Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ne csak ürügy - partner is legyen
2010-08-12 09:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ne csak ürügy - partner is legyenA Cigány vagyok című fotósorozat fricska a rasszizmusnak
Terri Potoczna lengyel származású, Nagy-Britanniában született, de immár hét éve hazánkban élő fotóművész a Bálint Zsidó Közösségi Házban mutatta be legújabb fotósorozatát, amelynek címe: Cigány vagyok.

 

 

 

Potoczna éppen a sematikus cigányábrázolással próbál szembemenni. Magyar cigány embereket, nőket és férfi akat fényképezett ő is, akár a többiek – a csavar ott van a történetben, hogy nem a szegénységre és a vigasztalanságra élesítette az optikát. Közismert képzőművészeti alkotásokba „helyezte” a társadalmi státusukat tekintve meglehetősen széles spektrumon elhelyezkedő romákat. A Cigány vagyok című sorozat szereplői között találunk ügyvédbojtárt és szobafestőt is. Meg lányt, gyöngy fülbevalóval és lila ruhás nőt. A művész jó előre kiválasztott 30 híres képet, albumba rendezte őket, a modellek pedig maguk döntötték el, melyikbe szeretnének beköltözni. A debreceni Abigél Botticelli Venus születése című képét választotta, a szegedi Jácint Gainsborough kék ruhás fiújának szerepébe bújt, a budapesti Laurának Velázquez Margarita infásnője tetszett meg, Melindának pedig Frida Kahlo egyik önarcképe. És így tovább.

 

Csizmadia Alexa művészettörténész szerint annak, hogy a magyar nyilvánosságban túlsúlyban vannak a romákat negatívan ábrázoló munkák, jórészt a rossz beidegződés az oka, amely mögött talán némi lustaság is ott pihen. Mert sokkal egyszerűbb megerősíteni, mint megkérdőjelezni az előítéleteket. Kevesebb munkával jár. Azt mondja, Potoczna kiállításának finomsága abban is rejlik, hogy a festészet felől közelít a témához. A képzőművészetben a cigányokat eleve leosztott szerepekre „használják”, gondoljunk csak a buja cigány lány, a jósnő alakjára, kérdés persze, hogy ezeket az alkotásokat nevezhetjük-e kortárs művészetnek egyáltalán, s nem helyesebb-e, ha inkább a lakberendezési ipar zsánerképeinek, hovatovább: termékeinek hívjuk őket.

 

A Cigány vagyok sorozat azonban nem kényszeríti hőseire ezeket a szerepeket, nem kényszerít semmit. Sem tipikusnak gondolt romamiliőt, cigánykliséket, sem pedig magatartásmintákat. Azzal, hogy közös kultúrkincsünk reprezentatív alkotásaiba helyezi a kisebbségi társadalom tagjait, a kultúrák közti szakadék fölé próbál hidat verni. A saját eszközeivel. Ahogy Csizmadia Alexa fogalmazott a tárlat megnyitóján: a Cigány vagyok afféle fricska a rasszizmusnak. Már azzal is megcsavarja a sztereotip orrokat, hogy elrugaszkodik az „odamegyek, lefotózom és kész” szemlélettől, s alanyaira nem eszközként, a képek tárgyaiként, áldozatként tekint, hanem alkotó- és munkatársként, közreműködőként kezeli őket. A munka során Potoczna interjúkat is készített a modelljeivel, meghallgatta javaslataikat, s a kiállított képek mellett olvasható néhány markáns gondolat is az alanyoktól.

 

A művészettörténész egyébként rendszerint fázik az olyan projektektől, amelyek hangsúlya egyértelműen az alanyok kisebbségi mivoltán van, illetve ha éppen ez a kisebbségi mivolt a szervezőelv. – Itt viszont éppen azért érzem erősnek és jogosnak azt, hogy a cigány szó a kiállítás címében is szerepel, mert a munkák nagyon élesen mutatják meg a kultúrák közti szakadékot. Azzal, hogy romákat régi szalonportrékba helyez, Potoczna nagyon érdekes, és sokszor zavarbaejtő kérdéseket vet fel. Kekeckedik – mondja.

 

Potoczna sorozatát a művészettörténész Danica Dakic Szarajevóban született, Németországban élő fotóművész Role Making című szériájával rokonítja. Dakic boszniai falvak cigány lakóit fotózta, főleg a romanticizmus festőitől „kölcsönzött” díszletek között kapva lencsevégre őket. Nem öltöztette át szereplőit, nem kérte őket semmire: egyszerűen mögéjük rakta a csillogó enteriőröket. A kontraszt magáért beszél. Potoczna és Dakic kérdései tulajdonképpen ugyanazok. Mindketten gondolatkísérleteket fogalmaznak meg. Azt boncolgatják mennyiben kényszerített és menynyiben választott a cigányság identitása. Ha pedig választott, akkor mi az a minta, amelyből a romák felépítik az azonosságukat. Beszélhetünk-e szellemi gettóról, egzotikumként vagy az európai kultúra integráns részeként kezeljük-e a roma kultúrát.

 

A célkitűzés azonban végül kétséges művészi értékű produktumokat hívott életre. Másrészt pedig óva int attól, hogy betévedjünk az „egyirányú utcákba”. Nagyon fontos ugyanis, hogy a kiválasztott szereplők – ahogy Potoczna vagy épp Dakic esetében –alkotótársakká váljanak, tegyék bele a projektekbe a magukét. Stalter Györgynek a VIII. kerületet feltérképező fotósorozatát, illetve Erhardt Miklós és Dominic Hislop 1997–98-as képzőművészeti-szociográfi ai kísérletét említi példaként. Az utóbbi – bár nem a roma kisebbséggel, hanem egy másik, ugyancsak a társadalom margójára szorult embercsoporttal, a hajléktalanokkal foglalkozott –, hivatkozási alap lehet. A Saját szemmel elnevezésű kísérlet során Erhardték negyven eldobható kamerát adtak az otthontalanoknak, aztán egy az egyben kiállították a fotókat, s a hajléktalanok saját képkommentárjait is. Vagyis azt tárták a közönség elé, amit a hajléktalanok meg akartak mutatni a saját életükből. A végeredmény persze egészen más lett, mint amit a klisékből építkező, hajléktalanokat ábrázoló fotókon eddig megtanultunk az utcán tengődőkről. Ez a legtisztább munka: lehetőséget adni a mind teljesebb önreprezentációra

 

Színek, képek és arcok a romák világából – ez az alcíme a budapesti Kossuth téren augusztus 19-én nyíló köztéri tárlatnak. Az Aroma című kiállítás anyaga több mint kilencven tablóképből, festményből, fotóból és fotó-festményből áll majd. A szervezők célja, hogy az Aroma felkeltse az érdeklődést a magyarországi romák képi látásmódja, vizuális szemlélete, kortárs alkotásai és kulturális aktivitása iránt. A megnyitó napján a helyszínen roma zenei produkciókat hallhatunk, mód nyílik együtt zenélésre, de könyvbemutatókat és nyílt beszélgetéseket is rendeznek. Terri Potoczna képei mellett egy negyven festményrepróból álló kollekció is látható lesz, válogatás az utóbbi negyven évben roma művészek által készített munkákból. Ezenkívül Chachipe Diák címmel 12-25 év közötti cigány fiatalok fotóiból válogató tárlat is helyet kap a Kossuth téren. Az Aroma augusztus 19-től szeptember 2-ig látható.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek