Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Karcsúsítás a kisebbségi önkormányzatoknál is
2010-06-23 09:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Karcsúsítás a kisebbségi önkormányzatoknál is Utolérte a karcsúsítás a kisebbségi önkormányzatokat is: miként a települési és megyei közgyűlésekbe, e testületekbe is kevesebb képviselőt választhatnak ősszel a szavazók. Hétfőn döntött így a parlament.

 

 

 

A településeken működő kisebbségi önkormányzatokba az eddigi 5 helyett 4, a megyei testületekbe 9 helyett 7 képviselő juthat be. Két KDNP-s politikus jegyzi a törvénymódosítást, s egy harmadik frakciótárstól származik a javaslat, ami megakadályozta az ennél radikálisabb csökkentést; az eredeti indítvány szerint 3-5 lett volna a létszám. Ám e részleteknél sokkal fontosabb kérdés, hogy (jelenlegi formájukban) szükség van-e egyáltalán kisebbségi önkormányzatokra.

 

Ez utóbbi témában még az érintettek véleménye is megoszlik, bár az vitathatatlan, ahol az intézményi háttér kiépült, és szakértelemből, ambícióból sincs hiány, ott hasznos munkát végeznek a testületek. Több esetben azonban - hatáskör és pénz hiányában - csak formálisan működnek, és előfordul, hogy telefonszámlára, útiköltségre vagy irodafenntartásra megy el az állami apanázs, egyes grémiumokról (például OCÖ) pedig szinte csak botrányok apropóján hallunk. Olykor a jelölőszervezetek politikai elkötelezettsége konfliktusok forrása a közösségen belül (különösen a roma szervezeteknél), holott eredetileg a hagyományápolás volna a kisebbségi önkormányzatok fő feladata. Ennek amúgy (zalai tapasztalatok szerint az esetek többségében) eleget tesznek.

 

- Sokat tud tenni a közösségért a kisebbségi önkormányzat, ami települési és állami feladatokat is elláthat - jelezte Teleki László, a nagykanizsa CKÖ elnöke, korábbi országgyűlési képviselő. Mint mondta, ők 97 óta hétvégi kollégiumot működtetnek halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, a szülőket szakképzésekre és érettségivel záruló oktatásra várják, emellett főiskolai képzést kínálnak. Huszonhatan éppen a minap államvizsgáztak andragógia szakon, összesen pedig közel 500-an vesznek részt jelenleg a CKÖ tanfolyamain - és nem csak romák. A kulturális-hagyományőrző programok szintén gyakoriak.

 

- A létszámcsökkentéssel kapcsolatban két aggályom van. Nem érvényesíti a létszámarányosság elvét, ugyanis a település lakosságszámától és a kisebbség arányától függetlenül 4 főben állapítja meg a képviselők számát. Emellett nem világos, szavazategyenlőség esetén hogyan születnek majd döntések; akár már az elnök megválasztásakor működésképtelenné válhat a testület - utalt arra, hogy az eddigi páratlan helyett páros számú képviselő alkotja az önkormányzatot. Teleki László kifejtette: mivel az állami támogatás nem változik, megtakarítással nem jár a módosítás. Emellett hiányolja a társadalmi egyeztetést is.

 

Dömötör Csaba, a zalaegerszegi CKÖ elnöke szintén úgy látja: mivel a képviselők nagy többsége társadalmi munkában dolgozik, ezzel nem spórol az állam.

 

- Az állami támogatás minden önkormányzatnál 540 ezer forint, ehhez jön a feladatarányos rész, aminek mértéke a megvalósított programok számától függ. A létszámcsökkentéssel én alapvetően egyetértek, de nem így: milyen szabályozás az, ami egy megyei jogú városban, ahol 4000 roma él, és egy kis faluban ugyanakkora testület megalakulását engedélyezi? - vetette fel az elnök, aki szerint a kistelepüléseken szószólóként elég volna egy kisebbségi képviselő is. Az egerszegi egyébként az aktív CKÖ-k közé tartozik: szakképzéseket, táborokat, kulturális rendezvényeket szervez, pályázatokat ír. Ám az állami támogatásból nem tudna fennmaradni, ehhez szükség van a város hozzájárulására.

 

- Nem ért minket váratlanul, hogy a parlament elfogadta a kisebbségi önkormányzatok szűkítésére vontatkozó javaslatot, s úgy vélem, érdekeink érvényesítése nem szenved csorbát - mondta a Nagykanizsai Horvát Kisebbségi Önkormányzatot 12 éve vezető Vargovics Józsefné, aki tagja az országos HKÖ-nek is.

 

- Ez a helyzet arra ösztönöz bennünket, hogy ősszel minél rátermettebb egyéneket válasszunk képviselőnek. A legfontosabb, hogy a horvát lakosságban tudatosítsuk a választás fontosságát, ugyanakkor szükségünk van a visszacsatolásra is, az eddigi munkánkat illetően. Ha röviden kell megfogalmaznom a kitűzött célunkat, azt mondanám: erősödjön a horvátjaink, s elsősorban a fiataljaink identitástudata. Vargovicsné úgy fogalmazott: Nagykanizsán szerencsés helyzetben vannak, s nem tartanak attól, hogy a minőségi munka rovására megy a szűkítés. Ugyanis a jól összekovácsolt közösségük minden tagja magáénak érzi a nagy volumenű feladatokat, akárcsak a képviselők. Szerinte a kisebbségi önkormányzatok megalakulásával fokozatosan fejlődött ki a kisebbségi autonómia, a horvát lakosság megismerhette a jogait, lehetőségeit és kötelezettségeit, s általuk erősödtek a civil szerveződések is.Zalában négy német kisebbségi önkormányzat van, s mivel tíz volt a megyei önkormányzat alakításánál a limit, ez a négy a Vas és Zala megyei szövetséghez tartozik. Unger Ilona, a szepetneki NKÖ elnöke, aki tagja az országos szövetségnek is, elmondta: utóbbi várhatóan nem rendelkezik majd 500 településen önkormányzattal, így 37 fővel működik tovább.

 

- Szepetneken van létjogosultsága a német önkormányzatnak, másképp nem működne 16 éve, énekkarral, nemzetiségi gyermekoktató iskolával. Rendezvényeink közül legfontosabb a Heimattressen minden tavasszal esedékes kulturális seregszemléje, emellett 1995 óta minden évben megtartjuk német nyelvi táborunkat Szepetneken, a Vas és Zala megyei szövetség hagyományőrző táborát és az Adventi koszorúéneklést is. Az önkormányzatiság hozzájárul a gyökereink őrzéséhez - jelezte az NKÖ-elnök.

 

C-PRESS - zalaihirlap.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek