Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

OVB: sokszorosítható a kisebbségi választói jegyzékbe vételi kérelem
2010-06-17 16:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
OVB: sokszorosítható a kisebbségi választói jegyzékbe vételi kérelemAz Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén úgy döntött, kiegészíti a kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem kitöltéséről 2006-ban kiadott állásfoglalását, és beleveszi, hogy a formanyomtatvány - üresen - sokszorosítható.

 

 

 

Az OVB-től Kállai Ernő kisebbségi biztos kérte az állásfoglalás kiadását. A helyi választási irodáknak május 31-ig kellett kiküldeniük a választópolgároknak a kisebbségi választással kapcsolatos tájékoztatót és a választói jegyzékbe vételhez szükséges formanyomtatványt.

A biztos szerint azonban a választási irodák feladó nélküli, csak a címzett nevét tartalmazó borítékokat küldtek ki, így sokan kéretlen szóróanyagnak gondolták, és bontatlanul kidobták. Az Országos Választási Iroda 2006-ban körlevélben hívta fel a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy a kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem formanyomtatványa fénymásolható, illetve letölthető az internetről.

A biztos - aki személyesen is megjelent az OVB ülésén, és ismertette álláspontját - szerint azonban sokan nem értesültek erről a lehetőségről, ezért azt kérte az OVB-től, hogy a testület formálisan is foglaljon állást a kisebbségi választói jegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány sokszorosíthatósága kérdésében.

Az OVB úgy döntött, kiegészíti a kisebbségi választói jegyzékbe vétel iránti kérelem kitöltéséről 2006-ban kiadott állásfoglalását, és beleveszi, hogy a kérelem - üresen - sokszorosítható, és erről, hogy a választópolgárok minél szélesebb köre értesülhessen, egy közleményt is kiad.

Kállai Ernő a kisebbségi választói jegyzékből törléssel kapcsolatban is az OVB-hez fordult. A biztos szerint a választási eljárásról szóló törvény mindössze arról rendelkezik, hogy a kisebbségi választói jegyzékből törölni kell, akit a névjegyzékből töröltek, a névjegyzékből pedig akkor törlik az állampolgárt, ha meghalt, elvesztette a választójogot, vagy lakcíme megváltozása miatt más szavazókör névjegyzékébe vették fel. A jogszabályok azonban nem mondják ki, hogy a kisebbségi választópolgár saját elhatározásából kérheti a jegyzékből való törlést, igaz ezt nem is tiltják - jelezte a biztos.

Kállai Ernő szerint további kérdés, hogy a törlést követően kérheti-e ismételten a felvételét a kisebbségi választói jegyzékbe. A biztos szerint ezt nem tiltja a törvény, de megítélése szerint ki kell zárni a lehetőségét, hogy a választópolgár a törvényi határidőn belül többször is kérje a törlését, majd a visszavételét; szerinte ez a magatartás a joggal való visszaélés körébe tartozhat.

Kállai Ernő szerint felvethető az is, hogy a törvényhozó a választópolgár számára egy alkalommal tegye lehetővé az ismételt felvételt, ha a törlés iránti kérelmet kényszer, fenyegetés vagy megtévesztés hatására nyújtotta be.

Az OVB végül támogatta a kisebbségi biztos javaslatát, hogy ezt a kérdést szükséges jogszabályban rendezni, és elviekben egyetért a biztos javaslatával.

A Magyarországon bejegyzett 13 kisebbséghez tartozó választópolgároknak még egy hónapjuk van arra, hogy felvetessék magukat a kisebbségi választói jegyzékbe. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy részt vehessenek az októberi önkormányzati választással egy napon tartandó kisebbségi voksoláson.

Aki a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén vagy az ukrán közösséghez tartozónak vallja magát, és szavazni kíván a jelöltekre, vagy maga is jelöltként kíván indulni, annak egy formanyomtatványon kell kérnie az adott kisebbségi választói jegyzékbe vételét a helyi jegyzőtől.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-én 16 óráig lehet kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől, a tájékoztató levélhez küldött formanyomtatványon. Ha ezt valaki elvesztette, letöltheti az Országos Választási Iroda (OVI) honlapjáról, a www.valasztas.hu oldalról, vagy újat kérhet a jegyzőtől, de annak sincs akadálya, hogy a formanyomtatványt - mivel biztonsági jeleket nem tartalmaz - üresen fénymásolják. 

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek