Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányok jobban izgatták az ENSZ-t a székelyek gondjainál
2010-08-11 10:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányok jobban izgatták az ENSZ-t a székelyek gondjainálAz ENSZ egyik jogvédő bizottságánál lobbizott három romániai magyar szervezet a székelyföldi autonómiáért. A probléma az ülés több résztvevője szerint sem keltette fel az ENSZ érdeklődését, fontosabbnak érezték a romániai cigányok vagy a ruandai népirtás áldozatainak helyzetét. Az sem egyértelmű ráadásul, hogy az ENSZ bizottságának van-e joga foglalkozni a székelyföldi autonómiával.

 

 

 

Részben a Romániában élő magyar kisebbség problémáival foglalkozott augusztus 9-10-i ülésén az ENSZ Faji Megkülönböztetés Elleni Bizottsága (CERD). A bizottság a román állam hivatalos ország-jelentését tárgyalta, illetve az ülés előtt két úgynevezett árnyékjelentésből is tájékozódott a kisebbségek romániai problémáiról.

 

Az árnyékjelentések egyike a romániai romák helyzetéről szólt, a másikat három romániai magyar civilszervezet, az önálló romániai magyar egyetemért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB), a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a székelyföldi Pro Regio Siculorum Egyesület nyújtotta be. Hantz Péter, a BKB szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a meghallgatáson az országjelentés francia raportőre több kérdést is feltett a magyar kisebbség romániai helyzetéről, például rákérdezett a nyelvhasználat problémáira, a magyar egyetem finanszírozására illetve az etnikai arányok megváltoztatására irányuló törekvésekre is, bár ez volt az utolsó kérdés, és a román kormányküldöttség már nem reagált rá.

 

Hantz bírálta a román kormányküldöttség magyar tagjait, akik szerinte a bizottság által feltett kérdésekre reagálva elsősorban a Románia országimázsának megőrzésében voltak érdekeltek. Hantz elsősorban Markó Attila államtitkárt, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét támadta, aki szerinte ködösített a nyelvi jogokra vonatkozó kérdésben, illetve a bizottság Hantz szerint téves álláspontját tette magáévá az autonómia kérdésében is.

 

Politikailag segíthet

 

Hantz elismerte, hogy árnyékjelentésük benyújtásának közvetlen hatása nem lesz, de szerinte segítheti a politikai érdekképviselet munkáját. A bizottság részéről feltett kérdésekből arra lehet következtetni, hogy a végső jelentésben szerepel majd valami a magyar kisebbség problémáiról is - mondta.

 

Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint a bizottsági ülésen a tagok árnyékjelentésről nem tettek fel kérdéseket, de felvetették a kisebbségek bírósági nyelvhasználatának, valamint a kisebbségi oktatás problémáit, illetve a számszerű jelenlétüket a közigazgatásban. Asztalos szerint rákérdeztek az autonómiára is, de jelezték, ez nem a bizottság hatásköre, mivel itt kollektív jogokról van szó, és a bizottság egyéni jogok érvényesülésével foglalkozik.

 

Asztalos szerint a bizottság raportőre a meghallgatást követően előre jelzett néhány ajánlást, amelyet majd megtesznek Románia felé, de azt mondta, a magyar kisebbséggel kapcsolatos ajánlások nem voltak közöttük.

 

Asztalos gyenge szakmai, de jó politikai anyagnak nevette az árnyékjelentést. Szerinte az irat gyengén dokumentált, kevés a konkrét példa, a bizonyíték az ott felsorolt problémákra. Szerinte az irat kollektív jogok elnyeréséről beszél, miközben a bizottság, amelyhez benyújtották, nem foglalkozik kollektív csak egyéni jogokkal.

 

Ruanda fontosabb

 

Asztalos szerint inkább a roma közösség helyzetével kapcsolatban voltak kritikai megjegyzések a bizottság tagjai részéről. A romák oktatáshoz való hozzáférése, a körükben tapasztalható nagyfokú munkanélküliség, illetve az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd kérdésében voltak megjegyzések. Vizsgálták azt is, hogy a gazdasági válság mennyire érinti a nehéz helyzetben lévőket, főleg a szegény romákat. Azt Hentz is elismerte, hogy a bizottság kérdéseienk 80 százaléka vonatkozott a cigányokra, míg 20 százalék a magyar kisebbségre.

 

A civilek által hevesen támadt Markó Attila az MTI-nek alaptalannak nevezte a vádakat. Szerinte ő jelezte az ülésen, hogy a magyar kisebbség igényli az autonómiát, és beszélt a romániai decentralizációs törekvésekről is. Szerinte azonban az ENSZ-bizottság tagjai már hétfőn közölték: a testület nem foglalkozik az autonómia kérdésével.

 

Markó úgy vélte, az ENSZ dokumentumai túlságosan általánosak ahhoz, hogy a romániai magyarság még megoldásra váró problémáit orvosolhassák. Emlékeztetett, hogy az ENSZ most egyebek között a ruandai népirtást vizsgálja. "Ilyen közegben nehéz azt mondani, hogy Romániában olyan rossz, amikor máshol embereket mészárolnak le az utcán" - mondta Markó Attila.

 

Aggódnak a székelyek jövőjéért

 

Az erdélyi civilek Székelyföld területi autonómiáját, az erdélyi magyarság önálló oktatási rendszerének kiépítését szorgalmazták, illetve a kollektív kisebbségi jogok megadását kérték a székelyföldi magyarok számára. Az árnyékjelentés készítői szerint az autonómia hiánya miatt a román állam monopóliumot gyakorol a székely közösség legértékesebb javai, természeti kincsei fölött, ezért az ott élő magyar közösség egyre kiszolgáltatottabbá válik, és veszélybe kerül identitásának megőrzése és fejlődése.

 

Az irat készítői elpanaszolják a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassúságát, és azt, hogy a román kormányhoz tartozó intézmények vezetői között kevesebb mint 20 százalék magyar nemzetiségű. Szerintük Székelyföldnek különleges státust kell kapnia, önálló közigazgatási egységgé, egységes gazdasági fejlesztési régióvá kell válnia.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek