Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

TASZ: A Fidesz minden törvényt a szabályok megsértésével hozott meg
2010-08-10 08:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
TASZ: A Fidesz minden törvényt a szabályok megsértésével hozott megA Fidesz-KDNP koalíció eddig valamennyi jogszabályát törvényellenesen, a létező jogalkotási előírások megsértésével hozta meg - mondta a Hírszerzőnek Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője. A jogász szerint a kormány hátat fordított a demokratikus értékeknek.

 

 

 

 

A parlament 56 jogszabályt fogadott el az elmúlt időszakban. A TASZ szerint hány olyan volt ezek közül, ami nem felelt meg a jogalkotási törvény előírásainak, sértette a jogbiztonság elvét, vagy alkotmányos alapértéket negligált?

Valamennyi jogszabályt a jogalkotási törvény megsértésével hozták meg. Ezek különböző szintű jogsértések. A legsúlyosabbak a kormány által beterjesztett jogszabályoknál történtek. Répássy Róbert hiába mondta éppen a Hírszerzőnek, hogy minden jog-, és házszabályszerűen történt, ez egyszerűen nincs így. Az elektronikus információszabadságról szóló (2005. évi XC.). törvény nagyon részletesen szabályozza a jogalkotást: fel kell tenni a tervezetet és annak szakmai indoklását a minisztérium honlapjára, lehetővé kell tenni, hogy bárki véleményt nyilvánítson, utólag összefoglalót kell készíteni a nyilvánvalóan alaptalan vélemények kivételével az elutasított véleményekről – a kormány által beterjesztett 11 javaslat egyike sem került ki minisztérium honlapjára. Nem készültek hatástanulmányok és nem volt közigazgatási egyeztetés sem, vagyis nem teljesültek a jogalkotásról szóló (1987. évi XI.) törvény szabályai sem.

A közigazgatási minisztérium másik államtitkára, Rétvéri Bence is nyilatkozott nekünk erről, ő azt mondta, a jogalkotási törvény úgyis hatályát veszti év végén, már elavult jogszabály.

A jogalkotási törvény nyilvánosságot előíró szabályait nem írta felül sem az idő, sem az Alkotmánybíróság nem kifogásolta döntésében. Ez egy nagyon rossz irány egy demokratikus jogállamban. Akkor azt is mondhatjuk: a Fidesz új alkotmányt ír tavaszra, a mostani "régivel" már minek foglalkozni. Fél évig nem lesz alkotmányunk? A jogalkotási törvényben valóban rengeteg elavult intézkedés van, de azért vannak benne garanciák, remélem, ezek az új törvényben is megmaradnak majd. Mert nemcsak a társadalmi egyeztetést, a hatástanulmányok készítését mulasztotta el a kormány, de bármilyen valós vitát ellehetetlenítenek a kormánypártok, amikor a benyújtás napján elfogadnak egy jogszabályt.

Orbán Viktor erre mondta azt, hogy a társadalmi vita már lezajlott: volt "konzultáció" a közbiztonságról, és a gazdaságról, más pontokat már a kormányprogramban szerepeltettek, ennek fényében emelték kormányra a választók a Fideszt.

A jogalkotás átláthatósága azt jelenti, hogy azon kívül, hogy az országgyűlés maga is érdemi vitát folytat egy javaslatról, az érintett szereplők beleszólása igen is fontos, ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden törvényről az egész ország vitázik. Hogy a Fideszt mire hatalmazták el a választópolgárok? Elsősorban a legitim kormányzásra. A jogalkotás garanciáinak kiiktatására demokráciában nem lehet felhatalmazást kapni.

De nem a kormány alkot jogot, a parlament fogadta el az összes törvényt.

Ezek a törvények az átlátható működés mellett többek közt azt garantálják, hogy a kodifikációt hozzáértők végezzék. Hogy valaki például nézze meg, harmonizál-e a törvény az uniós joggal. Hogy van-e belső koherencia a jogszabályok között. A kormány negligálta ezeket a szabályokat, ezért is van annyi hiba a benyújtott javaslatokban, de ugyanez igaz az egyéni képviselői indítványokra is. Elképesztő javaslatokkal találkoztunk. Például az úgynevezett "médiaalkotmányhoz" bekerült egy olyan módosító javaslat, ami olyan sajtótermék-definíciót tartalmaz, ami más, mint a sajtótörvény sajtótermék-definíciója, amit viszont nem terveznek hatályon kívül helyezni. Van hatvan törvény, amiben a sajtótermékre vonatkozó különböző szabályok szerepelnek: innentől mit kezdjünk ezzel, ha két eltérő definíció is érvényes lesz? Melyik sajtótermékre vonatkoznak majd ezek a szabályok? Ezekhez nem kell értenie egy egyéni képviselőnek, de egy minisztériumban kell, hogy legyenek hozzá szakértők. Persze párnapos jogalkotás során erre a munkára nincs idő.

A Fidesz viszont azzal érvelt, hogy a kormányváltás után közvetlenül még nem akarták a régi minisztériumi apparátusra bízni a kodifikációt, mert "nem volt meg a bizalmi viszony".

Ez maga is egy súlyos gond tünete, azé, hogy Magyarországon a közszolgálati életpályát folyamatosan politikai érdekeknek rendelik alá. De még így sem igaz, hogy egy minisztériumból minden kodifikátort elküldenek. Aki egy szakterületen éveken át járt ki Brüsszelbe, annak pótolhatatlan a szaktudása. Az EU-s jogharmonizáció nem politikai bizalom kérdése, valami vagy illeszkedik, vagy nem. Nem legitimálja a jogellenes jogalkotást, hogy kádercserét hajt végre a kormány. Az elmúlt két hónap felelőtlen jogalkotásának súlyos hosszú távú következményei lehetnek. Nem csak a rossz, hanem a jó szabályok legitimitása is kétségessé válik. Ha arra lehet számítani, hogy folyamatosan megsértik a jogalkotási törvényt, az veszélyezteti az egész magyar jogrendszer működését. Itt látunk nagyon súlyos deficitet, több más civil szervezettel együtt.

 

A jogszabályok nagyobbik részét egyéni indítványként nyújtották be, itt viszont nem ír elő egyeztetést a törvény.

Igen, de az egyéni képviselői indítvány célja, hogy az ellenzék is nyújthasson be törvényjavaslatokat. A kormánypártok 45 ilyen javaslatot terjesztettek be, köztük hat alkotmánymódosítást, egész törvénycsomagokat. Hatástanulmányt, valamint részletes indoklást az egyéni indítványnál is előír a törvény. Ez azért is nagyon fontos, hogy kiderüljön a jogalkotó szándéka a jogszabállyal, ami alapvető a törvény alkalmazása során. Ha ez az indoklás mindössze annyi, hogy "mert ez a 29 pont egyik pontjának végrehajtása", ebből semmi nem derül ki. Ha ilyen pongyola módon folyik a törvénykezés, folyamatosan alkotmánybírósághoz kell majd fordulni, holott a miniszterelnök pont az ellenkezőjét szeretné saját nyilatkozata szerint. Egészen lesújtó eredményt hozott szerintünk ez a törvényhozási dömping.

Ezt hogy érti?

Ha egy alkotmányellenes jogszabályt alkotmánymódosítással próbálnak alkotmányossá tenni, az nem a demokratikus jogállam működése. Az Alkotmány nem arra való, hogy a kedvünk szerint módosítgassuk. Én ritkán használom a tisztelet szót, a Fidesz annál többször, mégis azt gondolom, hogy nem tartják tiszteletben az alkotmányossági alapértékeket. A hatályos alkotmányunk alapjogi katalógusa például nagyon jó, és az Alkotmánybíróság értelmezésével kiegészítve egy biztos alapon álló demokratikus rendszert teremtett. Ha ebbe elkezdünk ki-, beírogatni szavakat, akár lényegtelennek tűnőket is (például elég arra a kutyakomédiára gondolni, hogy szerepeljen-e a szólásszabadság is a véleménynyilvánítás szabadsága mellett), akkor az az bíróságok számára is nagy gondokat jelent majd. Egy becsületsértési pernél például nagyon nem lesz mindegy, hogy mi a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság, mint alapjog egymáshoz való viszonya. Nem is beszélve az alkotmányos alapértékeket lebontó törvényekről.

Ezek közül melyiket tartják a legsúlyosabbnak?

Az alkotmánybírák az OVB, a GVH tagjainak megválasztására vonatkozó új szabályokat, az új büntetőpolitikát, az állam átláthatóságának szűkítését és a visszamenőleges jogalkotást. Utóbbi egy elképesztően rossz irányt mutat, ami gazdasági szempontból is igen veszélyes. Innentől soha nem tudhatja senki, hogy amit ma tesz, az holnap nem válik-e utólagosan jogszabályellenessé. Egy befektető sosem lehet biztos benne, hogy nem vetnek-e ki rá bármilyen címen visszamenőleges hatályú büntetőadót. A konkrét politikai cél, a magas végkielégítések visszaszerzése sem legitimál ilyen lépést.

De ha mindezekhez módosítják az alkotmányt, akkor az Alkotmánybíróság már nem nézheti, hogy alaptörvénybe ütköző volt-e a módosítás, ha jól tudom.

Ez a mostani egy nagyon fontos tesztidőszak ennek a kérdésnek a megítélésében. Alkotmányjogászok között sincs egyetértés ebben a kérdésben, beleértve az Alkotmánybíróság tagjait is. Szerintem van olyan, hogy alkotmányellenes alkotmánymódosítás. A konkrét esetben kérdés, hogy az Alkotmánybíróság azon az alapon vizsgálhat-e egy szabályt, hogy a hatálybaléptető rendelkezés későbbi, mint a jogszabály hatálya.

Lex Járai, Lex Borkai, Lex Sláger – csak úgy sorjáznak a kifejezetten "személyre szabott" jogszabályok. Ezek mennyire állhatják ki az alkotmányosság próbáját?

Volt már egy Lex Sláger, ami a frekvenciák pályáztatásának elhalasztására vonatkozott 2007-ben, az akkor alkotmányellenesnek találtatott, ez alapján a mostani is az valószínűleg. A jogszabályok egy része a politikai akarat, a saját emberek helyzetbe hozása érdekében született meg, amivel nagyon fontos alkotmányos garanciát írtak felül. 

A másik kérdéskör a jogalkotás mögött rejlő koncepciókkal kapcsolatos. Például a fiatalkorúak elzárása, ami nemcsak nemzetközi egyezményekbe ütközik, de szembe megy mindazzal a jogfejlődéssel, amin a nyugati világ az utóbbi évtizedekben végigment: a fiatalkorúaknak nevelésre és segítségre van szükségük a megtorlás helyett . Itt a teljes szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával történt a büntető törvénykönyv módosítása. Úgy tűnik, a 27 uniós tagállam közül egyedüliként hátraarcot csináltunk.

De a BTK-szigorításra alapvető társadalmi igény van.

A kormány erre hivatkozik. De a társadalmi igény megfoghatatlan fogalom. Nem tudom, arra lesz-e igénye egy szülőnek, hogy ha a gyereke szombat este ellop egy üveg whiskyt a boltból, vagy a haverokkal bulizva csinál valami más hülyeséget, akkor leültessék érte 30 napra, amit felnőtt bűnözőkkel kell majd letöltenie. Akkor hol lesz ez a hipotetikus igény? Nemcsak a büntetőjog, hanem például az állam működésének átláthatósága terén is érzékelhető a hátraarc. Egy sor olyan jogszabályt hozott a parlamentben a Fidesz-KDNP, ami azt szolgálja, hogy a választók egyre kevesebb adathoz, információhoz férhessenek hozzá, egyre nehezebben ellenőrizhessék a hatalmon lévőket.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek