Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szegénybélyeg
2010-08-09 07:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szegénybélyeg Pálma de Majjorka háromszázhetven lelkes somogyi falu. Becsületes neve Pálmajor. Egy friss felmérés szerint az ország legszegényebb települése. A háromszázhetven lakos szinte kivétel nélkül cigány. HUSZKA IMRE riportja.

 

 

 

A CID Cég-Info Kft. 1998 óta minden évben kiadja adatait a magyar települések tiszta jövedelméről. Sorrendben most első Felcsút, az egy főre jutó havi nettó 171 ezrével – megelőzve Budapest II. kerületét. A pálmajori polgár egy közepes minőségű napszemüveg árából, kevesebb mint harmincháromezer forintból hasít.

Felcsút nevét ki ne ismerné e honban? 2008-ban még csak a 336. volt, innen kapaszkodott fel az élre. Lehet, hogy a jövő évi adatokat Monacóéval kell majd összevetni... 

 

Azt viszont kevesen tudják, hogy Pálmajor egy másik miniszterelnökünknek, Boross Péternek a pátriája. Igaz, ő Nagybajomban született, de akkor még Pálmajor is a község (kisváros) része volt. 1992-ben vált le (csak így kaphattak törpe vízművet), s azóta tengődnek az önállóság komiszkenyerén. És van itt minden – mondják –, kocsma, kisbolt, óvoda, iskola (alsó tagozat, összevont csoport). Az égiek sem szűkmarkúak: tavaly szentelték fel kis templomukat, és a térerőre sem lehet panasz.

Pálmajor egyetlen, három kilométer hosszú utca, tisztes távolságban házikók, a sorba jó néhány helyen már belemart az erdő, veszi vissza, ami az övé. A házak között vannak újak, de sok a befejezetlen. Állatot nem mindenki tart, konyhakert is talán a házak felénél ha van.

Senki nem hallott arról, hogy Pálmajor a címlapokra került.

– Cigány falu, nem olvasnak – summáz László, a kocsmáros.

Régen, az ötvenes években összesen négy cigány család volt itt, azok is a beszédes Ricsaj nevű részen, aztán a magyarok szép lassan elvándoroltak, ahogy az lenni szokott.

– Amúgy rendes ember a többségük – folytatja László. – Hitelbe isznak, de segélykor mindig hozzák. Nagyon ritka a balhé, elintézik egymás között, hogy a „tanár néni” meg ne tudja.

Boross Lászlóné polgármester, a „tanár néni” persze mindig megtudja. 1954-ben kezdte a községi iskolában negyvenkét évig tartó pedagógusi pályafutását. A falu különválása óta polgármester, a negyedik ciklusát tölti. 

 

Tavaly somogyi Prima-díjas lett. Már fiatal tanítónő korában megtanulta a beás románt, hogy beszélni tudjon a tanítványaival addig is, amíg megtanulnak magyarul. A tananyagon kívül tanította őket főzni, tisztálkodni, eligazodni a világban. A Romapage hosszú cikkében „sorsfordító magyarnak” nevezi őt és férjét. A névazonosság nem véletlen: ő Boross Péter sógornője.

Nincs elragadtatva attól, hogy Pálmajor nevét felkapta a sajtó.

– A pálmajori emberek semmivel sem szegényebbek, mint a környező falvakban vagy az ország más tájain élők – mondja, s nyilván a többségében romák lakta településekre gondol.

– Még azt is ki merem jelenteni, hogy jobban élnek. Itt nincs nyomor, az emberek dolgoznak, a gyerekek ápoltak, tiszták, nem éheznek. Rend van, nyugalom. Komolyabb bűncselekmény emberemlékezet óta nem volt. Egyetlen pálmajori ember sincs börtönben.

Mind a százhetvenhat iskoláskorú után jár a rendszeres gyermekvédelmi segély. Nagybajommal közösen kilencvenmilliót nyertek óvodafejlesztésre. A kisiskolások ide járnak – harmincnál többen – osztatlan csoportba, a felsősök Bajomba. Van napközi, nyelvi és művészeti oktatás. A középiskolára már „megszóródik” a csapat, legfeljebb nyolcan-tízen érettségiztek az utóbbi években, de szakmát sokan szereztek. Jó páran hivatásos katonák, rendőrök – a szokásos gettókarrier.

Akiket megillet – ők vannak többen –, azok megkapják a rendszeres szociális segélyt és a családi pótlékot. Egyszerre, napi hat órában húsz közmunkást is tud foglalkoztatni egy-egy hónapig a község. Árkot kaszálnak, fát gyűjtenek a községi erdőből az iskola fűtésére. A normatív támogatásokon, pályázati pénzeken túl évi százhúszezer forintból gazdálkodik a falu.

 

Kilója nyocszáz

A munkaképes korú felnőttek közül – száznál többen vannak – összesen négynek van állandó munkája. István az egyik.

– Kaposváron dolgozom a húskombinátnál. Már persze nem így hívják – nevet. A hatalmas hársfa virágát csipkedi egy műanyag fürdőkádba. – Van rajta legalább egy mázsa, de nem lehet mindet leszedni. Átveszik, nyolcszáz forint kilója. A szárított csalán kétszáz, azt többen gyűjtik. Megvan mindenünk – folytatja. – Persze szerényen élünk, nem szórjuk a pénzt.

Nem hallott arról, hogy a falujuk milyen „megtisztelő” címre tett szert, de – ahogy mások is – kételkedik.

– Van erre jó pár falu, Nikla, Inke, ahol tényleg nagy a nyomor a cigányok között. Pálmajor nem ilyen. Akinek nincs munkahelye, az is dolgozik: hol epret szednek a korpádi hűtőháznak, aztán jön a cseresznye, barack, szilva. Három-négyezer forint között keresnek – jó napszámnak számít. Van, aki az erdőn van, csemetét telepítenek, de kőműves mellett is dolgoznak. Vagy tíz-tizenkét családnak lovai vannak, gazdálkodnak. Persze van olyan is néhány, aki csak a segélyt lesi.

A pénzük nyilván nem jelenik meg a jövedelemindexben – nem állandó bevétel. Egész évre vetítve amúgy nem túl sokat jelent.

Azzal mindenki egyetért, hogy az itt élőkön a rendszeres munka segítene – helyben. De hogy mit csinálnának szívesen, nem tudják. Könnyű legyen, jól fizessen...

Éppoly tanácstalanok, mint a sorsukkal játszó mindenkori kormányok. Fazekas Sándor, a Fidesz minisztere „versenyképes vidéket” akar, a családi gazdaságok felvirágzását: átalakít, felülvizsgál, újragondol. Az a vállalkozó viszont, aki a falu határának döntő részét (vagy ezerötszáz hektárt) birtokolja-bérli, összesen két embert foglalkoztat. A nevét nem szeretné viszontlátni az újságban, de szívesen mesél.

Ott lenne munka

– Egyszerűen nincs több emberre szükség – spekulál. – Amit nyolc-tízen kézi munkával megcsinálnak egy év alatt, ahhoz egy rakodógépnek három nap és harminc liter gázolaj kell. Aki nem fejleszt, öt év alatt kifizeti a munkásoknak a gép árát, és vele szemben nekem lesz egy ötéves, korszerűnek mondható gépem, amely már „csak” a hasznot termeli. Nagy létszámban kétkezi munkaerőt nem tudunk eltartani.

 

A polgármester asszony sem bízik az agráriumban.

– Ha megvalósulna a Fidesz által tervezett autópálya, az M9-es, talán nyílnának itt büfék, benzinkutak, költözne ide néhány kisebb üzem. Ott talán lenne munka.

Ha valaki, hát Pálmajor megérdemelne egy kis darab autópályát: a választásokon százhuszonnégyen a Fideszre, öten az MSZP-re szavaztak. A Jobbikra lélek sem, az LMP-re egyvalaki – nyilván megtetszett neki az egzotikus betűszó a szavazólapon.

Egybehangzó a válasz a miértre: Pálmajor lakosai a „szocpoltot” várják vissza a Fidesztől, hiszen megígérte. Amíg volt, minden új ház ebből épült.
– Úgy ment ez – mondják –, hogy egy fillért sem kellett felmutatni. A „szocpoltos asszony”, Sz.-né letette a háromszázezret, intézett mindent, nekünk csak alá kellett írni, meg beköltözni.

Elemi tantárgy

Arról nem hallottak, hogy az új rendszerben esetleg nem jár majd alanyi jogon segély, vagy hogy egyeseknek akár a családi pótléka is veszélybe kerülhet. Arról sem, hogy eztán a minimálbér is adóköteles lesz. (Ez utóbbi az egész országnak meglepetés volt.)

De Pálmajor lakói, gyanítjuk, reményeikben csalatkozván sem fognak arra az egy szál végenincs utcájukra vonulni. A türelem itt elemi tantárgy. Boross László tanító néhány falubelivel kettős fasort telepített a tervezett templomhoz – 1955-ben. Mindössze ötvenöt évet kellett várniuk a pálmajoriaknak, hogy a fasorhoz kicsiny templom is tartozzon, addig egy kukoricatáblához „vezetett” az út. Igaz, közben a fák hatalmasra nőttek, néhányat már talán ki is kéne vágni, de „az álom valóra vált”, mondja Boross László.

Ennyi talán a következő ötven évbe is belefér. Álmodni, azt lehet.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek