Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány nyelvű Elnézést-tábla Pécsen
2010-08-10 08:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány nyelvű Elnézést-tábla PécsenSugár János képzőművész már eddig is sok viszontagságot megért Elnézést-táblája Pécsett is a helyére került – két helyszínen is.

 

 

 

 

A PTE Művészeti Karáról származik az ötlet, hogy az EKF-év keretén belül, 21Párbeszéd címmel képzőművészeket kérjenek fel a témába vágó, köztereken elhelyezhető alkotások készítésére, majd internetes szavazáson versenyeztessék meg az ötleteket. A szakmai zsűri által az 500 ezer forintos díjazású kategóriába beválasztottak között ott volt Sugár János projektje, az Elnézést is. Az már más kérdés, hogy mire a kultúrfővárosban sikerült a két Elnézést-táblát kihelyezni – Pécsett magyar és cigány nyelven olvasható rajta a felirat –, a Sugár-művek egész kálváriáját követhettük nyomon.

 

Marosvásárhelyen a magyar–román feliratú Elnézést-táblát előbb kitették, majd leszedték, utóbb ez átkerült Budapestre, ahol levágták az oszlopról, de újra kitették. A magyar– szlovák nyelvűt Pozsonyban nem engedélyezték- és Dunaújvárosban is hezitáltak, mi legyen vele, nem „sérti-e az emberek érzékenységét”.


Ami Pécset illeti, az itteni történésekről maga a művész, az 1958-as születésű Sugár János számolt be lapunknak.

 

– Hathetes csúszásról beszélhetünk, ami a kihelyezést illeti. Ennek egyszerű oka az volt, hogy a villanyoszlop tulajdonosa, az áramszolgáltató első körben élet- és balesetveszélyesnek minősítette a kiszerelését, holott 11 más helyszínen ezzel a kifogással speciel nem találkoztam. Végül hosszas huzavona után a PTE Pollack Mihály Műszaki Karán dolgozó egyik szakember ötlete nyomán 80 centivel lerövidítettük az út fölé belógó, vízszintes tartórudat, és így már nem maradt akadálya, hogy megjelenjen az utak mentén.

 

Cigány nyelvű Elnézést-tábla Pécsen 

 

Pontosan két tábláról van tehát szó, amelyek kinézetük, betűtípusuk szerint ugyanúgy mutatnak, mint mondjuk egy helységnévtábla, és ennyi olvasható rajtuk: Elnézést. Az egyik a Budai vámnál lévő buszmegállónál látható, míg a másik a Laterum Hotel közelében.

Sugár János szerint annak nincs kiemelt jelentősége, hogy épp Pécsre került a cigány nyelvű Elnézést.

 

– Ebbe nem kell semmit sem belemagyarázni. Cigány emberek mindenütt élnek az országban, és főképp az utóbbi időszakban sok a felfűtött érzelmű megnyilatkozás a velük kapcsolatos eseményekben. De ugyanez vonatkozik a román és a szlovák, és alapvetően a magyar szóra is. Ha csak egy kicsit is empatikusan gondolkodunk, ha végigvesszük, hogy kitől lehetne, lehetett volna, kellene, kellett volna elnézést kérnünk, gyakorlatilag bármilyen konfliktusban való érintettségünk okán, biztos, hogy megtaláljuk a magunk „alanyát”.

 

Hétfőn délelőtt mindenesetre azt lehetett tapasztalni, hogy járókelők, buszra várók, érkezők számára egyelőre még nem okozott nagy élményt, netán meghökkenést vagy ráismerést, hogy mit is jelenthet az egyébként a tervek szerint szeptember 30-áig Elnézést hirdető felirat a fejük fölött. Illetve a fő talány: az Elnézést ugyanis nem mondja meg, hogy tőlünk kérnek-e bocsánatot, vagy mi gyakoroljuk a gesztust.

 

C-PRESS - bama.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek