Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hamis jelentés Tatárszentgyörgyről
2010-06-28 16:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hamis jelentés TatárszentgyörgyrőlEgy lapunk birtokában lévő irat szerint az akkori egészségügyi kormányzat az igazságügyi szakfelügyelő számos szakmai hibát felsoroló szakvéleménye ellenére minősítette szakszerűnek annak az orvosnak a tevékenységét, aki 2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön nem ismerte fel Csorba Róbert és ötéves kisfia holttestén a lőtt sérüléseket. Információink szerint a rendőrség augusztusig átadja a romák elleni támadássorozat nyomozati iratait a Pest Megyei Főügyészségnek.

 

 

 

 

A Gyurcsány-kormány 2009. február 25-én kötelezte az érintett szaktárcákat, hogy vizsgálják ki az általuk irányított szerveknek a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal összefüggésben végzett munkáját. Három nappal korábban a Pest megyei Tatárszentgyörgyön akkor még ismeretlen tettesek Molotov-koktéllal felgyújtották Csorba Róbert és családja házát, majd sörétes puskából közelről leadott lövésekkel megölték a lángok elől menekülő férfit és ötéves gyermekét.

 

A bűntényt követően a tűzvizsgáló először „elektromos tüzet” állapított meg. Azt mondta a rendőröknek, hogy „a szabálytalanul bekötött vezetékek túlmelegedése” okozta a tragédiát. Ezt hallva a helyiek közül többen a ház építésében közreműködő villanyszerelő keresésére indultak. Szerencséjére nem találták otthon, így az elszámoltatás elmaradt.

 

A holttesteket a helyszínen megvizsgáló orvos előbb szóban, majd írásban is „tűz és robbanás miatt bekövetkezett halált” állapított meg, és ezt közölte a rendőrökkel is. A holttesteken talált szabályos elrendezésű, kör alakú sérüléseket azzal magyarázta, hogy vélhetően a tűz hatására levált néhány deszka a mennyezetről, s az azokban lévő szögek okozták a szóban forgó sérüléseket.

 

Bár az eset Tatárszentgyörgy romák lakta részének egyik szélső házában történt, a rendőrök semmiféle összefüggést nem véltek felfedezni a romák elleni korábbi (hasonló körülmények között elkövetett, s addig már két halálos áldozatot követelő) támadásokkal.

 

Végül a rendőrök kizárták az idegenkezűséget, miután sem a tűzvizsgáló, sem az orvos nem talált bűntényre utaló nyomokat, s közigazgatási eljárás keretében folytatták az eljárást.

 

Másnap találtak ugyan egy parafa dugóval lezárt, letört üvegnyakat, amelyből égett rongydarab lógott ki, de a tűzvizsgáló kizárta, hogy az Molotov-koktél maradványa lenne, mivel „a parafa belülről nem perzselődött meg”. A helyszínelő visszatette oda, ahol találta, és le is fényképezte.

 

A kormány által elrendelt vizsgálat elmarasztalta a tűzvizsgálót, aki még a vizsgálat lezárása előtt vélelmezte a tűz keletkezésének okát, és csak két nappal később rendelt ki független szakértőt. Elmarasztalta a helyszín biztosítását és a helyszíni szemlét végző rendőröket is, mivel megszegték a bűnügyi helyszínelés szabályait, nem a tőlük elvárható alapossággal végezték munkájukat, s emiatt hosszú ideig ki sem derült, hogy gyilkosság történt.

 

A lőtt sebeket fel nem ismerő háziorvost ért bírálatokra reagálva a szaktárca a kormány számára készített jelentésében (amelyet a kormány nyilvánosságra hozott) azt írta: „Az ügyben eljáró háziorvos – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – a rá irányadó szakmai szabályok figyelembevételével, a hatályos jogszabályoknak megfelelően látta el feladatát, melyet az országos igazságügyi szakfelügyelő és független igazságügyi orvos szakértő véleménye is alátámaszt”.

 

A Népszabadság birtokába került az országos igazságügyi szakfelügyelő főorvos, dr. Keller Éva 2009. február 27-én dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvosnak írt levele, melyben Keller lesújtó véleményt fogalmaz meg a Tatárszentgyörgyön eljáró háziorvosnak a szaktárca által a nyilvánosság előtt szakszerűnek minősített eljárásáról.

 

„A rendőrségnek lediktált anyagban nem szerepel a feltételezett halálok, csak az került megállapításra, hogy hatósági boncolást tart szükségesnek. A külsérelmi nyomok leírása szakszerűtlen, az alapvető fogalmakkal sincs tisztában az ügyeletes háziorvos. Nem várható el tőle, hogy igazságügyi szakszavakat használjon, de az igen, hogy a sérülések számát, elhelyezkedését és alakját rögzítse. A két holttesten lévő sérülések alapján, azok hasonlósága és nagy száma miatt egyértelműen fel kellett volna merülni a bűncselekmény gyanújának, s (az orvosnak –a szerk.) kezdeményeznie kellett volna igazságügyi orvos szakértő bevonását.”

 

Az igazságügyi szakfelügyelő főorvos (akinek véleménye az akkori egészségügyi kormányzat szerint azt igazolta, hogy az ügyeletes orvos szabályosan járt el) saját vizsgálata eredményét öszszegezve azt írta: „Az ügyeletes orvos a szakma szabályait nem tartotta be a halottvizsgálat során. A halottvizsgálat elvégzésekor nem megfelelő gondossággal járt el”.

Keller Éva levelében rámutatott, hogy amennyiben az orvos a helyszíni vizsgálat során fenyegetve érezte magát, kellő rendőri erő volt jelen ahhoz, hogy tőlük védelmet kérjen. Javasolta ugyanakkor, hogy vizsgálják meg az ügyeletes orvos szakmai kompetenciáját, olyan hírek is felröppentek ugyanis, hogy az ügyben elsőként eljáró orvos nem is végezhetett volna halottvizsgálatot. Végezetül javasolta a háziés ügyeletes orvosok szigorú képzését és vizsgáztatását a hasonló esetek elkerülése érdekében.

 

Érdeklődésünkre sem az akkori egészségügyi kormányzat illetékese, sem a tisztiorvosi szolgálat nem kívánt reagálni minderre. Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy ki volt az az igazságügyi szakfelügyelő, aki az e témában első számú szaktekintélynek számító Keller Éva egyetemi tanár szakvéleményét felülírta? Feltéve, hogy volt ilyen, ami nem valószínű.

 

Rendőrségi forrásaink szerint az a tény, hogy az akkori egészségügyi kormányzat álláspontjával szemben az orvos - úgy tűnik - mégiscsak hibázott, nem menti azoknak a rendőröknek a felelősségét, akik a helyszínelés és a helyszín biztosítása közben hibáztak. Ellenük még az eset után fegyelmi indult.

 

„Az egészségügy tisztára mosta saját emberét, hadd ne fűzzünk ehhez kommentárt", utasította el érdeklődésünket egy az ügyben illetékes rendőrségi vezető.

 

Az ORFK érdeklődésünkre azt közölte: a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat elkövetőit a tatárszentgyörgyi fiaskó ellenére is sikerült azonosítani és elfogni. A nyomozás lényegében már befejeződött, s várhatóan augusztusig vádemelési javaslattal átadják az ügyet a majdan a vádat is képviselő Pest Megyei Főügyészségnek.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek