Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Drágos József roma vezetőt többször bűnösnek mondta ki a bíróság
2010-06-14 17:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Drágos József roma vezetőt többször bűnösnek mondta ki a bíróság Az elmúlt években többször került összetűzésbe a törvénnyel Drágos József, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke, eleki fideszes képviselő. Egyebek mellett: évekkel ezelőtt két könnyű testi sértéses eset miatt próbára bocsátották, alig két évvel ezelőtt okirathamisítás és a választás rendje elleni bűntettben marasztalták el, nemrégiben folytatólagosan elkövetett zaklatás miatt mondta ki első fokon bűnösnek a bíróság.

 

 

 

Emellett Drágos nevéhez is köthető, hogy a kizárólag cigány fiataloknak kiírt tanulói ösztöndíjpályázatokon tucatjával nyertek pénzt olyan fiatalok, akiknek semmi köze nincs a roma közösséghez. 

 

„Koporsószeget veszek neked!” – ezt mondta 2008. szeptember 3-án Gyulán, a Békés Megyei és a Gyulai Városi Bíróság épülete előtt – a nyitott ablakon keresztül a gépkocsijából – átszólva Drágos József Szakál Istvánnak. Drágos az eleki cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, de tagja a Békés Megyei Cigány Önkormányzatnak, egyben alelnöke az országos roma önkormányzatnak és Fidesz színekben képviselőként ténykedik az eleki városi testületben is. 

 

 

Drágos ekkor perben és haragban állt már Szakállal, éppen a Szakál által kezdeményezett büntetőper harmadik tárgyalási napja ért véget, amikor a fenti mondat elhangzott.

Ennek előzménye, hogy a legutóbbi, a 2006 őszi kisebbségi választások előtt az eleki roma elnök, Drágos József aláíratott Szakál István roma önkormányzati képviselővel egy üres papírlapot. Erre egy korábbi megbeszélésük értelmében Szakál költségtérítési elszámolása miatt volt szükség. Azonban a fehér lap alját kézjegyével ellátó Szakál utóbb azzal szembesült, hogy felülre olyan szöveg került, amely szerint „Egészségügyi állapotomra tekintettel a kisebbségi önkormányzatba való jelölést visszavonom.”

Bár kétségtelen, hogy ezt megelőzően tett ilyen és hasonló kijelentéseket Szakál, ám végül másként döntött, ekként pedig – ahogy a bíróság megállapította – ez nem tükrözte a roma képviselő valódi szándékát. Ezért tett feljelentést a sértett, kifogásolva, hogy a hamisítás miatt nem indulhatott a 2006-os kisebbségi választáson.

Tucatnyi fenyegetés

 

A tárgyalássorozat végén a Gyulai Városi Bíróság okirathamisítás és a választás rendje elleni bűntettben bűnösnek mondta ki Drágost, ezért 450 ezer forint pénzbírságra ítélte, egyben két korábbi könnyű testi sértés miatt a bíróság megszüntette a próbára bocsátást.

Éppen ezt a büntetőpert tárgyalta a gyulai bíróság 2008. szeptember 3-án, amikor tárgyalóteremből kijövő a vádlott a koporsószeg kíséretében megfenyegette Szakált. Négy nappal később a Gyulához közeli Elek benzinkútján találkozott össze Drágos és Szakál, ahol az eleki roma önkormányzat vezető állítólag azt mondta egykori képviselőtársának, hogy „te szemét patkány, ki foglak nyírni!”

Az ezt követő hetekben és hónapokban még tucatnyi fenyegetés érte Szakált, ekkor Drágos megbízásából egy közös ismerősük adta át az üzeneteket. A sértett akárcsak az előző, az aláírásával való visszaélés miatt, most is feljelentést tett.

Drágos József mind a nyomozás, mind a tárgyalás során tagadta a terhére róttakat, nem ismerte el a bűncselekményt, sőt kijelentette, hogy mindez hazugságon alapul. Végül azonban ezt a védekezést nem fogadta el a bíróság, így folytatólagosan elkövetett fenyegetés vétsége miatt első fokon 4 hónap fogházbüntetésre ítélték a romavezetőt, ennek végrehajtását azonban egy év próbaidőre felfüggesztették. A romavezető fellebbezett az ítélet ellen.

Akiknek a Macika is segített

Emellett Drágos nevét az elmúlt években összefüggésbe hozták a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) roma ösztöndíj-pályázatával is. Ez aligha véletlen, hiszen a kizárólag a roma fiataloknak kiírt tanulmányi program része volt, hogy abban szűrő és hitelesítő szereppel bízták meg a helyi cigány kisebbségi önkormányzatok elnökeit, így Eleken Drágost. Feladatuk a roma fiatalok által beadott ösztöndíj-pályázat aláírás és támogatása volt, ami pluszpontot jelentett az aspiránsoknak.

A kiírók szerint pedig az lett volna a feladatuk – a noha szabad identitásválasztást engedélyez az idevonatkozó, a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló 1993-as törvény –, hogy a kisebbségi vezetők helyismeretére támaszkodva segítséget nyújtanak, hogy a roma ösztöndíjra ténylegesen csak romák jelentkeznek.

Drágos itt két ok miatt sem vizsgázott jelesre. Egyrészt 2006-ban 60 ezer forintos pénzbírságra ítélték azért, mert egy vele korábban összekülönbözött roma önkormányzati vezető gyermekének Macika-ösztöndíját – tucatnyi más pályamunkával szemben – késve továbbította a kiírónak, a pályázó elvesztette jogosultságát az anyagi támogatásra.

Másrészt az elmúlt években egyre nőtt Eleken a roma ösztöndíjban részesültek száma. Kisváros lévén, itt az emberek jól ismerik egymást, és erős a gyanú, hogy a nyertes pályázók nagyobbik részének nincs köze a cigánysághoz. Sem származásilag, sem nyelvileg, sem kulturálisan, sem családilag.

Jellemző, hogy a Jobbik helyi elnökének lánya is kapott ösztöndíjat – ahogy erről a 168 Óra Online beszámolt. Azóta a szélsőjobbos párt Békés megyei vezetése felfüggesztette a politikus elnöki megbízatását, és vizsgálatot kezdeményezett ellene.

Beszédes szám, hogy az 560-580-as számra becsült eleki roma közösségből annyian kaptak egyetemi és főiskolai tanulmányaikra ösztöndíjat csak a 2008/2009-es tanévben, ahány 18 és 25 év közötti roma fiatal nincs is ebben a viharsarki kisvárosban. (Sic!)

Az ügyészség a szabad identitásválasztásra hivatkozva az ügyben született feljelentéseket mindannyiszor elutasította.

„Nem nyilatkozom”

Részben a fentiek miatt Nánási Mihály eleki képviselő már két évvel ezelőtt testületi ülésen szólította fel lemondásra a helyi roma vezetőt az önkormányzati képviselői tagságról. Meglátása szerint a képviselői eskü tartalma: „az Alkotmány és alkotmányos jogszabályok megtartása”, valamint az elmarasztaló ítéletek ellentétben vannak egymással.

Ám a felszólított fideszes képviselő nem mondott le. Így 2008 májusa óta sajátos képviselői performansz részese lehet, aki ellátogat az eleki testületi ülésekre. Nánási a történtek miatt nem hajlandó egy asztal mellé ülni képviselőtársával, így külön asztalkát visz a testületi ülésekre, és a mögé ül le.

A történtek ellenére nagy eséllyel megjósolható, hogy Drágos József – dacára az elmarasztaló ítéletek sorának – 2010 őszi önkormányzati és helyhatósági választások után is közszereplő marad. Megőrzi eddigi pozícióinak java részét a magát jobboldali roma politikusnak tartja magát.

Drágos József és ügyvédje, Szécsi István megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. A roma kisebbségi vezető tudósítónk értésére adta: ő tudja, valakinek a megbízásából készül ez a cikk. Mikor megkérdeztük, mégis, ki lenne ez az ember, akkor hallgatás volt a válasz. Emellett erőteljes felháborodásának adott hangot, miközben folyt és folyik a szabad rablás az országban, addig az ő nem létező ügyeivel foglalkozik a sajtó.

„Semmi sem úgy történt, ahogy a bírósági ítéletekben olvasható” – mondta Drágos József a 168 Óra Online-nak.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek