Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Schmitt Pált államfővé választották
2010-06-30 08:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Schmitt Pált államfővé választották„A köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia, annak érdekében, hogy választóik megbízását teljesítve hozzájárulhassanak a közjó megvalósulásához" - hangoztatta tegnap az Országházban Schmitt Pál, akit az első fordulóban 263 szavazattal köztársasági elnöknek választottak a képviselők.

 

 

 

Az MSZP azt reméli, nem „Orbán-főként", hanem valódi államfőként viselkedik majd Schmitt. A Jobbik szerint Schmitt Pál „derék magyar ember", az LMP-sek nem szavaztak, a Kossuth téren azt hirdették: „Schmitt is not good".

 

Kétszázhatvanhárom – ennyi szavazatot kapott tegnap délután Schmitt Pál a parlamenti titkos szavazáson a köztársaságielnök-választás első és egyetlen fordulójában. Schmitt augusztus 6-án a Sándor-palotába költözhet, miután Sólyom Lászlónak előző nap lejár a mandátuma. Balogh András, az MSZP-jelöltje 59 voksot kapott, nyilván a szocialisták szavaztak rá, 44 voks érvénytelen volt, miután a jobbikos képviselők üres szavazólapot adtak le, az LMP-sek pedig távol maradtak a voksolástól.

 

A szavazás eredménye szerint nyilvánvalóan az összes fideszes és kereszténydemokrata képviselő fegyelmezetten Schmitt Pálra voksolt – Orbán Viktor elvárásának megfelelően. Így a Fidesz elnökének a jelöltje presztízsveszteség nélküli, első fordulós államfő lett. Schmitt Pál a fanfárok felhangzása és a történelmi zászlók bevonulása után letette az államfői esküt és aláírta a kinevezési okmányt. Ezután a díszpáholyban felkereste a mostani államfőt, Sólyom Lászlót, aki gratulált neki. Visszatérve a parlamenti patkóba, fogadta Orbán Viktor gratulációját: a miniszterelnök fejet hajtva köszöntötte a frissen megválasztott köztársasági elnököt.Majd a pártok és a frakciók vezetői és Balogh András egymás után gratuláltak Schmitt Pálnak.

 

„Vezess mindannyiunkat harag, gőg, gyűlölség nélkül, békésen, alázatosan, szelíden. Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség” – hangoztatta megválasztását követően Schmitt Pál Szent István király Imre herceghez szóló intelmeit idézve. Az atyai szavak mögött ott van a demokratikus alaptörvényünkben máig megkapaszkodó gondolat: minden ember azonos állapotban születik, mindenkit azonos jogok illetnek meg, és a kötelezettségek is azonosak – mondta, kiemelve, hogy az intelmek így szüremkednek át egy évezreden keresztül a demokratikus alkotmány szövetébe. „Új bor új tömlőbe való” – idézte aztán a Bibliát Schmitt Pál, azzal: zárjuk le a rendszerváltozás utáni kort, szülessen meg az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli XXI. századi Magyarország, az egységes magyar nemzet új alkotmánya, ez mindannyiunk történelmi felelőssége. Aztán a Horthy-korszak kultuszminiszterét, Klebelsberg Kunót idézte, miszerint „egymás mellett békével megférő magyarokra van szükség”.

 

Beszéde zárásaként őszinte elismeréssel adózott Sólyom László államfő és elődei, Mádl Ferenc és Göncz Árpád teljesítményének, akiket a magyar emberek tisztelete, szeretete övez, ő is sokat tanult tőlük. Erre nagy tapsot kapott. „Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű elődök nyomába léphetek, akik maguk is igyekeztek államalapító királyunk iránymutatása alapján szolgálni nemzetünket” – fogalmazott Schmitt Pál, aki végül a Mindenható segítségét kérte, hogy a jogállamiság je gyében az alkotmány és a törvények rendelkezését betartsa és betartassa.

 

Az elnökválasztási procedúra végén a két elnök zárt ajtók mögötti konzultációt folytatott; Schmitt Pál Sólyom László parlamenti szobájába vonult – s aztán az Országház vadásztermébe az ünnepi fogadásra. A Kupolacsarnokban látni lehetett Tőkés Lászlót, a határon túli szervezetek, a történelmi egyházak, a diplomáciai testületek képviselőit, a Magyar Olimpiai Bizottság tisztségviselőit és neves sportolókat, Grosics Gyulát, az Aranycsapat egykori kapusát, Regőczy Krisztina jégtáncost, Kovács István ökölvívót.


LÁZÁR JÁNOS frakcióvezető az elnökválasztás után lapunknak azt mondta: Schmitt Pál jó elnök lesz. Egyúttal megköszönte Balogh Andrásnak, hogy vállalta a megmérettetést.

 

BALOGH ANDRÁS szerint nem üres színházi jelenet volt az államfőjelölés és -választás. A MSZP államfőjelöltje Schmitt Pál megválasztása után – a Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetővel közösen tartott – sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: tudatosan vállalta a vesztes szerepét, ami kivételes lehetőséget adott arra, hogy fel tudjon mutatni olyan elveket, értékeket, amelyek a szívéhez a legközelebb állnak. Erre adott lehetőséget az MSZP támogatása – tette hozzá. Balogh András szerdán egyeztet az MSZP vezetőivel és várhatóan arról is dönt, politikusnak áll-e.

 

MESTERHÁZY ATTILA szerint volt értelme a jelölésnek, két karakter, kétféle megközelítési mód mutatkozhatott meg a választáson. Balogh András személyisége, életútja, államfőjelölti beszéde jól szimbolizálja, hogy milyen típusú köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak. De sok sikert kívánt Schmitt Pálnak, akinek szerinte a következő években emberpróbáló feladata lesz. Remélem, a kritikus pillanatokban, ha lesznek ilyenek, Schmitt Pál tudni fogja, hogy mi az elnök feladata, és nem „Orbán-főként”, hanem valódi államfőként fog viselkedni – mondta a frakcióvezető.

 

VONA GÁBOR, a Jobbik elnöke az MSZP jelöltjét nem kívánta értékelni, Schmitt Pált ugyanakkor „derék, tisztességes magyar embernek” nevezte, akit a Jobbik „emberileg, morálisan” alkalmasnak talál az államfői tisztségre. A Jobbik bízik Schmitt Pálban, de a jövő nagy kérdése, hogy a következő köztársasági elnök politikailag is meg tud-e felelni az előtte álló kihívásoknak –hangzott el. (MTI)

 

„Persze hogy meglesz a kétharmad”

 

Már szólt a csengő, amikor kíséretével Schmitt Pál házelnök a parlament folyosóján az ülésterem felé vonult. Sólyom László a díszpáholyából kísérte figyelemmel az eseményt, és az MSZP jelöltje, Balogh András. A másik díszpáholyban Orbán Viktor kormányfő felesége, Lévai Anikó foglalt helyet a gyerekekkel, mellette Schmitt Pál felesége, Makrai Katalin és a családtagok.

 

„Persze hogy az első fordulóban meglesz a kétharmad” –mondta Lamperth Mónika (MSZP), s emlékeztetett: öt éve Áder János ott állt a szavazófülkéknél. „Mernék nem megszavazni az első fordulóban!” – mondták más szocialisták is a fideszesekről.

 

„Inkább egy falat debrecenit?”

 

„Miért ne lenne meg az első fordulóban”? – kérdeznek vissza fideszesek a Schmitt Pál első fordulós esélyét firtató kérdésekre, miután elkezdődött az Országház Dunaparti folyosóján a titkos szavazás. Volt olyan honatya, aki felháborodottan utasította vissza a büfében az esetleges szavazat-ellenőrzésre vonatkozó kérdésnek még a felvetését is: „Inkább megkínálom a debrecenimből egy falattal”. Kósa Lajos viszont azt mondta: meglesz a kétharmad az első fordulóban, hiszen ez a logikus. Az „ellenőrzés” kapcsán hozzátette: most is ott állnak az Országgyűlés fideszes jegyzői a sajtó elől lezárt Duna-parti folyosón. De ez a hivatali feladatuk – mondta –, egymással beszélgetnek, nem a többi képviselő szavazatát ellenőrzik. Az LMP-s képviselők mindeközben a kék társalgóban deklarálták: ha Schmitt Pál lesz az elnök, ismét kiesik egy demokratikus ellensúly. Később a Kossuth téren egy civil flashmobon molinót feszítettek ki: „Schmitt is not good” felirattal. (Cs. I.)

 

C-PRESS - Népszabadság online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek