Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sziget: színes programok a támogató nélküli Roma sátorban
2010-08-12 09:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sziget: színes programok a támogató nélküli Roma sátorbanIdén is sokféle programmal várják a fesztiválozókat a Szigeten a Roma sátorban, amely annak ellenére maradt támogató nélkül, hogy egyedülálló a nemzetközi fesztiválmezőnyben.

 

 

 

 

A koncerteket így külső támogatás nélkül, viszont nagy sikerrel rendezik. 2002-ben egy 400 férőhelyes sátorral indultak, két éve pedig már ezerfős közönséget szórakoztathattak a fellépők. Az idén felállított sátorba 1200 ember fér be és a szabad ég alatt is lesznek programok; minden este 6 órától az indiai Radzsasztán államból érkezett Kawa Musical Circus mutatványosai és táncosai lepik el a Nagyszínpad és a Világzenei Nagyszínpad között félúton álló sátor előtti teret, ahol kiállítják Kása Béla fotóművész cigányokról készített portréinak felnagyított változatait is. 

 

A Roma sátor "unikum hungarikum", hiszen a nagy fesztiválok között a Sziget az egyetlen, ahol önálló helyszínen lehet találkozni a cigány kultúrával. Ugyanakkor "nincs olyan cég az országban, amely a roma szó mellett szeretné látni a saját nevét" - mondta az MTI-nek Marina Pommier, a sátor programját összeállító francia származású szervező.

A program a sátorban minden nap este hétkor kezdődik és hajnali háromig tart. A helyszín népszerűségét mutatja, hogy az utóbbi években a legtöbb koncert teltházzal ment. A közönségnek legalább a fele külföldi és sokan vannak, akik számára a Roma sátor az egyik fő vonzóerő, amelynek hatására a tengernyi nyári fesztivál közül a Szigetet választják - mondta el Marina Pommier.

A szervezők célja, hogy a roma zene és a kapcsolódó irányzatok minél szélesebb köre bemutatkozhasson a hagyományostól a modernig. Az idén Indiától Hollandián át Spanyolországig 13 ország művészei lépnek fel. Alapelv, hogy a zenészek többsége roma legyen és egy hagyományos cigányzenei produkcióval induljon a fesztivál. Az idén a Kalocsai Cigány Néptáncegyüttes nyitja meg a Roma sátor programját.

A szervezők Kelet-Európára koncentrálnak és a cigány mellett a régió más kisebbségi kultúráinak is teret adnak. Így például szombaton fellép a reneszánszát élő klezmer zene első szlovákiai képviselője, a Pozsony régi német-jiddis neve után elnevezett Pressburger Klezmer Band.

Néhány éve egész Európában divat a balkáni cigányzene, amelyet főként Goran Bregovic bandájának és a Kocani Orkestarnak köszönhetően ismertek meg a kontinens nyugati felében is. A balkáni cigányzene beépült a modern elektronikus tánczenébe is és a Párizstól Berlinig népszerű "Balkan Beats" stílusú partik házigazdái közül többen az idén is vendégeskednek a Szigeten, a magyar mezőnyből például DJ Jutasi, Belgiumból DJ Gaetano, Franciaországból pedig a La Kumpania Beats legénysége, akik mind az esti koncertek után következnek.

A Roma sátor programjában az első mellett az utolsó koncertre is szigorú szabály vonatkozik; rezesbandának kell fellépnie, mert arra a fesztivál utolsó napján már nagyon rá vannak hangolódva az emberek - mondta Marina Pommier. Vasárnap egy Marseille-ben dolgozó romániai együttes, a Fanfara Vagabontu zárja a koncertek sorát. A Szigeten működő Roma sátor, a cigányokkal szembeni előítéletek miatt azonban a szervezőknek nem sikerült támogatót találniuk a már kilencedik éve tartó programsorozathoz.

A jövő héten Pommier hozzálát megszervezni a Roma sátor történetének jubileumi, tizedik programját, amelyhez talán már külső támogatókat is sikerül szerezni. "Vannak már elképzelések, de főleg a költségvetésen múlik, hogy tudunk-e valami különlegességet nyújtani" - tette hozzá Marina Pommier.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek