Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Becsapott tatabányai férfi: fémbódéból harcol az igazáért
2010-06-27 14:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Becsapott tatabányai férfi: fémbódéból harcol az igazáértHét éve egy fémbódéban él Galyas Sámuel Tatabányán. Két ingatlant is eladott azért máshol, hogy telket vegyen a városban, s arra felhúzzon egy házat a családjának, de becsapták. A Győri Ítélőtábla nem vagyoni kártérítés és egyéb jogcímen most 23 millió forintot ítélt meg neki.

 

 

 

A rozsdátlanítóval lefestett fémbódé előtt egy kissámlin ül az 58 éves, roma származású férfi. A telken néhány napszítta műanyag szék, faasztal, lavór, öreg hűtőszekrény. Odébb egy satupad, mellette kalapácsok, fogók. A már nyugdíjas Galyas Sámuel az elmúlt hét év hányattatásának idején miskolci testvérétől megtanult díszkapukat kovácsolni.

Élete utóbbi hét esztendejének ez az egyetlen sikertörténete.

 

2003-ban döntött úgy, hogy eladja a saját maga által épített szárligeti házát, valamint a Forró községben található ingatlanát. Az így összegyűlt öszszeget kiegészíti ötmillió forint készpénzével, telket vesz Tatabányán, s akkora házat épít, amelyben elfér a feleségével, s két felnőtt fiával.

 

A történetet itt megakasztja a szégyenteljes emberi gyanakvás, s mindenekelőtt azt próbálom tisztázni, hogyan gyűlt össze ennyi pénze. Ha Galyas nem volna roma, talán fel sem vetődne ez a kérdés, de az emberbe oltott előítéletek felkeltik az arcpirító kíváncsiságot.

 

– Kérdezze meg nyugodtan – bátorít Galyas, hiszen megszokta, hogy mindenről, mindenkinek el kell számolnia.

 

–Vasbetonszerelő a szakmám, csaknem két évig dolgoztam Németországban, 1984-ben pedig Líbiában foglalkoztatott vállalatom, az Útvasút. Megspóroltam a pénzemet, nem ittam, egy szál cigit sem szívtam el életemben. A diplomáig taníttattam ki a két fiamat. Minden fillért a család boldogulására költöttem.

 

Körbemutat a szegényes telken.

 

– Aztán ide jutottam – jegyzi meg.– Megsajtolt a nyomorúság.

 

Galyas Sámuel egy magánszemélytől vette a Kertalja utcában található szélső telket, több mint ötmillió forintot adott érte. Az ingatlant korábban az önkormányzat jegyeztette be a földhivatalnál. Az új tulajdonos a 670 négyzetméteres ingatlanra jogerős építési engedélyt is kapott. Ennek birtokában megvásárolta az építőanyag egy részét, két házát eladta, a bútorainak helyet bérelt, ő pedig albérletbe költözött a feleségével. Az új ház pincealapját is kiásták már, amikor a kivitelezőnek feltűnt, hogy a telek kicsi lesz az építkezéshez.

 

A földmérést követően kiderült: az ingatlan csupán 420 négyzetméteres, ugyanis a készülő ház előtti úttest szélességének több mint a felét a telek részeként tüntette fel a földhivatali bejegyzés a tulajdoni lapon. Az úttestre nem lehet építkezni, a fennmaradó telekrész pedig túl kicsi ahhoz, hogy tulajdonosa építési engedélyt kapjon rá. Ráadásul az ingatlan másik oldalán a közműtérképen nem is szereplő nagynyomású vízcső van.

 

Galyas albérletben maradt, majd beköltözött a telkére eszkábált fémbódéba, s kétségbeesetten harcolt az igazáért. Felesége őt okolta azért, hogy ilyen bizonytalan helyzetbe hozta a családot, kapcsolatuk megromlott, az asszony belebetegedett a kálváriába, tönkrement a házasságuk, elváltak egymástól.

 

A tatabányai önkormányzat gazdasági bizottsága 2004-ben egy cseretelket, valamint kétmillió forintot ajánlott Galyaséknak, amit ők el is fogadtak volna, ám a közgyűlés jogi bizottsága végül nem járult hozzá ehhez a megállapodáshoz. Bíróságra került az ügy, ennek nyomán az önkormányzat peren kívül 19 millió forintos kártérítést kínált fel a férfinak. Ezt azonban ekkor már Galyas Sámuel nem fogadta el. A bíróság először vagyoni és nem vagyoni kárként 25 milliót ítélt meg neki, viszont fellebbezések, hatályon kívül helyezés miatt csak most született jogerős határozat. A Győri Ítélőtábla nem vagyoni kártérítés és egyéb jogcímen 23 millió forintot ítélt meg Galyas Sámuelnek, mert az önkormányzat – földhivatali bejelentés nélkül – utat létesített a telken, és emiatt a területen nem lehetett felépíteni a tervezett lakóházat. A határozat szerint az összeget az önkormányzat köteles megtéríteni. Ezenkívül a nagynyomású vízcső miatt az Észak-dunántúli Vízmű négymillió forintot már fizetett Galyas Sámuelnek.

 

– Felépíti a házát, ha átutalják a pénzét? – kérdezem tőle.

 

– Ennyi pénzből nem lehet –mutatja a hét évvel ezelőtti terveket, rajzokat, s a legfrissebb költségvetést. – Ezen a telken nem építkezhetek, egy új építési ingatlan Tatabányán tízmilliónál kezdődik. 2003-ban a tervezett családi házamat 18 millió 600 ezer forintból lehetett volna megépíteni. A hivatalos számítások szerint ma ugyanez 33 millióba kerülne – telek nélkül.

 

Néhány önkormányzati képviselő, s helyi lakó azt mondogatja: miért nem vesz egy telket falun, ott sokkal olcsóbban építhetne házat.

 

– De én itt szeretnék élni –keményedik meg az alázatosan beszélő ember szava. – Ideterveztem az életemet, azért tettem pénzzé a máshol található ingatlanjaimat.

 

– Galyas Sámuel teljesen vétlen abban, hogy így alakult a sorsa – állítja határozottan ügyvédje, Boos Tibor. – Tönkretették az életét, és ezek után még ő vonuljon vissza?

 

Az ügyvéd szerint a megítélt nem vagyoni kártérítés méltánytalanul alacsony. Ráadásul úgy véli, már 2007-ben ítélet születhetett volna.

 

– Olyan szakvélemény hiánya miatt rendeltek el megismételt eljárást, amely szerepelt az iratok között – állítja Boos Tibor, aki felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, időhúzás miatt pedig a magyar állam ellen akar pert indítani.

 

A tatabányai önkormányzat érdemben nem kommentálja a történteket. Bene Magdolna, a város főjegyzője érdeklődésemre annyit mondott:

 

– A bíróság által neki megítélt kártérítést Galyas Sámuel rövidesen megkapja az önkormányzattól.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek