Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Számomra cigánynak lenni, azt jelenti, hogy szabad vagyok
2010-08-17 10:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
vRövid időre haza látogatott a Rádió C egykori igazgatója, aki már letette a névjegyét az újságíró szakmában, majd itt hagyta az országot és Amerikában kezdett új életet feleségével és fiával. Egy kávézóban beszélgettem Zsiga Alfonzzal. Barátságos arc, mosolygós tekintet.

 

 

 

- Mi jelenti számodra a hazát?

 

- A haza számomra azt jelenti, amit a barátaim, a füvek, a virágok, az illatok, ahol felnőttem. Csak ez az ország már nem ugyanaz. Azt a hazát szerettem, ahol felnőttem, azt a szellemet és jóságot, amit annak idején kaptam és megszerettem.

 

- Miben lett más ez az ország?

 

- Másfél éve itt embereket öltek meg csak azért, mert cigányok. A romáknak meg kell küzdeni az egyenjogúságukért. Ez más országokban sem ment másként. Ki kell menni a Kossuth térre, a Parlament elé és felemelni a szavukat. Százezrével elmenni az országhatárokra, hogy menedékjogot kérjenek. Harc nélkül nem megy. Nem puskával és fegyverrel, de addig nem lesz változás. El kell érni, hogy ha valaki romának vallja magát, az ne legyen szégyen.

 

- A fiadnak mit adsz át mindebből?

 

- Magyarországon a cigánysághoz hozzá tartozik a félelem, a kisebbségi érzés. Ezt meg kell tanulni, ha cigánynak akarod vallani magad. Én azt akartam, hogy a fiamnak ne ez legyen az alapélménye. Hogy neki cigánynak lenni azt jelentse, hogy szabad és jól érzi magát! Ezt nagyon tudatosan neveltem a fiamba, többek között ezért mentünk ki Amerikába. Azt szerettem volna, hogy ne úgy tudatosodjon benne a cigányság, hogy “jaj de rossz cigánynak lenni”. Sőt, az iskolában szokott erről hencegni, hogy ő gipsy, a többiek meg nem hiszik el, mert azt tartják, hogy azok „szerencsehozók”, meg hogy csak mesékben léteznek. Ő meg azt mondja, hogy én tudom, hogy vannak, hisz én is az vagyok.

 

- Milyen családból származol?

 

- Tradicionális zenész családból. Még a hatvanas években költöztünk fel Budapestre, Borsodból. Apukám hegedűs volt, hétvégenként, esténként zenélt. Eltartott öt gyereket, négy fiút, egy lányt. Nálunk mindenki muzsikálást tanult. Fontos volt a tanulás, nem volt jellemző, hogy azt mondják: „Ne tanulj, mert úgyse mész semmire!” Egy dolgot mindig tudtam: diplomát fogok szerezni. Nem azért akartam, hogy legyen egy papírom, hanem jobb munkát szerettem volna, mint amit valamikor elkezdtem.

 

- Hogyan kezdted a pályádat?

 

- Elvégeztem a konzervatóriumot 1995-ben, és utána egyből katonazenész lettem. Egy idő után úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy tovább lépjek, mindenképpen kell egy diploma. Azt nem tudtam biztosan, hogy az zeneművészeti lesz-e, vagy más? Arra nem volt pénzem, hogy a középiskola után zeneakadémiára menjek, ezért a főiskolára még néhány évet várnom kellett.

 

- Ha jól tudom éppen ebben az időszakban kerültél a média világába. Ez a lehetőség hogyan talált meg téged?

 

- Én abban hiszek, hogy akkor nyílnak meg új ajtók, ha folyamatosan nyitogatjuk. Be kell lökdösni őket. Ha az ember kisebbségben él egy országban, akkor nyitottnak és erősnek kell lennie. Ez nem választási lehetőség, ennek elemi ösztönnek kell lennie. Felvettek a Független Médiaközpont újságíró képzésére 1997-ben. Akkor azt gondoltam, hogy fontos, hogy menjünk és csináljunk valamit, mert ha mi nem, akkor ki tehetné meg helyettünk? Az akkori generációban több volt a társadalmi, jogi szerepvállalás, aktivitás. A mostaniak jó szakemberek, de legtöbbjük már csak a szakmáját végzi el.  Sajnos ebben az országban nem nagyon beszélhetünk semmiféle újságírói felelősségről. Ott, ahol az újságíró szövetségek még csak fel sem emelik a szavukat, amikor az emberek a médiában cigányoznak, meg kínaiznak, az az ország már nem demokratikus, megszűnik demokráciának lenni…

 

- Apropó újságíróképzés. Úgy tudom ott ismerted meg a feleséged, aki amerikai?

 

- Igen, egy nagyon okos amerikai professzorasszony. Nézd, soha nem gondoltam, hogy elvárás lenne magammal szemben, hogy cigány legyen a feleségem. Akit megszeretek, akivel együtt tudok élni, az lesz a társam. Nem voltak ilyen klisék a fejemben.

 

- Ő már akkoriban nagyobb pozícióban volt, mint te. Egy cigány embernek ezt elfogadni talán nem is olyan egyszerű, nem?

 

- Ez a hatvan-hetvenes években még nagyobb problémát jelentett volna, de olyan családmodelleket, mint régen, már nem lehet felállítani. Természetesen nem szeretném felrúgni a régi családmodelleket, én abban hiszek, hogy valakinek ki kell mondani a végső döntést, ha kell, csapjunk oda az asztalra. Tradicionális vagyok nagyon, de ha egy nőnek sikere, van, annak örülni kell. A kultúrának és a tradícióknak változniuk kell, ahogyan a világ is változik. De ez nem jelenti azt, hogy kevésbé leszünk romák.

 

- Hogyan változik a tradíció a te életedben?

 

- Én egyszerűen, világosan elmondtam, hogy milyen szabályok szerint élek. Elfogadom, ahogyan ő él odakinn, elfogadom, hogy neki milyen munkája van. Ugyanakkor ő is elfogadja azt, hogy én ilyen vagyok, és neki főzi-mosni-takarítani kell, ami nem egy tipikus amerikai asszonymodell. Én meg támogatom a sikereiben és nem fogom vissza. Ugyanaz az a cigány ember vagyok, csak nem úgy élem meg, hogy tizennégy évesen férjhez adom a lányomat.

 

- Mennyire élted meg tudatosan, hogy roma vagy?

 

- Soha nem fogalmaztam meg ezt így magamban, nekem romának lenni azt jelenti, amit mindennap megélek. Az vagyok, aki akarok lenni. Amit mindennap érzel, az vagy – ez a szabadság egyik alapköve. Nem hiszek ebben az identitászavaros “hóbelevanc”-ban. Nem foglalkozom azzal, hogy ki a roma, és ki az, aki annak vallja magát? Ki a magyar? Ismerek olyan kínait, aki gyönyörűen beszél magyarul, itt született, most akkor ő magyar, vagy kínai? Mondok egy példát.  Egyedül voltam cigány a konziban. Rám nézett az egyik kedves tanárom és azt kérdezte: „Te cigány vagy?” Én: „Persze tanár úr!” „Na gyere csak be öcsém!” – felelte. Azonnal váltott a hangnemen, mivel tanított már sok romát. És nem magyarázta el a zongorán, hogy ez így néz ki. „Ülj le!” – mondta. „A köldököddel szemben a C hang, kezdd el nekem a C dúr skálát, de azonnal!” Mondtam: „Tanár úr, nem tudok semmit!” Ő meg: „Mit dumálsz itt annyit, azt hittem, már rég szól a C dúr skála!”

 

- A hagyományok megtartását fontosnak tartod?

 

- Milyen hagyományokról beszélünk? Van a beás, az oláh és a zenész. Ez három teljesen különböző dolog, mindhármat ápolni kell. Ami megmarad ebből a kultúrából ötven év múlva, annak is örülni kell majd. Egyfelől az nem kérdés, hogy meg kell őriznünk a hagyományainkat, de attól, hogy beszélünk a nagy semmiről, nem marad meg.

 

- A Rádió C, melyet egy ideig te vezettél, ezt a célt szolgálta?

 

- Egy piac-orientált rádiót akartam és azt hiszem, erre volt is kereslet. Elkezdtem gyűrni a reklámipart, mert azt gondoltam, hogy egy olyan rádiót kell csinálnom, amely eladható. Ez pedig a jó reklámokon alapszik. Először gyors helyzetértékelést készítettem, azután lefektettem az alappilléreket. Kiváló szakemberektől kértem segítséget, mivel nekem rádió vezetésében nem volt tapasztalatom. Így Bocskai Zsolttól, a Klub Rádió munkatársától, Puporka Lajostól, Fátyol Tivadartól kértem tanácsot a műsortematikáról, az irányelvekről.

 

- Sikerült elérni a célod?

 

- Rendbe raktam a Rádió C-t, ahogy tudtam. Úgy gondolom, hogy megcsináltam Magyarországon, amit lehetett. Azután lemondtam a pozicíómról és kimentem Amerikába. A cigányoknál nem nagyon van a gyerekeknél fontosabb a világon. Tudtam, hogy a fiamnak jobb lesz kinn Amerikában. Nem lehet két helyen lenni egyszerre, igazgatóként, komoly felelősséggel a vállamon, ugyanakkor több ezer kilométernyi távolságban a fiamtól. El kellett döntenem, hogy itt vagy ott élek.


- Jól döntöttél?

 

- Szeretek kint élni. Sokat vagyunk itthon is, de tudod, nagyon jó érzés, hogy bemész egy boltba rövidnadrágban és kávéval, teával kínálnak, leültetnek és eszük ágában sincs cigányozni.

 

- Mi volt a legnagyobb különbség, amivel Amerikában találkoztál?

 

- Őszintén? Hiányzott a magas stressz-szint. Mi magyarok ilyenek vagyunk, az ember megbolondul, ha ez hirtelen eltűnik… Aztán elkezdtem újra nyelvet tanulni, egyetemre járni. Hiába volt itteni diplomám, amit itt csinálsz itt marad, amit érsz el, azt nézik igazán. Újrakezdtem a főiskolát, meg az egész életemet. Úgy éreztem magam, mint egy hat vagy nyolc éves kisfiú. Persze, ehhez nagy erő is kell, meg akarat. Azóta elvégeztem a főiskolát kommunikációs szakon, ősszel megyek a mesterdiploma-képzésre, ami még egy év, utána tudok tovább lépni.

 

- Mit dolgozol?

 

- Valami olyat szerettünk volna csinálni, ami jó a magyar cigányoknak is. Elindítottunk egy programot a feleségemmel. Ennek a programnak az a lényege, hogy egész Európából olyan roma fiatalokat viszünk ki, akik rendelkeznek középszintű angol nyelvtudással és akik kint szeretnének diplomát szerezni. Én program-koordinátorként segítem őket. Elhelyezzük őket a Texas A&M University-n kommunikációs és más szakokon, valamint ösztöndíjat és szállást biztosítunk. Együttműködést kötöttünk a Roma Education Fund-dal és az OSI-val. Augusztustól egyre többen jönnek, októberig olyan 10-15 embert várunk és egészen addig maradhatnak, míg a szakot el nem végzik. Ez azért fontos elképzelés, mert például az most elképzelhetetlen, hogy valaki bekerüljön, mondjuk, a Coca-Cola csoporthoz. De egy jó amerikai diplomával, angol nyelvtudással, ez lehetséges. És hogy mért kell ezeknek az embereknek ott lenniük a multiknál, és minden fontosabb helyen? Mert Obama például nem lenne elnök, ha nem állna mögötte egy erős fekete középréteg. Ez gazdasági és társadalmi szempontból nagyon fontos, hogy ezek az emberek ne csak roma aktivisták legyenek, hanem tehetős adófizető állampolgárok is és egy erős, több tízezres középréteggé álljanak végül össze.

 

A beszélgetés végén kicsit feszengek. Nem tudom merjek-e számlát fizetni, ahogy a mai magyar modern nők teszik, vagy ráhagyjam a „cigány emberre”, ahogyan az régebben magától értetődőnek tűnt? Teszek egy nyegle próbálkozást a fizetésre.

 

„Azt csak te szeretnéd!” – nyúl a számla után és nem is engedi, hogy megnézzem. „Ahogy mondtam, tradicionális vagyok.” – mondja mosolyogva. Majd jól szemügyre veszi a számlát és megszámolja a visszajárót is. „Ezt meg Amerikában tanultam, ott ez a természetes” – mondja.

 

- Szerinted az emberi kapcsolatokban mi a legfontosabb dolog?

 

- A tisztelet – ez mindennél fontosabb. Nem kell, hogy szeressenek, csak az, hogy tiszteljenek. Ha ez nincs meg, nincsen miről beszélnünk.

 

C-PRESS - sosinet.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek