Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mit akar kezdeni a Fidesz a cigányság helyzetével?
2010-06-27 14:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mit akar kezdeni a Fidesz a cigányság helyzetével?Véget akar vetni a cigányügyben zajló „dupla vesztes játszmáknak" a fideszes Balog Zoltán. Az államtitkár komoly kormányzati lépéseket ígér, szerinte így lehet elszívni a levegőt a Jobbik elől. Ezzel együtt az a véleménye, hogy az „emberi jogi dogmatizmus" többet árt, mint használ.

 

 

 

 

– A magyarországi cigányság problémája csak másodsorban etnikai jellegű, a fő gond a szociális kiszolgáltatottság – vázolta az új kormány romapolitikájának elvi alapjait Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott fórumon. A fideszes politikus a Diskurzus Klub vendégeként arról beszélt: amikor pár éve jelezte, hogy a romák helyzetének javításával szeretne foglalkozni, Orbán Viktor a „cigányügyi államtitkárság” elnevezést javasolta. Balog erre közölte, hogy ebben az esetben nem vállalja a feladatot. Hisz épp azt szeretné kifejezni, hogy nem kizárólag a romák, hanem az egész társadalom ügyéről van szó. Az államtitkárság most alakulgat, a legfontosabb szervezeti egység a fejlesztési főosztály lesz. Ennek kapcsán Balog Zoltán kitért a cigánytelepek felszámolására indított programokra. – Az előző kormány idején volt olyan év – mondta –, hogy telepfelszámolásra csupán 50 millió forint jutott, a megvalósítás előkészítésére viszont ennek a többszöröse. Az uniós pénzekkel az a baj, hogy a milliárdos támogatásokat csak képzésekre és mentorálásra, „humán erőforrásokra” lehet fordítani, de például építőanyag vásárlására nem. A Fidesz próbál változtatni a szemléleten és a feltételeken, az államtitkárnak azonban kétségei vannak, hogy mikor, milyen hatásfokkal sikerül.

 

A romák oktatását nem szabad kizárólag az „integráció-szegregáció” szemüvegén keresztül nézni –folytatta Balog. Az előző kormánytól kapott adatokat idézve a szociális alapú szegregációra hívta fel a figyelmet, jelesül arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fele nem cigány. Ebből kiindulva a Fidesz az oktatásügybe is „új elemet” készül bevinni – az államtitkár konkrétumokat nem említett. Megállapította viszont, hogy az „emberi jogi dogmatizmus többet árt, mint használ”. A kijelentést Mohácsi Erzsébet, a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány vezetője (is) zokon vette, de Balog megnyugtatta: a jelenlévők kivételek. A közbiztonság kérdésére rátérve hangsúlyozta, hogy abban a világban, ahol cigányok és nem cigányok kölcsönös kiszolgáltatottságban élnek, csak erővel lehet rendet tenni. Egyúttal örömmel nyugtázta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter kategorikusan visszautasította a „cigánybűnözés” fogalmának használatát.

 

Balog Zoltán nem direkt módon a rasszizmus, hanem a kiszolgáltatottság elleni küzdelemmel akarja kezdeni a munkát. Napjainkban érzékelhetően többen gondolják azt, hogy a cigányokban kell megtalálniuk saját nyomorúságok okait, mint tíz évvel korábban. Az államtitkár szerint a Jobbik elől úgy lehet „elszívni a levegőt”, ha a kormány „komoly lépéseket tesz”.

 

A várható intézkedésekről azonban keveset tudni. Programelemek vannak, részletesen kidolgozott program egyelőre nincs – derült ki az államtitkár szavaiból. Elárulta, hogy akadnak „radikális ötletei” is, de ezek meghirdetésének még nem jött el az ideje.

 

A hallgatóság felé tett gesztusként Balog Zoltán megköszönte a meghívást, mondván, ilyen társaságban érdemes beszélni a cigányságról. Tréfálkozva megjegyezte: „ennyire jól csak a polgári körökben szoktam magam érezni”. Balog Zoltánnak elege van az „emberi jogi dogmatizmusból”.

 

Nyakó: Romák, mea culpa!

 

– Minden jó szándékunk ellenére az elmúlt nyolc év kormányzása idején csak felületi kezelést alkalmaztunk, tartósítottuk a romák rossz helyzetét – ismeri el Nyakó István MSZP-s politikus. Személyes kudarcának és felelősségének is tekinti, hogy így alakult. Nyakó az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagjaként úgy érzi, leginkább a bátorság hiányzott.

 

– Indultak jó kezdeményezések és programok, de az elmúlt húsz évben egyik kormány se mert őszintén előállni azzal, mennyi pénzre lenne szükség a súlyos problémák kezeléséhez. Valamennyi politikai erő visszarettent ettől – állapítja meg a képviselő. Közben minden egyes elvesztegetett év sokba kerül. Rendkívüli feszültségek élnek a társadalomban. A válságtól sújtott térségekben lassan már nem lesz hova integrálni a cigányokat: a többségi környezet elutasítja a velük való együttélést. Az MSZP-s politikus megköveti a cigányokat: „Szeretnék egy csendes mea culpát mondani a romáknak, és persze nemcsak nekik, hanem az egész társadalomnak.” A képviselő biztosra veszi, hogy ha a Fidesz világos, következetes és konszenzuson alapuló cigánypolitikát fog folytatni, akkor az MSZP egyöntetűen támogatni fogja a kormányt.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-18
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek