Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány volt, német lesz
2010-08-16 08:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány volt, német lesz Alsónána, Alsónyék | Többségében cigány kisebbségi önkormányzatok alakulhatnak idén ősszel a helyi választások után a szekszárdi kistérség településein. Négy községben viszont nem lesz kisebbségi választás.

 

 

 

Ez az a két település a szekszárdi kistérségben, ahol egyetlen ember sem kérte felvételét a kisebbségi választói névjegyzékbe. Kéty és Pörböly pedig az a két község, ahol mindössze egy-egy választópolgárt regisztráltak. Kétyen egy német, Pörbölyön pedig egy cigány kisebbségi jelentkezőt.

 

Fenti négy településen tehát nem lesz kisebbségi választás október 3-án. Ennek ugyanis az a feltétele, hogy legalább 30 ember nyilatkozzon arról: az adott kisebbséghez tartozik.

 

A kistérség további 22 településén ez megtörtént. Kistormáson is, ahol eddig soha nem volt kisebbségi önkormányzat. Ott 33-an vallották magukat a romának. Ha eredményes lesz a voksolás, megalakulhat a cigány kisebbségi testület. Csapó László polgármester elmondta, hogy a kezdeményező egy korábbi kölesdi kisebbségi képviselő volt, aki Kistormásra költözött át.

 

Bizonyos tekintetben új helyzet lesz Murgán is. A megye legkisebb településén jelenleg cigány kisebbségi önkormányzat működik, ám ősztől német önkormányzat állhat fel. A száz lakos alatti faluban most 47-en, azaz a lakosság több, mint fele vallotta magát német nemzetiségűnek. A létszámarányok ismeretében tehát minden bizonnyal van úgymond átfedés az eddig magukat a cigány, illetve most a német nemzetiséghez tartozók közé sorolt választópolgárok között. Ám ez jogszabályba nem ütközik.

 

A többi településen nincs különösebb változás, ha a szavazásra jogosultak is úgy gondolják, nagyjából ugyanazok a kisebbségi önkormányzatok alakulhatnak meg, amelyek eddig. Hét helyen lehet két kisebbségnek is képviselete, ebből hatban cigány és német, Medinán pedig a cigány mellett a megye egyetlen szerb kisebbségi önkormányzata állhat fel.


A választói névjegyzékre felkerült választópolgárok közül a tizenhárom magyarországi kisebbségből hatnak van reprezentánsa: a már említett kisebbségeken kívül Szekszárdon 1 görög és 4 horvát, Tolnán pedig 1 szlovák nemzetiségű polgár regisztráltatta magát.

 

A szekszárdi németeken kívül a legtöbb regisztráltat Decs adja. Pusztai Zoltán, a jelenlegi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta: a négy évvel ezelőttit jelentősen meghaladó aktivitást annak tudja be, hogy helyben több kérdésben nincs egyetértés, széthúzás tapasztalható, és immár három roma szervezet is versengeni fog a választáson.

 

A faddi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Bolgár Sándor viszont örült volna, ha Faddon is a decsihez hasonló számban regisztráltatták volna magukat a cigányok. Elmondta, hogy a kisebbségi önkormányzatok úgymond nem mozgósíthatnak a regisztrációra, bár ezt szerinte külső erők megtették Faddon. Véleménye szerint mindenesetre szükség van a kisebbségi önkormányzatokra, amelyek akkor tudnak jól működni, ha a települési önkormányzat is segíti őket.

 

C-PRESS - teol.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek