Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balog: Nem csak pénzkérdés a felzárkóztatás
2010-06-28 16:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balog: Nem csak pénzkérdés a felzárkóztatásAz a típusú nyomorúság, ami ma Magyarországon tetten érhető - ami cigányokat és nem cigányokat egyaránt érint -, sokszor nem áll távol az afrikai nyomorképektől - nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Balog Zoltán, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. A helyzet felszámolásához szükségesnek látja hosszú távon ható programok finanszírozását, a problémák felszíni kezelése nem elég.

 

 

A felzárkóztatáshoz jól képzett, akár különlegesen képzett pedagógusok kellenek a hátrányos helyzetű régiókban, és természetesen anyagi források. Ám szükséges munkát is biztosítani a családoknak - mindezt  együtt és egyszerre kellene elérni - szögezte le az államtitkár. "Hiába próbálunk minőségi oktatást adni a gyereknek, ha a szülei reggel nem mennek el dolgozni, és hiába javítjuk a lakhatási körülményeket, ha közben nem adunk munkát a családfenntartónak" - vázolta a program lényegi elemeit.

Az oktatásban a felzárkóztatás során két út lehetséges. Az egyik a roma és a nem roma gyermekek együttes oktatása. Azonban ne gondoljuk, hogy feltétlenül rossz, ha külön oktatják a roma gyerekeket. Ha jobb körülmények között vannak például, akkor az akár jó is lehet - érvelt a politikus.

Másfelől: az integrált oktatás tartalma és körülményei nagyon is meghatározóak annak sikeressége szempontjából az államtitkár szerint. "Ha húsz romát és húsz nem romát beteszünk egy osztályba, és rájuk zárjuk az ajtót, attól az még nem integráció. Abból mindkét fél sokkal rosszabb hozzáállással jön ki, mintha be sem küldtük volna őket" - hangzott az érvelés.

Balog Zoltán úgy látja: a helyi közösségeknek kellene leginkább eldönteniük, hogy mit választanak. "Kérdezzük meg a romákat, a nem romákat, és próbáljanak meg valami tisztességes módon megegyezni, hogy mi a jó".

Lesz-e elégséges forrás a tervek valóra váltására? - hangzott a Duna Televízió kérdése. Balog az Állami Számvevőszék egyik megállapítására hivatkozással válaszolt: tíz év alatt százhúsz milliárd forintot fordítottunk - legalábbis papíron - roma ügyekre, de csak tíz milliárdról lehet tudni, hogy valóban célba is ért.

Úgy tűnik, az új kormány az EU segítségére is számít a hazai integrációs programok támogatásában. "Az Unió egyre inkább felfogja ennek a problémának a súlyát. Nem akarok rosszmájú lenni, de lehet, hogy nekik az is érdekük, hogy ne arrafelé menjenek a mi cigányaink, hanem maradjanak itt. Ha ezt valóban szeretnék, akkor áldozatokat kell hozni nekik is" - nyilatkozta Balog Zoltán.

Hozzátette: a problémát valójában nem a pénzhiányban látja. Sokkal inkább a hatékonyság, a pénzek jó és hosszan tartó célokra való felhasználásában vannak gondok. "Biztos vagyok benne, hogy ha jó és értelmes programokat és stratégiát találunk, ahhoz meglesznek a megfelelő eszközök is" - hangoztatta a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a Duna Televízióban.

 

C-PRESS - DunaTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek