Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Visszakérik lakásukat a Kanadát megjárt roma családok
2010-08-03 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Visszakérik lakásukat a Kanadát megjárt roma családokBérlakásaikat kérik vissza a Kanadát megjárt, nyíregyházi romák, akik egy éve - állításuk szerint - a cigányok elleni gyilkosságsorozattól való félelmükben hagyták el az országot. Ám korábbi önkormányzati lakásaikat már kiutalták másoknak.

 

 

 

Ernő azt állítja: korábban itthon többször megfenyegették, ismeretlenek az ablaka alatt kiabáltak, kezükben Molotov-koktélos üveget lóbáltak, ő pedig féltette családját, azért menekültek el az országból. Többen emlékeznek a két éve a Jobbik által szervezett nyíregyházi Trianon-emlékünnepségre, ahol – Pongó Ernő szerint – sértő megjegyzések hangzottak el a cigányságra. Az eseményen Pongó Ernő a Hátrányos Helyzetű Romákért Egyesület elnökeként videózott volna, de gárdisták kiverték a kezéből a kamerát, ami eltört, rendőrségi ügy lett belőle. A vizsgálatot végül bizonyítékok hiányában lezártak.

 

Pongó Ernő ezután többször úgy érezte, figyelik. Lánya esküvője után megváltotta a jegyeket és összecsomagolt. 80 négyzetméteres, nyíregyházi belvárosi bérlakása kulcsát a bátyjánál hagyta, hogy adja el az értékeiket, majd menjen utánuk.

 

A 44 éves férfi hatodmagával – feleségével, 20 éves ikerfiaival, 23 éves lányával, vejével – indult útnak egy évvel ezelőtt Kanadába – turistaként. Amikor megérkeztek, ideiglenes tartózkodási engedélyt kért a család, amit megkaptak. Vissza már heten jöttek – odakint megszületett az unoka.

 

– Szeretném visszakapni a lakásomat, amire kétmilliót költöttem. Igényesen, szépen felújítottam – mondta a férfi, aki nem várta meg Kanadában, hogy megkapja a menekült státuszát. Állítása szerint kitöltött egy nyilatkozatot, leírta, saját felelősségére hagyja ott azt az országot, amely befogadta.

 

Elmesélte: Torontóban három hónapig egy motelben laktak, a költségeket a kanadai állam fizette. Utána választhattak lakást, ők egy 95 négyzetméteres ingatlanba költöztek. Havi 5000 dollár segélyt kaptak, abból 1800 volt a rezsi. A feltétel az volt, hogy hat hónapig iskolába járnak, angolul tanulnak. A családfő azonban azt kérte, engedjék őket minél hamarabb munkába állni. Engedték is, azt mondja, jól kerestek. Szerinte ott mindenki megtalálja a számítását, mert segítenek neki. Arra a kérdésre, hogy ha ez így van, miért tértek haza, Pongó Ernő azt állítja: a szíve hazahúzta Nyíregyházára. Most albérletben laknak, rendszeres jövedelmük nincs.

 

Balogh Artúr, a nyíregyházi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője úgy tudja: hatvanan távoztak tavaly Nyíregyházáról. Eddig húszan tértek haza. Arról nincs hír, hogy a kint maradottak közül hányan fontolgatják a visszatérést. A kisebbségi vezető, aki minden hazatérővel beszélt, kijelentette: semmi más oka nem volt az érintettek visszajövetelének, mint a honvágy. Igaztalanok azok a vádak, hogy a cigányok Kanadában nem akartak dolgozni, és ezért kellett hazajönniük. –Nem azt mondjuk, hogy ugyanazt a lakást adják vissza, de legalább hasonlót, hogy ugyanolyan körülmények között tudjanak berendezkedni – érvelt Balogh Artúr.

 

Hivatalosan eddig két család keresett meg, őket szóban tájékoztattam arról, hogy a régi bérlakást nem kaphatják vissza –mondta érdeklődésünkre Pazonyi Péter, a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. jogi és lakásügyi osztályának vezetője. Hozzátette: a törvény előírja, hogy a bérlőknek be kell jelenteniük a 60 napnál hosszabb távollétet, különben elvesztik a bérleti jogviszonyukat, ami egyben azt is jelenti, öt évig nem jogosultak önkormányzati bérlakásra. Ebbe a kategóriába tartozik Pongó Ernő is, miután kiutazása előtt nem tett eleget az előírásoknak.

 

Pazonyi Péter megemlíti: volt olyan huszártelepi lakás, amelyet úgy hagytak hátra bérlőik, hogy az ajtaja tárva-nyitva állt. A vagyonkezelő kereste a bérlőket, de hiába – a szomszédoktól tudták meg, hogy a benne lakók elköltöztek. A lakást lezárták, majd rendbehozták, s kiutalták másnak. Arra is akadt példa, hogy valaki lakbérvagy közüzemidíj-tartozást hagyott hátra, miközben Nyíregyházán több mint negyven család vár – a főképp romák lakta Huszártelepen – alacsony rezsijű bérlakásra. Azt nem várhatta meg a kezelő – állítja Pazonyi Péter –, hogy az üresen hagyott bérleményekbe jogosulatlanul beköltözzön valaki.

 

A Pongó Ernő által korábban bérelt lakásról kiderült: nincs kiutalható állapotban, úgy került vissza a vagyonkezelőhöz, hogy alapvető berendezési tárgyak – mosdó, kád, tűzhely, villanykapcsolók – hiányoznak belőle. Pazonyi Péter ezt közölte Pongó Ernővel, aki viszont azzal érvelt: ő a testvérénél a kulccsal hagyott egy levelet, amelyben tájékoztatta a társaságot, hogy Kanadába távoztak. – Ezt a levelet azonban a mai napig nem kaptuk meg –közölte Pazonyi Péter.

 

A hazatért romáknak felajánlották a társaság üzemeltetésében működő Albérlők Házát, ahol kétszer hat hónapig, de szükség esetén akár tovább is maradhatnak, addig, amíg lakásproblémájuk megoldódik. Az érintettek azonban közölték: nekik ez a megoldás – a közös konyha miatt – nem megfelelő. A Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. a napokban fórumot tartott az érintetteknek, amelyen a cigány kisebbségi önkormányzat felajánlotta: öszszegyűjti a lakáskérelmeket, eljuttatja a városüzemeltető kft.-hez és a városházára is. Arról, hogy milyen formában tudnak segíteni a Kanadából hazatért romákon, az önkormányzat fog dönteni.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek