Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romák kezében Józsefváros jövője
2010-08-03 08:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romák kezében Józsefváros jövője Budapest VIII.kerületében szavazhat a legtöbb kisebbségi szavazó. Október 3-án ezerkétszázhuszonegy cigány adhatja le voksát a választásokon. Benga-Oláh Tibort, a józsefvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét kérdeztük.

 

 

 

A legtöbb roma ebben a kerületben regisztrálta magát a Választói Jegyzékbe. A választási aktivitás csökkenő vagy növekvő tendenciát mutat?

Az évek során Józsefváros cigány lakossága gyarapszik. Ennek ellenére ez a választó bázis az itteni lakosság tíz százalékát sem éri el. Négy évvel ezelőtt nyolcszázan, mára jelentősen többen vették fel magukat a Jegyzékbe. 

 

A roma kultúra milyen pozíciót foglal el Józsefváros történelmében?

Az egységben vizsgált roma kultúra ennek a kerületnek a történelmében kitűnő helyen szerepel. Ez a városrész a magyar cigányzenészek bölcsője. Gondolok itt Járóka Sándorra, Lakatos Sándorra, Toki Horváth Gyulára, Szakcsi Lakatos Bélára és Cziffra Györgyre.

A helyi cigányság jelenleg hogyan illeszkedik be a kerület társadalmába?

Itt a cigányok és nem cigányok évszázadok óta békében és szeretetben élnek együtt. Soha nem volt roma-magyar ellentét, mint más városokban. Arra törekszünk, hogy a jövőben se legyen ez másképp.

Az Erdélyi utca és annak környékén sétálva a látkép nem erről a békés együttélésről tanúskodik!

 

Tapasztalataim szerint a Teleki tér környékén nem magyar cigányok élnek. Ők Romániából bevándorolt cigányok, akik a kerületben telepednek le. Nem tudni mi okból tartózkodnak itt. Nem ismerem őket, csak látom, hogy ott lődörögnek az utcákon. Természetesen nem csak Romániából bevándoroltak vannak, hanem vidékről betelepültek is. Ők az utcán, a piac környékén és az Erdélyi utca- és Népszínház utca végén lézengenek. Akik ezt a környéket megszállták, nem nyolcadik kerületi lakosok. A helybéliekkel semmi gond nincsen, a bevándorlókkal annál inkább.

Mi van azokkal a romákkal, akik az utcán züllenek és nincs munkahelyük?

Nagy problémát jelent, hogy az országban és Józsefvároson belül is a cigány lakosok hatvan-hetven százaléka munkanélküli. Gyalog közlekedve úton-útfélen azt tapasztalom, hogy az emberek munkát keresnek és ez még az ismeretségi körömben is tapasztalható. Sajnos súlyos a helyzet.

A cigányok a diszkrimináció vagy az alacsony iskolai végzettség miatt nem kapnak munkát?

Ennek több oka van. Hivatalom, a józsefvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat Dr. Kocsis Máté polgármester úrral megállapodott abban, hogy létrehoz közhasznú dolgozókat. Ötven magyar cigányzenész fog zenét szolgáltatni Józsefváros intézményeiben és különféle rendezvényeken. Természetesen a látogatóknak ez ingyenes, a fellépők fizetést kapnak cserébe. A tagok számát jövőre duplájára, száztagúra emeljük. Mi nem a híres száztagú cigányzenekarral akarunk rivalizálni, csupán minél több romát bevonni olyan tevékenységekbe, amiért legalább a minimálbért megkapják.

A nyugdíjasok körében harminc főt szeretne az önkormányzat önként foglalkoztatni. Arra is gondoltunk, hogy több területen, kamionokon kellene árusító helyeket létrehozni. Ezekből egyes családok meg tudnának élni. Ebben a felvetésben jó lehetőséget látok és ennek kapcsán az önkormányzat figyelembe veszi a kisebbségi önkormányzat véleményét.

Sok összetevője van a romák felemelkedésének, de úgy gondolom, hogy jelen pillanatban a tűzoltás a munkahelyteremtésre vonatkozik. Természetesen nagyon sokat tárgyalunk, hogy munkát teremtsünk. A programunkban benne van, hogy a polgármester úr ezzel kapcsolatban több vállalkozóval is tárgyal.

A túlnyomó részben iskolázatlan, munkanélküli cigányság hogyan tud zsarolás és befolyásolhatóság nélkül reálisan szavazni?

Az „őslakosság” tudatosan szavaz. Nem lehet zsarolással befolyásolni őket. A bevándorolt, problémás réteg, akikről eddig beszéltünk, nem a kerületben laknak. Ők nem potenciális szavazópolgárok. A több mint ezerkétszáz regisztráló egyben tudatos szavazó, aki a választásokon és a most következő önkormányzati – és kisebbségi választások során is tudja, mit akar.

A közeljövőre nézve Józsefváros milyen új fejlesztéseket tűzött ki maga elé?

 

A VIII. kerület komoly fejlődésnek indult, itt gondolok a lakhatatlan negyedek felbontására és újítására. A kiemelt változtatási pontok a Magdolna-, Orczy-, és Ganz- negyed programjára vonatkoznak. Emellett fontos az évek óta folyó Corvin Project, a Palotanegyed Program és a Tavaszmező utca sétálóutcának való kiépítése.

A későbbiekben az Orczy-programon belül elkezdik a Diószegi utca és környékének rekonstrukcióját, ami már nagyon rossz állapotban van. Reményeink szerint ennek helyébe egy új negyedet fognak létrehozni. Szükséges az iskolarendszer rendbetétele és az Auróra utcán belül az orvosi rendelő megújítása is.

 

Milyen eredményre számít a választások során?

Két ember bejelentette, hogy megválik a cigány önkormányzattól, ezért a jelenleg öttagú testület október 3-án négytagúvá válik. Akkortól a cigány kisebbséget Benga-Oláh Tibor, Németh Ottó, Csikós Éva és új tagként Katy Horváth Lajos - aki a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) főigazgatója és egyben hegedűművész képviseli az önkormányzatban. Bízunk a győzelemben és reméljük, hogy mind a négyen bekerülünk a Roma Önkormányzat Testületébe.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek