Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kéttucatnyi roma család maradhat fedél nélkül Felsőzsolcán
2010-06-09 10:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kéttucatnyi roma család maradhat fedél nélkül FelsőzsolcánA Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint a Petőfi telepen élőknek a háza is összedőlt az árvíz miatt a településen, mivel a családoknak nem volt lakásbiztosítása, így senki sem tudja, hogy az ár levonulása után hol lakhatnak majd.

 

 

 

Eddig hetven épület dőlt össze, és még ugyanennyit fenyeget az összeomlás Felsőzsolcán, ahol kedden ugyan visszakapcsolták az áramot, azokon a területeken, ahonnan levonult a víz, de az embereket arra intik: a veszély miatt ne költözzenek még vissza otthonaikba. Helyi szakemberek szerint Sajókazán a cigány telepi vályogházak "úgy repedtek szét, mintha kettévágták volna őket," és egyelőre senki sem tudja, hogy biztosítás és pénz nélkül mi lesz a sorsa két tucatnyi családnak, mert csak két üres önkormányzati épület van a településen. Borsodban a mostani árvíz alkalmával is visszaköszönt a hatvanas évekből megmaradt gond: az ár leginkább az alacsonyan fekvő telepeket mosta el, és egyelőre most sem tudni, hogy felszámolják, vagy sokadszorra "restaurálják" ezeket az árvízveszélyes telepi viszonyokat - írta a hirado.hu-nak is elküldött közleményében a Roma Sajtóközpont.

Folyamatos apad a víz Felsőzsolcánál, de a Sajóhoz közeli mélyebben fekvő részeken, ahol a cigány telep is van, még mindig félméteres a víz, eddig több mint hetven épület dőlt össze.

Az áramszolgáltatást kedden ugyan helyreállították azokban az utcákban, ahol levonult az ár, de a hatóságok arra kérték a kitelepített embereket, hogy még ne költözzenek vissza otthonaikba.

Az életveszélyes ingatlanokra figyelmeztető táblákat raknak ki. A hatóságok becslése szerint a hetven összedőlt házon kívül legalább még ugyanennyi ház vált omlásveszélyessé.

Felsőzsolcáról eddig 460 családot, azaz csaknem ezerháromszáz embert telepítettek ki az árvíz miatt. Miskolcon, a sportcsarnokban és a Vörösmarty iskolában helyezték el őket. A városba folyamatosan érkeznek élelmiszer felajánlások, melyeket a katonaság és a rendőrség bevonásával juttatnak el az árvízkárosultakhoz.

A BAZ megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzatok (TCKÖ) elnöke szerint a Sajó már apad, de a Hernád és Sajó torkolatánál a Hernád visszanyomja a vizet, emiatt még mindig van szivárgás. Valószínűleg ennek a jelenségnek köszönhető, hogy Sajókazán a hétvégi árhullám már nem csak a Petőfi utcai cigány telepet öntötte el, hanem két másik utcát is.

Lázi István János a helyi szociális kerekasztal tagja a Roma Sajtóközpontnak arról számolt be: az önkormányzat most jobban reagált, mint az első árvízhullámra, és azonnal a helyi általános iskola tornatermébe költöztetetett mintegy kéttucat családot.

Ahogy azt a Roma Sajtóközpont korábban hírül adta: a Petőfi telepen élő cigányokat először az önkormányzat nem akarta károsultnak nyilvánítani és vonakodott elhelyezni. A helyi szociális szakember azt mondta: a telepi vályogházakat a romák annak idején a saját kezükkel építették, de most szinte mindegyik lakhatatlanná vált. Lázi István szerint a telepi vályogházak "úgy repedtek szét, mint kettévágták volna őket". A szociális szakember arról is beszámolt: egyelőre senki sem tudja, hogy az ár levonulása után biztosítás és pénz híján mi lesz a sorsa az otthon nélkül maradt cigány telepieknek, mert csak két üres önkormányzati épület van, miközben az árvízkár kéttucatnyi családot érint.

C-PRESS - hirado.hu/Roma Sajtóközpont
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek