Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Németország sokat szenvedett cigányai: a szintók
2010-07-09 08:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Németország sokat szenvedett cigányai: a szintókA szintók Európa cigány lakosságának egy csoportja; ma a világ különböző országaiban körülbelül 320 ezren élnek. Talán a legismertebb közülük a világhírű jazzgitáros, Django Reinhardt. Cikkünk a szintók kalandos vándorlásáról, üldöztetésekkel és hányattatásokkal teli történetéről szól.

 

 

 

A szintók (hímnem egyes számban sinto, nőnem egyes számban  sintisa) Európa cigány lakosságának egy csoportja. A romani nyelv egy nyelvjárását beszélik, ami némi nyelvtani különbséggel elsősorban romani szókincsre épül. A jiddishez hasonlóan, amelynek beszélőivel együtt Közép-Európa diszkriminált népeihez tartoztak, a szintók nyelve erős német hatást mutat.

 

A „szintó” név eredete bizonytalan. Valószínűleg egy német alapú titkos nyelvből vették át a 18. században. Gyakran hasonlítják a dél-ázsiai Sindhik nevéhez, és ezt az eszmét maguk a szintók is kedvelik. Az összehasonlításnak azonban nincs alapja.

 

Szintó eredet

 

Egy elmélet szerint a romák abban különböznek a szintóktől, hogy előbbiek a Szeldzsuk török birodalom (1037-1194) idején felvették a muzulmán vallást, így megkapták a török állampolgárságot, és megszabadultak a rabszolgaságtól. A szintók viszont megtagadták a váltást, és megmaradtak rabszolgasorban.

 

A szintók a középkorban érkeztek Németországba és Ausztriába, majd később két csoportra váltak. Az egyiket Hét Karavánnak (Eftavagarja), a másikat Ausztriabelinek (Estraxarja) hívták. Ez a két csoport aztán kibővült, s a Hét Karaván Franciaországba vette útját. Itt manouche-nak nevezik őket. Az Ausztriában élők viszont Olaszországba és Kelet-Európába vándoroltak: Horvátországba, Magyarországra, Romániába, Csehországba és Szlovákiába.

 

Mai szintók

 

Ma különböző országokban körülbelül 320 ezer szintó él. Nyelvük jellegzetessége, hogy a horvát, szlovén és szerb romák egymást megértik, de a szintóket nem. Őket az oláh roma nyelven értekezők sem értik.

 

Ausztriában a 2001-es népszámláláskor 4350 szintó beszélőt számoltak. Csehországban 5100-an a lallere nyelvjárást beszélték.

 

A csehországi szintók kis számának oka az, hogy a cseh-és morvaországi szintók ugyanarra a sorsra jutottak a náci uralom idején, mint a csehországi romák. Ma a legtöbben a Cseh Köztársaságban élnek, s néhányan Szlovákiában. Sok szintó családnak van rokonsága Németországban, mivel onnan érkeztek Csehországba. A szintó nyelv még mindig a csoportidentitásukat jelöli, de inkább szimbólumként, mint kommunikációs eszközként. Az idős generáció szintó nyelvtudása aktív, bár a nyelvet ők sem használják gyakran. A fiatalok nyelvi készsége ezzel szemben passzív, vagy egyáltalán nem is beszélik felmenőik nyelvét. Szükségük csak azért van a szintóre valamilyen szinten, hogy a Németországbeli kuzinokkal érintkezni tudjanak.

 

A szlovák, oláh vagy magyar romák nyitottak, ha egy gádzsó (nem-cigány) érdeklődik nyelvük és kultúrájuk iránt. A szintók viszont nem látják szívesen az idegent. Noha a múltban szigorúan csak egymás közt házasodtak, ma már vannak házasságok szintók és oláh romák, szintók és cseh romák közt. Az ok az, hogy nincs elég nagy választék a szintók között.

 

Olaszországban Piemont vidékén és Veneto környékén 14 ezer szintó lakik: ők piemonti szintót, szlovén-horvátot és „manouche” nyelvjárásokat beszélnek.

 

Hollandiában a szintó hivatalos nyelv. Az ottaniak a „manouche” nyelvjárást beszélik: 2000-ben 1220-at talált a népszámlálás.

 

Németországban félnomád körülmények között élnek a szintók, számukat 10 éve 200 ezerre becsülték. Hamburg környékén és Dél-Németországban kolóniákban élnek. Nyelvjárásaik a következők: gadschkene, estracharia, krantiki, kranaria, eftawagaria és praistiki. A németországi szintók körében virágzik a szintó nyelv; minden korcsoport beszéli.

 

A német szintók története

 

Amint fentebb láttuk, a legnagyobb szintó csoport Németországban él, mégpedig állampolgári jogok nélkül. Legtöbbjük hajléktalan és államtalan. Az ottani romák egyharmada szintó. Közülük mintegy 20-30 ezer új menekült Romániából, Szlovákiából és a volt Jugoszláviából érkezett.

 

A szintók és romák a 15. század végén vándoroltak Indián át Németországba. Bár megkeresztelkedtek, tolvajokként és kéregetőkként bélyegezték meg őket. Az első jelentős szintóellenes akcióra 1482-ben került sor, amikor a brandenburgi választófejedelem kiűzte a szintóket a földjéről. Német következetességgel a század végére az egész birodalom követte a példáját; bárkinek jogában állt a romákat levadászni, megkorbácsolni, bebörtönözni és megölni.

 

Helyzetükben az abszolutizmus sem hozott javulást: 1725-ben 1. Frigyes Vilmos porosz király (1688-1740) parancsban hagyta meg, hogy bírósági tárgyalás nélkül akasszák őket fel; barna bőrük elegendő bizonyíték volt identitásukra nézve.

Mindenesetre a század végére a szintóket számkivetettként megtűrték és megengedték nekik, hogy (mai szóhasználattal élve) „szezonmunkásként” vagy zenészként keressék a kenyerüket.

 

A következő században azonban ismét vége volt a toleranciának: 1899-el kezdődően a különböző német tartományi államok cigánylistákat kezdtek írni. Ezek a névjegyzékek később lehetővé tették a romák rendszeres üldözését a Weimari Köztársaság és a nácik idején is.

 

A nácik először csak állampolgárságuktól fosztották meg a német állampolgárságú romákat és szintóket 1935-ben. Adolf Eichmann (1906-1962), a nem-árja népek ügyéért felelős javasolta, hogy a „romakérdést” a „zsidókérdéssel” együtt oldják meg. Ezt követően a szintóket deportálták, hogy maradjon hely házépítésre a németek számára. Egyeseket Lengyelországba szállítottak, másokat Jugoszláviába. Kijelöltek számukra zárt tartózkodási helyeket is, és végül gázzal ölték meg őket.

 

1941-ben 200 ezer és 1,5 millió közötti szintó és roma végezte koncentrációs táborokban, mobil gázkamrákban és kivégzőosztagok előtt.

 

A 2. világháború után

 

1948-ban a baden-württembergi központi bűnüldöző szerv irányelveket határozott meg „a roma fenyegetés elleni harcról a rendőrség számára”.

 

A szomszédos Bajorország pedig új romákkal és utazókkal kapcsolatos törvényeket hozott, amelyek az 1926-os, „Romák és semmittevők” elleni törvényeken alapultak. A központi bajor hivatal, az úgynevezett „Roma hivatal” 1970-ig működött.

 

Magasabb szinten, 1956-ban a Német Szövetségi Bíróság úgy döntött, hogy „deportálásuk koncentrációs táborokba nem faji alapú üldöztetés része volt, hanem bűnmegelőző intézkedés”. Kárpótlást és beilleszkedési segélyt ezért nem kaphattak. 1980-ban a szegény roma túlélőknek felajánlottak ugyan mintegy 3000 euró összegű kárpótlást, de legtöbbjük írástudatlan lévén, nem vehették igénybe a felajánlást.

 

A 21. században még mindig élnek „megtűrt” státuszú („Duldungstatus”) cigányok Németországban. 2002-ben 227 ezren voltak. 146 838-an közülük több mint 5 éve élnek Németországban, 78 487-en pedig több mint 10 éve. A holocaust túlélői és gyerekeik továbbra sem rendelkeznek állampolgársággal.

 

A helyzetet javítandó, egyes roma és szintó szervezetek sürgetik a tartományi kormányokat, hogy minden iskolában vezessék be a romani nyelv tanítását. Követelik továbbá a romák és szintók nagyobb arányú képviseletét a közintézményekben és politikai szervezetekben.

 

Németországban aktuális téma a bevándorlók integrálása: talán a „törökkérdéssel” együtt a „szintókérdés” is hamarosan megoldódik.

 

C-PRESS - nyest.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal
  Karmaváltás - elkészült Lohonyai Dóra könyve az út során gyűjtött tapasztalatairól, élményeiről. Interjú a szerzővel.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.október 17-től 23-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-10-17
  Ma lassabban készülünk el, reggel jelentős késéssel indulhatunk. A munkánkkal is nehezebben haladunk, bár amit kiadunk a kezünkből, szinte tökéletes. Ma foglalkozhatunk precizitást igénylő feladatokkal is. Fontos, hogy ma minél több zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldféléket, hiszen akkor nem tudják megtartani értékes tápanyagtartalmukat. Inkább csak pároljuk meg a zöldségféléket, de ezt is csak minimális mértékben.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.október 16-tól 22-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-10-16
  Ma lassúak leszünk, mindenhez több időre lesz szükségünk. Keljünk fel reggel korábban, így több idő lesz a készülődésre. Adjuk meg a módját a reggelinek is, ma tápláló ételekre lesz szükségünk. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek