Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem segélyre várnak
2010-08-02 10:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem segélyre várnak Nem hittek bennük, de ők bizonyítottak. Az országban elsőként és máig egyetlenként tavaly megalakult dél-borsodi roma szövetkezet elnöke buldózerként küzd, hogy segély helyett munkából éljenek meg.

 

 

 

 

Nótár Zoltánt most is az uborkaföld szélén, az óriási diófa alatt délben pihenő csapata között találom. Indulásuk a hátrányos helyzetű romák munkahelyteremtését segítő Polgár András Alapítvány érdeme. Onnan kaptak majdnem 15 millió forint kölcsönt öt hektár föld tartós bérletére, az uborkatermesztés eszközeire. A parlagon heverő gaztengert napi 12-14 órás munkával pucolták ki, s mikor ott jártam, álltak a támfalak, hízott a tyukodi konzervgyárnak szánt uborka. Igrici polgármestere, Kislászló Csaba is csak bámulta a pompás ültetvényt, és kijelentette: „Mióta Zoli létrehozta a szövetkezetet, jóval kevesebben kérnek segélyt az önkormányzattól!”

 

– Igen jó évet zártunk – mondja Nótár Zoltán. – Az uborka az én ötletem volt, mert nálunk szinte hiánycikk, és a nyírségi gyár szépen fizetett érte. Az alapítványnak tavaly már egymilliót törlesztettünk, többre nem futotta a rendszer kiépítésének költsége miatt. De idén, szezon végén szeretnénk a teljes kölcsönt rendezni. Lesz miből, hiszen az áradás elkerült minket, az őstermelői igazolványt kiváltott tagok száma már 45, de folyamatosan nő. Idén 2,7 hektárral gyarapodtunk. Egy miskolci egyetemi professzortól béreljük ezt a területet, amibe paradicsomot meg almapaprikát ültettünk. Gyönyörű termést ígér! A paprika is a tyukodi gyárba kerül, a paradicsomot viszont helyben adjuk el. Már sorakoznak érte a kereskedők.

 

– Tavaly minimálbérért dolgoztak az igrici romák. Az idén mi a helyzet?


– Aki őstermelő lett, a kertészeti szövetkezetben tagként dolgozik. A nagyobb családok nagyobb területet kapnak. A termést leadják a szövetkezetnek, én értékesítem, s az általuk művelt terület haszna az övék. Csatlakoznának hozzánk többen is, de a 7,7 hektár behatárolja a társulást. Már rögeszmém lett a területbővítés mint munkahelyteremtés. Mi bebizonyítottuk, hogy nem segélyből akarunk tengődni, a pályázataim mégis falakba ütköznek. Szerintem a romák sokat emlegetett munkahelyteremtő programjai csak üres szólamok, kormányoktól függetlenül. Engem a politika sose érdekelt. Gyerekkoromtól a földeken napszámért dolgoztam, kitanultam, hogy hol mit érdemes termeszteni, kinek eladni. Sajnos állami földet csak magánszemélyek bérelhetnek, és munkahelyteremtés címén csak multik kapnak támogatást, pedig öt év után sokan odébb állnak. Borsodban 4 milliárdos kormányzati pénzből 5 ezer embernek, legalább száz településnek biztosíthatnának pályázatokkal munkát. Az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérség, a mezőcsáti, ahová Igrici is tartozik, 1 milliárd 700 milliót kapott fejlesztésekre. Pályáztam rá én is a szövetkezet nevében, de a települési polgármesterek, az igricit kivéve, azt mondták: „Nótár úr! Ha ez a program ilyen jó, vegyen fel hitelt.” Ravatalozóra, járdára, buszmegállóra van pénz. Ránk nincs. Beállhat aztán a szép buszmegállóba a munkanélküli roma, felszállni úgyse fog, mikor jegyre sincs pénze. Pályáztam a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez is gépvásárlásra. Kijöttek, gratuláltak, az anyagot meg visszadobták „hiánypótlás” címén. Mikor megkérdeztem, milyen hiányt kell pótolnom, azt mondták, majd levélben értesítenek. Azóta is jön a levél. Hát nem érzik a parlamentben, hogy ketyegő bombán ülünk? Mi vagyunk az eltartottak, kitaszítottak, mégse jutnak állami és uniós forráshoz azok a romák, akik akarnak dolgozni? Némi vigasz, hogy idén még szebb termésünk lesz, csakhogy a konzervgyár kevesebbet fizet érte, mert a válság miatt raktáron áll a készlete.

 

C-PRESS - Szabad Föld Online - Keresztény Gabriella

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek