Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sárkányünnep Bódvalenkén, avagy a lápi emberek története
2010-06-28 16:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sárkányünnep Bódvalenkén, avagy a lápi emberek történeteA Sárkányünnepre vonattal utazunk, de mert a síneket a Bódvából kiömlő víz egy darabon alámosta, az utat autóbusszal folytatjuk. Bódvaszilason le is szállunk, de mert a Sárkányünnep innen két falura van, egy kis gyaloglást követően, Komjátiban fölkéredzkedünk egy sráfkocsira.

 

 

 

A szekeret Csillag és Zsuzsi húzza, és a sráfkocsi vezetője is a Sárkányünnepről beszél. Tudjuk-e, hogy Bódvalenkén ma nem jó a forint. Az ott lakók ugyanis mit eszeltek ki? Azt, hogy náluk a lenkés a fizetőeszköz. 1 lenkés 250 forintot ér, amiért állítólag egy adag babgulyást vagy fél adag sárkányos lecsót lehet venni. Az 1 lenkésen egy sárkány látható, a 2 lenkésen két sárkány, a három sárkányos fizetőeszközön kívül pedig nincs nagyobb pénz. 

 

A stráfkocsis Szalonnára való és folyton beszél. Az a baj, magyarázza, hogy a bányában a dolomit valamikor úgy meglepte a tüdejét, hogy a betegség ráhúzódott az egyik szemére és a másikkal is csak félig lát. De ne féljenek, mondja, ezért ül mellettem a szomszéd, akinek meg mész ment a szemébe. Mentő vitte először Miskolcra, azután Debrecenbe. Sajnos a műtét nem sikerült, így aztán ő a bal szemére nem lát, én meg a jobbra.

Néha a kicsi dolgoknak is lehet örülni, a kanyargós lenkei úton például annak, hogy a mi két stráfkocsisunknak legalább egy szeme ép, s ha a lovak nem mennek gyorsan, akkor a dolomitbányásznak sem kell majd ráugrania a Zsuzsi hátára, hogy végre megálljunk a lápnál, amit napok óta hatalmas sárkány őriz.

A bódvalenkei láp mintegy ötven hektáron terül el, és ha most, ennyi esős napot követően mégis bemerészkednénk, akkor vissza sose térnénk. Bódvalenkén még sosem ünnepelték a sárkányt. A lenkei sárkány amúgy rozsdapiros, szárnya van, és olyan a pofája, mint egy jóképű ördögnek. A falu egyik házán, annak vak oldalán mindennap látható. Az ünneplőket kíséri, felnőtteket és gyerekeket, akiknek nyakában dob, a kezükben pedig színes szalagok. A freskó alján ott a láp, benne különféle vízi növények és lények.

A vidék varázslatos, velünk szemben a tornai karszt, vagyis a Kárpátok első vonulata húzódik, és a hegy éppen pipál. A pára szál föl lomhán, és Péter Béla méhei is valamerre arra járnak. Tavasszal rászálltak a galagonya bokor virágjára, s abból lett a keserű méz; a lápi vízimenta virágporából pedig a mentaméz, aminek az íze pont olyan, mint menta illata. Valamikor régen, Péter Béla gyerekidejében errefelé minden tenyérnyi föld meg volt művelve, és a faluból nap mint nap százhúsz tehenes csordát hajtottak ki, a Bódva völgyébe, az ősgyepre, ami idáig sosem volt feltörve. Az ősgyep értékes, a növényvilága jellegzetes, lápi vidékké meg, Péter Béla szerint úgy lett, hogy a téesz idejében a gondozását elhanyagolták, a kiárkolásáról megfeledkeztek, miközben a kenderáztatóból patak jön, az ivókút felől egy másik, s mivel a folyóhoz egyik sincs elvezetve, mind a kettő ráfolyik a rétre, ahol aztán elmocsarasodik.

A lápi ember a mocsárba sok mindent belelát, ha pedig még gyerek, akkor a pipáló, párálló hegyek is különös lényekkel telnek meg, amit aztán rá lehet festetni a házak falára, ahogyan Horváth János tette a helyiek Büdi banyájával, akiről versike is született:
"Nézd csak, ott jön Büdi banya,
kócos a haja, vasból az orra,
a ruhája sárlavina,
ujja hegyén nő a foga,
meneküljünk, mert rikácsol,
ha megérint, elvarázsol."

Előttünk a tornai hegy, mögöttünk meg Büdi banya látható - az egyik házfalon. Ott az egész történet, hogy volt egyszer egy bolond boszorkány, aki egy nap a bódvalenkei gyerekeket lovacskává változtatta, a freskófestő pedig azért, hogy a történet igazzá legyen, a ház falára tizenkét lovacskát festett. A történet szerint egy nap a Bódva völgyébe Angyal érkezett, s amikor meglátta a lovacskákat, rettentően megharagudott Büdi banyára. Mérges angyallá változott, a freskón épp ez látszik, az meg már nem, hogy a lovacskákat visszaváltoztatta embergyerekekké.

A lápi embereknek kilenc freskójuk van, és az egyik előtt az emberek általában elhalkulnak, vagy épp ellenkezőleg, panaszos dalba fognak. A Sárkányünnepen a sajókazai asszonygyülekezet énekelt, s mire a dal végére értek, az ég is leszakadt, úgy, hogy mindenki menekült, a cigány asszonyok pedig azt mondták, a Kisjézus így siratta meg azt a kislétai kisfiút, akit sörétes puskával azért gyilkoltak meg, mert a bőre barnább volt. Úgy esett az égből a sok víz, hogy mindenki ugyanabba a tornácos házba menekült. A ház régi, vályogból épült, s a télen pesti asszony lakott benne, akit Bódvalenkére egy szalonnai ember hozott. Nem, nem a stráfkocsis, hanem a Dinnyés Zsolti.

- Februári nap volt - kezd a történetbe Pásztor Eszter, a pesti asszony. - Akkoriban voltam ötvenhat éves, a gyerekeim felnőttek, én pedig unatkoztam. Tolmács-fordító vagyok, Pesten jól menő fordító-irodám van, és az uniós csatlakozással az igazán érdekes munkák lezárultak. Onnantól fogva semmi sem tűnt érdekesnek. Akkoriban történt az is, hogy megláttam a Magyar Gárdát köztársasági elnökünk ablaka alatt masírozni. És érdekelni kezdett a cigányság helyzete. Én addig szegény emberrel nem igazán találkoztam, hiszen hatalmasoknak és gazdagoknak tolmácsoltam, és hirtelen látni akartam azt a másik Magyarországot. Kézen-közön rábíztak egy szalonnai cigány emberre, aki meg elhozott ide, Bódvalenkére. Februári nap volt, emlékszem, a falu szélén lévő háznak se ablaka, se ajtaja, férj, feleség és hét gyerek lakott benne, és egy sor olyan ház is volt, amit a kilencvenes évek közepén a láp, a mocsár szélére építtettek. Oda, ahol a talajvíz akkora, hogy ha a legszárazabb nyáron valaki leás, akkor a víz felbugyog.

Ma már tudom, Borsodban bevett szokás, hogy a lakosság nem kívánatos részét árterekre telepítik. A bódvalenkei mocsár a cigányok házait tizenhárom-tizennégy év alatt ette meg, s mivel a legegyszerűbb higiénés normákat sem lehetett teljesíteni, gyakori volt a járvány: a vérhas, a hepatitis... Emlékszem, február volt, s a bódvalenkei láp mellett úgy éreztem magam, mintha katasztrófa-turizmuson vennék részt. Álltam cigánysoron, az emberek körém gyűltek és mindenki azt mondta, csak munkát tessék adni. De ki az az épeszű befektető, aki munkát hozna oda, ahol se infrastruktúra, se képzett munkaerő nincsen, ráadásul a világ végén van? Ugyanakkor azt is érzékeltem, hogy egy egész országrész magára lett hagyva. Edelénytől a szlovák határig, ami durván ötven kilométer, mindössze egyetlen vendéglő van, és pisilni sincs hol. Amikor meglátogatott minket a leköszönő szociális miniszter, a bódvalenkei polgármesteri hivatalban fogadtuk. Ki kellett mennie, oda, s mi elirányítottuk a budihoz. Aztán kezet akart mosni, s mi elirányítottuk az artézi kúthoz.

Bódvalenkéről sokáig azt hittem, cigányfalu, aztán kiderült, tévedés, van harminc-negyven nem cigány is; s hiába, hogy kisebbségben vannak, a hatalom az ő kezükben összpontosul. S miközben jajonganak, fogy a magyar, ebben a mindössze kétszáz lelkes faluban egyetlen gyerekes nem cigány család van. És három nem cigány agglegény. Sok gyerek meg azokban a családokban található, amelyek a legmélyebb nyomorban élnek. Mint cseppben a tenger, Bódvalenke úgy tükrözi hazánk viszonyait, állapotát. A nem cigányok bezárkózva élnek. Redőny lehúzva, kerítésajtó zárva, még a templom köré is kerítést húztak. Paplány vagyok, tudom, vigyázni kell a kegytárgyakra, de miért kell másokat kizárni. Az édesapám meglehetően fontos figurája volt a református egyháznak. Szentendrén kezdte, aztán amikor tizenhét éves lettem, hat évre elmentünk Kenyába; ott tanított a Kelet-Afrikai Teológián. Kenyában másfél évet töltöttem, Skóciába mentem egyetemre, és nem tudom, hogy a mások által mondott furaságom ekkor kezdődött-e vagy már a születésemmel. Anyám apja nőgyógyász-főorvos volt, akit a háború után hat évre bebörtönöztek; pénzt adott egyetemistáknak, hogy szovjetellenes röplapokat készíthessenek.

Amikor öregapát elfogták, az anyámat is bevitték az Andrássy út 60-ba. Anyám tizenhárom éves volt, és három napon át hol őt verték az apja szeme láttára, hol pedig fordítva. Azt hiszem, anyámban valami ekkor változhatott meg, mert attól fogva ronda ruhákat hordott, a haját koszorúba fonta és átment mélyen hívőbe. Az a rettenetes kenyai nyomor abban különbözött a bódvalenkeitől, hogy ott legalább nem tapostak a másik lelkébe, és a bőrszín miatt sem alázták őket. Kezdetben hetente egy, két, három napot töltött itt, és velem tartott az Európai Műhely elnöke. A helyiekkel beszélgettünk. Amikor pedig a telepfelszámolási programunkra a képviselő-testület rábólintott, összehívtuk a falut. Azt kérdeztük, akarják-e, és igennel válaszoltak. Már egy éve volt annak, hogy Bódvalenkére érkeztem, amikor eszembe jutott a freskófestés. Hogy a lenkei házak falára cigány festők hatalmas freskókat készíthetnének, amik ide vonzhatnák a turistákat...

Baj, ha a vidéket az értelmiség magára hagyja. Tavaly elmentem egy kistérségi találkozóra. Ott volt az összes környékbéli polgármester, és egy kivételével délután kettőre mind olyan részeg volt, hogy nem lehetett velük szóba állni. Errefelé az alkohol, a pálinka miatt a férfiak korán, negyven-ötven éves korukban meghalnak, ami azért is kár, mert így be sem tölthetik azt a szerepet, amit a társadalom nekik szán. Kassa itt van, ötven kilométeren belül. Fejlődik, virágzik, csak észre kéne venni, valahogy rá kéne csatlakozni. A környék hihetetlenül gazdag gombában. Ha volna pénzünk, építhetnénk egy gombaszárítót. Már sok időt töltöttem Bódvalenkén, amikor kiderült, a lenkei asszonyok egy része valamikor varrodában dolgozott. Addig, amíg a varrodát át nem telepítették Ukrajnába, ahol még olcsóbb a munkaerő.

Ám ha a lenkei asszonyok valami egyedit készítenének! És így jött az ötlet, hogy végzős divattervezők alkothatnának egy olyan, mai, modern kollekciót, amit a cigány népviselet ihletett. Van már hozzá négy varrógépünk, egy szabászgépünk, a projektirodában pedig háromfázisú áramunk, csak a ház még nincs teljesen kész. Az istállórészét ideiglenesen teleházzá alakítottuk, szereztünk négy számítógépet, szőnyeget, bútort, nemrég megalakítottuk a Freskófalu Szociális Szövetkezetet... Néha olyan, úgy érzem magam, mintha telepes lennék. Amerikában. Háromszáz évvel ezelőtt. Ugyanakkor érdekes megfigyelni, ahogy egyes családok elkezdenek megkapaszkodni. Számomra az is megkapaszkodás, ha azok, akik három hónappal ezelőtt még folyamatosan koszos ruhákban jártak, most gondot fordítanak a tisztaságra, vagy ha a telepről a faluba beköltöztetettek házaiban akkora rend s tisztaság fogad, hogy alig merek belépni.

Sárkányünnep Bódvalenkén, a helyiek s a távolabbról érkezők a láp mellett, a volt cigánytelep helyén gyülekeznek. A talaj süppedős, ezért a lenkeiek szalmával borították be, arra pedig sörpadokat állítottak. A betonalapzatra emberek lépnek föl, énekelnek, táncolnak vagy beszélnek, most például a nem cigány polgármester. Arról beszél, hogy pár évvel ezelőtt nem gondolták volna, egyszer majd ennyien keresik fel a falujukat: "Nyögtük a magunk fáradságos, nehéz életét, ezen a környéken alig van munka, így a legtöbben egyik napról a másikra élnek. Egy évvel ezelőtt azonban elkezdődött a felfordulás. Kíváncsian néztük az első freskókat, és még inkább arra voltunk kíváncsiak, vajon igazuk lesz-e a pestieknek, és tényleg eljönnek-e turisták, és tényleg lesz-e freskófestésből munkahely. Egy dolog biztos, Bódvalenke megváltozott, és a változás nem mindenkinek tetszett.

Ez már nem az a falu, amelyik az én gyermekkoromban volt, amikor mindennek megvolt a maga rendje, mindenki tudta, mi a dolga, a kötelessége... Már tizedik hete, hogy a falu negyvenhat munkaképes lakójából harmincegy folyamatosan dolgozik, így a mai nap tényleg egy örömünnep..."
Sárkányünnep Bódvalenkén, a lápba egyszer majd tanösvény vezet meg kis hidak, és ha sikerül, a cigányoknak lesz gombaszárítójuk, varrodájuk, halastavuk, földjük... Addig is sárkány vigyáz a lápra. Nyolc-tíz méteres, kész a háznyi fűzfafészke... Ma nyitva van a falu, a kapukba asztalokat raktak, asszonyok és emberek ételeket kínálnak, a fizetőeszköz a lenkés, amin ha három sárkány virít, akkor tányérnyi vargányás gombapörköltet és cigány kenyeret, vakarót ér.

 

C-PRESS - Népszava.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek