes életem című fekete-fehér munkát, amelyen szemétdomb tetején ülő fiú látszik égbe emelt karokkal, de nyomon követhető egy hagyományos cigány esküvő is.

A tárlat harmadik fejezete a Cigány vagyok címet viseli. Terri Potoczna Londonban született, lengyel gyökerű nem roma brit művésznő kilenc fotófestményén mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé.

Ahogy Vári Zsolt elmesélte, a festőnő roma arcokat keresett, a jelentkezők elé rakta a világhíres képeket és mindenki maga választhatott, melyik figura szeretne lenni. Vári Zsolt, mint az egyik szervező, szintén választhatott, ő Caravaggio egyik képének Bacchus figurája akart lenni. A művésznő lefotózta a szereplőket és a festményekbe, a kiválasztott figura helyére tette arcmásukat. Kilenc ilyen fotófestményt láthat majd a közönség.

A kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, szeptember 3-ig este is látogatható. A Szabadság téren a délutáni megnyitón zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett megnézhetik a látogatók annak az öt - roma és nem roma - festőművésznek a képeit, akik délelőtt folyamatosan festenek a belvárosi helyszínen.

A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, a Nyílt Társadalom Intézet és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósul meg. 

 

C-PRESS - EchoTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek