Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Németország sokat szenvedett cigányai: a szintók
2010-07-09 08:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Németország sokat szenvedett cigányai: a szintókA szintók Európa cigány lakosságának egy csoportja; ma a világ különböző országaiban körülbelül 320 ezren élnek. Talán a legismertebb közülük a világhírű jazzgitáros, Django Reinhardt. Cikkünk a szintók kalandos vándorlásáról, üldöztetésekkel és hányattatásokkal teli történetéről szól.

 

 

 

A szintók (hímnem egyes számban sinto, nőnem egyes számban  sintisa) Európa cigány lakosságának egy csoportja. A romani nyelv egy nyelvjárását beszélik, ami némi nyelvtani különbséggel elsősorban romani szókincsre épül. A jiddishez hasonlóan, amelynek beszélőivel együtt Közép-Európa diszkriminált népeihez tartoztak, a szintók nyelve erős német hatást mutat.

 

A „szintó” név eredete bizonytalan. Valószínűleg egy német alapú titkos nyelvből vették át a 18. században. Gyakran hasonlítják a dél-ázsiai Sindhik nevéhez, és ezt az eszmét maguk a szintók is kedvelik. Az összehasonlításnak azonban nincs alapja.

 

Szintó eredet

 

Egy elmélet szerint a romák abban különböznek a szintóktől, hogy előbbiek a Szeldzsuk török birodalom (1037-1194) idején felvették a muzulmán vallást, így megkapták a török állampolgárságot, és megszabadultak a rabszolgaságtól. A szintók viszont megtagadták a váltást, és megmaradtak rabszolgasorban.

 

A szintók a középkorban érkeztek Németországba és Ausztriába, majd később két csoportra váltak. Az egyiket Hét Karavánnak (Eftavagarja), a másikat Ausztriabelinek (Estraxarja) hívták. Ez a két csoport aztán kibővült, s a Hét Karaván Franciaországba vette útját. Itt manouche-nak nevezik őket. Az Ausztriában élők viszont Olaszországba és Kelet-Európába vándoroltak: Horvátországba, Magyarországra, Romániába, Csehországba és Szlovákiába.

 

Mai szintók

 

Ma különböző országokban körülbelül 320 ezer szintó él. Nyelvük jellegzetessége, hogy a horvát, szlovén és szerb romák egymást megértik, de a szintóket nem. Őket az oláh roma nyelven értekezők sem értik.

 

Ausztriában a 2001-es népszámláláskor 4350 szintó beszélőt számoltak. Csehországban 5100-an a lallere nyelvjárást beszélték.

 

A csehországi szintók kis számának oka az, hogy a cseh-és morvaországi szintók ugyanarra a sorsra jutottak a náci uralom idején, mint a csehországi romák. Ma a legtöbben a Cseh Köztársaságban élnek, s néhányan Szlovákiában. Sok szintó családnak van rokonsága Németországban, mivel onnan érkeztek Csehországba. A szintó nyelv még mindig a csoportidentitásukat jelöli, de inkább szimbólumként, mint kommunikációs eszközként. Az idős generáció szintó nyelvtudása aktív, bár a nyelvet ők sem használják gyakran. A fiatalok nyelvi készsége ezzel szemben passzív, vagy egyáltalán nem is beszélik felmenőik nyelvét. Szükségük csak azért van a szintóre valamilyen szinten, hogy a Németországbeli kuzinokkal érintkezni tudjanak.

 

A szlovák, oláh vagy magyar romák nyitottak, ha egy gádzsó (nem-cigány) érdeklődik nyelvük és kultúrájuk iránt. A szintók viszont nem látják szívesen az idegent. Noha a múltban szigorúan csak egymás közt házasodtak, ma már vannak házasságok szintók és oláh romák, szintók és cseh romák közt. Az ok az, hogy nincs elég nagy választék a szintók között.

 

Olaszországban Piemont vidékén és Veneto környékén 14 ezer szintó lakik: ők piemonti szintót, szlovén-horvátot és „manouche” nyelvjárásokat beszélnek.

 

Hollandiában a szintó hivatalos nyelv. Az ottaniak a „manouche” nyelvjárást beszélik: 2000-ben 1220-at talált a népszámlálás.

 

Németországban félnomád körülmények között élnek a szintók, számukat 10 éve 200 ezerre becsülték. Hamburg környékén és Dél-Németországban kolóniákban élnek. Nyelvjárásaik a következők: gadschkene, estracharia, krantiki, kranaria, eftawagaria és praistiki. A németországi szintók körében virágzik a szintó nyelv; minden korcsoport beszéli.

 

A német szintók története

 

Amint fentebb láttuk, a legnagyobb szintó csoport Németországban él, mégpedig állampolgári jogok nélkül. Legtöbbjük hajléktalan és államtalan. Az ottani romák egyharmada szintó. Közülük mintegy 20-30 ezer új menekült Romániából, Szlovákiából és a volt Jugoszláviából érkezett.

 

A szintók és romák a 15. század végén vándoroltak Indián át Németországba. Bár megkeresztelkedtek, tolvajokként és kéregetőkként bélyegezték meg őket. Az első jelentős szintóellenes akcióra 1482-ben került sor, amikor a brandenburgi választófejedelem kiűzte a szintóket a földjéről. Német következetességgel a század végére az egész birodalom követte a példáját; bárkinek jogában állt a romákat levadászni, megkorbácsolni, bebörtönözni és megölni.

 

Helyzetükben az abszolutizmus sem hozott javulást: 1725-ben 1. Frigyes Vilmos porosz király (1688-1740) parancsban hagyta meg, hogy bírósági tárgyalás nélkül akasszák őket fel; barna bőrük elegendő bizonyíték volt identitásukra nézve.

Mindenesetre a század végére a szintóket számkivetettként megtűrték és megengedték nekik, hogy (mai szóhasználattal élve) „szezonmunkásként” vagy zenészként keressék a kenyerüket.

 

A következő században azonban ismét vége volt a toleranciának: 1899-el kezdődően a különböző német tartományi államok cigánylistákat kezdtek írni. Ezek a névjegyzékek később lehetővé tették a romák rendszeres üldözését a Weimari Köztársaság és a nácik idején is.

 

A nácik először csak állampolgárságuktól fosztották meg a német állampolgárságú romákat és szintóket 1935-ben. Adolf Eichmann (1906-1962), a nem-árja népek ügyéért felelős javasolta, hogy a „romakérdést” a „zsidókérdéssel” együtt oldják meg. Ezt követően a szintóket deportálták, hogy maradjon hely házépítésre a németek számára. Egyeseket Lengyelországba szállítottak, másokat Jugoszláviába. Kijelöltek számukra zárt tartózkodási helyeket is, és végül gázzal ölték meg őket.

 

1941-ben 200 ezer és 1,5 millió közötti szintó és roma végezte koncentrációs táborokban, mobil gázkamrákban és kivégzőosztagok előtt.

 

A 2. világháború után

 

1948-ban a baden-württembergi központi bűnüldöző szerv irányelveket határozott meg „a roma fenyegetés elleni harcról a rendőrség számára”.

 

A szomszédos Bajorország pedig új romákkal és utazókkal kapcsolatos törvényeket hozott, amelyek az 1926-os, „Romák és semmittevők” elleni törvényeken alapultak. A központi bajor hivatal, az úgynevezett „Roma hivatal” 1970-ig működött.

 

Magasabb szinten, 1956-ban a Német Szövetségi Bíróság úgy döntött, hogy „deportálásuk koncentrációs táborokba nem faji alapú üldöztetés része volt, hanem bűnmegelőző intézkedés”. Kárpótlást és beilleszkedési segélyt ezért nem kaphattak. 1980-ban a szegény roma túlélőknek felajánlottak ugyan mintegy 3000 euró összegű kárpótlást, de legtöbbjük írástudatlan lévén, nem vehették igénybe a felajánlást.

 

A 21. században még mindig élnek „megtűrt” státuszú („Duldungstatus”) cigányok Németországban. 2002-ben 227 ezren voltak. 146 838-an közülük több mint 5 éve élnek Németországban, 78 487-en pedig több mint 10 éve. A holocaust túlélői és gyerekeik továbbra sem rendelkeznek állampolgársággal.

 

A helyzetet javítandó, egyes roma és szintó szervezetek sürgetik a tartományi kormányokat, hogy minden iskolában vezessék be a romani nyelv tanítását. Követelik továbbá a romák és szintók nagyobb arányú képviseletét a közintézményekben és politikai szervezetekben.

 

Németországban aktuális téma a bevándorlók integrálása: talán a „törökkérdéssel” együtt a „szintókérdés” is hamarosan megoldódik.

 

C-PRESS - nyest.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-05-27
  Ma tetterőnk visszatér, határozottak, gyorsak vagyunk. Önbizalmunk maximálisan megnyilvánul, biztosak vagyunk a szaktudásunkban, tehetségünkben. Sajnos hajlunk rá, hogy túlságosan előtérbe toljuk magunkat. Ma a gerincünk napja van, - figyeljünk a helyes testtartásra. Ha görbén járunk, akkor a rossz közérzet állandósulhat. Megjelenhet a hátfájás, az egyensúlyunk is kibillen. Talán egy minőségi talpbetét enyhíti a problémát. Hordjunk minél gyakrabban egészséges cipőt!
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek