Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lehet más a cigánysors
2010-06-15 14:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lehet más a cigánysors A Jobbik és a Fidesz között ül a patkóban az LMP kicsiny frakciója, tagjai közt egy törékeny cigány politikusnővel. Aki, ha kell, a jobbikosokat okítja a parlamenti folyosón, máskor meg roma zsebtolvajt üldöz az Andrássy úton. Osztolykán Ágnes érzi a felelősséget. KRUG EMÍLIA rajzolta meg a portréját.

 

 

 

Amikor Vona Gábor zakója alatt gárdista mellényben érkezett a parlament alakuló ülésére, ő divattervező által készített cigány viseletben jelent meg. Azt mondja, furcsa félelmet érzett tarka kendőben a sötét zakók, atillák és bocskaik világába lépve. Két hétre rá viszont azon kapta magát: a Parlament folyosóján jobbikosok gyűrűjében magyarázza: barlanglakásban élő cigányokon számon kérni, hogy gyerekeiket miért nem járatják iskolába, olyan, mint hajléktalanon azt, miért nem jár dolgozni a multihoz.

 

– Az egyik csóválta a fejét, de a másik leintette, hogy igazam van. Figyeltek és meghallgattak. Persze tudom, nem fogom megváltoztatni a világlátásukat, de talán a bogarat elültethetem a fülükbe.
Ágnes néha azzal felel Vonáéknak: neki ugyan nem kell bemutatni a vidék problémáját, hogy milyen a zsákfalvakban élők helyzete, miként néz ki egy cigánytelep. Hisz ő is egy nyolcszáz lelkes szabolcsi faluban, Csengersimán nőtt föl. Idejének jó részét a nagyanyjával töltötte, mert a szülei több műszakban dolgoztak a közeli cipőgyárban, betanított munkásként. Tízéves lehetett, amikor először kuporodott a régi fotel peremére, hogy felolvasson a már rosszul látó nagymamának. Az Egri csillagokkal kezdték, és nemsokára Ágnesnek dobozszámra rendelték a könyvklubból az olvasnivalót.

Jól tanult. A kis falusi iskola énekkarának vezetője – a tanárokkal karöltve – kezdte pedzegetni: latba vetné pesti kapcsolatait, hogy a kislány a fővárosba járjon gimnáziumba. Így került Ágnes rózsadombi elitsuliba.

– Rajtam kívül szinte mindenki a második kerületben élt, mégsem volt fontos, honnan jöttem. Csak azon nevettek, ha azt mondtam: jösztök a büfébe?
Idővel a tájszólás elkopott, a kezdetben beszedett kettesek, hármasok kifényesedtek. Ágnes az apja mentalitását örökölte. Ha nehézség jön, ahelyett hogy hátrálna, ötöt lép előre. Ráadásul a faluban akadtak ellendrukkerei, akik azt remélték, beletörik a bicskája a kis cigánylánynak. Hát csak azért se.

Mire érettségire került a sor, a nagymama halálába belebetegedő édesanyja rokkantnyugdíjas lett, az édesapja idénymunkákból próbálta eltartani a családot. Ágnes pedig az ELTE jogi előkészítőjére járt. Ám az idősebb diákoktól megtudta, bár komoly a rosta, a neves jogászdinasztiák sarjai mégis könnyebben átcsúsznak rajta. Ő viszont biztosra akart menni, ezért inkább a miskolci egyetem jogi karára felvételizett. Két ponton múlt. De felajánlottak neki egy helyet az akkor induló politológián. Ahol sokadik generációs értelmiségi fiatalok váltották meg napról napra a világot.

– Illett állást foglalni az ideológiai skálán: jobbos, balos, netán liberális vagy? És itt már előkerült, hogy honnan jöttem. Miskolcon jelentős a roma populáció.
Ágnes a rózsadombi években kitartó munkával elhitette önmagával: nem is látszik rajta, hogy cigány. Ő lepődött meg legjobban, amikor később egyik osztálytársa felvilágosította: dehogynem.

Később büszke lett különlegességére. De abban egyáltalán nem volt biztos, hogy hivatásaként is cigányügyekkel akar foglalkozni. Nem szerette a skatulyákat. Bár már otthonosan mozgott a budapesti roma értelmiségi körökben, szakdolgozatát a hajléktalanellátásból írta. Nem akart roma politológusként díszbohóc lenni egyik pártnál sem, inkább a tanári szakot is elvégezte.

Az egyetem után a VIII. kerületben korrepetált fiatalokat, tartott pályaorientációs tanácsadást. Egy évig a Soros Alapítványnál jogvédelemmel, médiával foglalkozó programvezető volt. Aztán Soros kivonult az országból, ő pedig munka nélkül maradt, a férje még a színművészetire járt. Albérletükre is alig futotta. Pénzügyi asszisztens lett az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezeténél. Jó társaság, de száraz munka. Végül 2002-ben, a kormányváltás után jött a lehetőség, roma referenseket kerestek a különféle szaktárcákhoz felállítandó Romaügyi Hivatalba.

– Választhattam, hogy vállalkozóként pályázatokat írogatok, vagy belülről próbálom alakítani a rendszert. Úgy tűnt, nemcsak pozíciókat akarnak létrehozni, hanem lépéseket is tenni.
És a köztisztviselői poszt lehetőséget adott az albérletek ördögi köréből való kikászálódásra. Hitel húsz évre, önerő nélkül.

 

A tizedik kerületi társasház tetőterében családias hangulat, ahány szoba, annyi szín. Ágnes férje már több mint egy éve Amerikában van, ösztöndíjjal kommunikációt, művészetet hallgat. A kisfiuk a keresztmamától hívja anyát, menjen már érte.

Amikor Ágnes terhes lett, épp a Világbank, Soros és az ENSZ együttműködéséből létrejött Roma Évtized program osztályvezetője volt a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.

– Soha nem vállaltam politikai szerepet, mert nem láttam olyan erőt, amelynek céljaival egyetértenék. Amikor viszont az LMP-sek 2009 elején megkerestek, hogy olvassam el a programjukat, úgy éreztem, melléjük tudok állni.
Az EP-listán a 12. helyet, az országgyűlési választásokkor a fővárosi listán a másodikat kapta meg. Mostanában sokat rohan.

– A munka nehéz és gyors, nincs idő levegőt venni. Néha hajnali fél egyre érek haza, és csak ide-oda dobálom a gyerekem.
De belejön.

– Volt bennem kétkedés, nem csupán dísznek kellek-e. Ám csak az elmúlt két hétben nyolcszor szólaltam fel. És amikor a családtámogatási törvényről vagy a roma integrációról szóló vitában elhangzó mondataim hallatán a terem felbolydul – kíváncsiak rám a fideszesek és a jobbikosok is –, az ember úgy érzi, tenni tud valamit. Felelősségem van nemcsak az LMP, de a sajátjaim iránt is. Meg lehet mutatni, hogy vannak köztünk, akik felkészültek, szakmai alapon politizálnak.
Hogy akkor mit is csináltak a roma politikusok eddig a parlamentben?

– Nem tudom. Nem érezték a felelősség súlyát, vagy tán nem értettek hozzá. Szerintem generalistának kell lenni, generálni kell. Matolcsy György egyik meghallgatásán beszélt például a szakképzetlenek támogatásáról, én meg bemutattam egy ormánsági példát, amelyben a rászorulók tanulásért cserébe munkalehetőséghez jutottak. Aki járt szobafestő-mázoló képzésre, kapott pénzt, hogy kifesse a saját házát. Matolcsynak tetszett az ötlet. Úgyhogy most mindent elkövetek, hogy külön is beszéljek vele.
A szeme csillog, miközben beszél. Szerinte sikerei mögött a kitartása áll, és az, hogy a szülei mindig hittek benne.

Beszélek neki a vidéki riportok élményeiről, a mezítlábas, koszos, iskolaidőben az utcán futkározó cigány gyerekekről, az árokparton üldögélő szülőkről. Hol ott a motiváció, a lelkesedés?

 

Azt mondja, közösségeket kell építeni. Helyben elég egy-egy ember, aki bírja idővel, energiával, lelkesedéssel. Hitet önt azokba, akik húsz éve munkanélküliek, hogy ők is higgyenek majd a gyerekekben, a tanulás fontosságában. De akkor persze nem lehet a cigány gyereket külön padba ültetni. Nem lehet közösségfejlesztés címén egy kis szabolcsi faluban jógaklubot működtetni jó pénzért, se kosárfonó-tanfolyamot szervezni, miközben a kosár kereslete a nulla felé tendál.
– Korábban roma nők mellrákszűrési programjában vettem részt, egy orvossal jártuk a vidéket. Felháborodva kérdezte, a segélyből miért vesznek a cigány asszonyok kólát, csokit, csupa egészségtelen ételt. Mondtam, hogy azért, mert akinek a tévére szűkült a világlátása, annak a fogyasztás örömét a Mars csoki jelenti, és nem az avokádó. Megsértődött, de végül belátta. A jobbikosoknak, a fideszeseknek is azt magyarázom: nem lehet hatalmi szóval, büntetve segíteni. Nekünk pedig nem szabad erőből, bokszolva küzdeni. Inkább okosan, szép szóval.

Persze az LMP nehéz helyzetben van. A roma felzárkóztatást komplex programként kezelik: együttesen oktatást, szakképzést, munkahelyteremtést, a nők helyzetének javítását, lakhatást. Ha jól politizálnak, egy-két javaslatuk talán megvalósulhat. Ágnes szeme mégis csillog. Zárásképp történetet mesél:
– Ahhoz a bizonyos rákellenes programhoz szerettem volna megnyerni egy fiatal és tehetséges színésznőt, aki az egyik női magazinban elmondta, ő is cigány. A szereplést viszont nem vállalta, azt mondta, fél a cigányoktól, mert megkergették egy villamosmegállóban. Neki is elmondtam: egyszer az Andrássy úton ültem néhány kolléganőmmel egy cukrászdában, amikor láttam, hogy a mellettünk ülő három jól öltözött cigány férfi egyike lenyúl egy táskát, és elindul vele. Én meg rohantam a magassarkúmban a tolvaj után, és kiabáltam neki. Megállt mellette egy autó, beadta a táskát, elhúzott a sofőr. Én meg – utolérve a tettest – az arcába vágtam: az ilyenek miatt általánosítanak, szégyenítenek meg mindannyiunkat! Nem lehet ezt csinálni. Elővette a telefonját, két perc múlva visszajött a kocsi, és kiadták az ablakon a táskát. Mert ilyen is van!

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek