Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romaügy: nem csak lapátban lehet gondolkodni
2010-08-11 08:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romaügy: nem csak lapátban lehet gondolkodniÁllandóan terítéken van a romaügy. Vörös István pedagógus, a Komárom-Esztergom megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint csak munkával integrálható a cigányság

 

 

 

 

Büszkeséggel tölti el Vörös Istvánt, a megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, hogy július tizenötödikével elindították képzési és foglalkoztatási programjukat, három helyszínen: Kisbéren, Esztergomban és Tatabányán. Persze, a programhoz a regionális munkaügyi központ támogatására is szükség volt.

 

Nem akarják kisajátítani a programot

 

– Kizárólag roma programról van szó – hangsúlyozta Vörös István. Igaz, az elnök a pozitív diszkriminációval nem ért egyet. Ahogyan fogalmazott: nem sajátíthatja ki a romaság ezt a lehetőséget, az esélyegyenlőség jegyében a jövőben azt szeretné, ha az juthatna munkához, akinek szüksége van rá.

 

Egy szomorú esemény évfordulója juttatta eszébe a megyei rendőrkapitánysággal kötött együttműködési megállapodásukat. Egy éve, hogy Kislétán megöltek egy cigányasszonyt, tizenhárom éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

 

Megszűnt az egymásra utaltság, jött a diszkrimináció

 

– Mintaértékű az együttműködésünk. Nem arról tárgyaltunk a rendőrségen, hogy egymást vádoljuk, hanem a megegyezésről. Megbeszéljük a problémákat. Sok roma nem meri elhinni, hogy neki is sikerülhet, és rendőr lehet. Most egy tárkányi kislányt támogat a megyei kapitányság ösztöndíjjal. Ő jövőre érettségizik, a rendőrtiszti főiskolára jelentkezne. Csak munkával és képzéssel törheti át a falat a cigányság. Annak idején például a bányákban együtt dolgozott roma, nem roma. Az egymásra utaltság összehozta őket. A bányák bezártak, megszűnt a függőség és teret kaphatott a diszkrimináció – fogalmazott Vörös István.

 

A munka, a képzés más okok miatt is kiutat mutat. Az elnök szerint a Rendelkezésre Állási Támogatásra nem építhet egy család, a közszférába pedig romaként bekerülni nehéz. Ahogyan mondta: nem kell mindig csak lapátban és fűnyíróban gondolkodni, a romák is végezhetnek közfeladatokat. Ezt is feloldja a júliusban indult program.


Most tizenöt megyei településen működik cigány kisebbségi önkormányzat. Vörös István szerint még legalább ugyanennyire lenne szükség. Az érintettek azoban úgy véli, félnek, hogy egy CKÖ újabb elkülönülésre adhat indokot.

 

Árvíz után Bajóton, Tárkányban segítettek

 

Vörös István örül, hogy a májusi esőzés után több családnak tudtak, tudnak segíteni. Bajóton például két roma család háza vált lakhatatlanná, mindkét család száz-százezer forintot kap a megyei szervezettől. Az elnök szerint a katasztrófavédelem pályázati alapja húzhatja ki a családokat a bajból, lakásvásárláshoz adnak anyagi támogatást. Tárkányban három család sérült házának felújítását támogatták. Számukra negyvenöt mázsa meszet és huszonegy mázsa cementet adtak segítségül, így a helyreállító munkákat el tudják kezdeni, és a ha pályáznak a megyei önkormányzat árvíz miatt kárt szenvedtek alapjához, be tudják fejezni.

 

Ha kell, felhúzza a cipzárat

 

Vörös István a tárkányi iskola tanítója, szeptemberben újra elsős osztálya lesz. Ha kell, segít felhúzni a cipzárat, megmelegíti a hidegben fázó ujjacskákat. Ebben az iskolában természetesnek veszik, ha valaki roma. Nincsen megkülönböztetés, egyik irányba sem.

 

A tanító véleményét roma, nem roma diákok is kikérik a továbbtanulás előtt, nyáron pedig becsöngetnek az iskola melletti lakásba, hogy megtudják, hány hal akadt már a horgára. Diplomásként példa a tanítványainak, s ő is örül, ha azt látja, ha év végén sorra veszik át a jutalomkönyveket.

 

C-PRESS - kemma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek