Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csúcstechnológiás jogsegélyszolgálat romáknak
2010-06-08 09:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csúcstechnológiás jogsegélyszolgálat romáknakA csúcstechnika betört a jogvédelembe. A Társaság a Szabadságjogokért új módszert szeretne meghonosítani: videokonferenciákat szervez a Budapesttől messze élő, javarészt iskolázatlan ügyfelek számára.

 

 

 

Az állam által létrehozott antidiszkriminációs hálózat működése nem kielégítő, az ügyvédek beágyazódtak a helyi elitbe, nem szívesen szállnak szembe a hatalommal. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) legalábbis így látja. A civil szervezet új módszert dolgozott ki. Mivel vidéki irodák nyitására az „isten pénze se elég”, a TASZ videokonferenciák révén, a fővárosból nyújt segítséget a távoli ügyfeleknek.

 

A jogvédők egyelőre Hevesen, Ózdon, Sajókazán és Szalonnán teremtették meg a technikai feltételeket, remélve, hogy a programban részt vevő települések száma év végére tízre emelkedik. Az úgynevezett TASZPONT-okat családi vagy közösségi házakban alakították ki. „Romaprogram, nem csak romáknak.” Dénes Balázs, a TASZ vezetője ezzel a szlogennel érzékeltette, hogy elsősorban, de nem kizárólag cigányok jelentkezésére számítanak.

 

Precedensértékű esetekben a TASZ jogi képviseletet vállal, gyakran azonban – a potenciális ügyfelek jelentős része funkcionális analfabéta – elegendő az ingyenes tanácsadás is. A kevésbé iskolázottak felvilágosítását szolgálja az a képregény is, ami a holland nagykövetség támogatásával jelent meg. A szervezet munkatársai állítják, hogy a rendőrök gyakran mondvacsinált indokokkal indítanak szabálysértési eljárást romák ellen. Kopott a gumi a kerékpáron, nincs rajta „macskaszem” – és így tovább.

 

Az emberek képtelenek kifizetni a bírságot, így több hétig tartó elzárás lesz az ügy vége. A rendőri fellépésnek a jogvédők olvasatában az a célja, hogy a romák ne hagyják el a „szegregátumot”, tehát azt a közvetlen lakókörnyezetet, ahol a többségi társadalomtól elkülönítve élnek. A TASZ most gyűjti össze, és a közeljövőben nyilvánosságra hozza a hasonló eseteket dokumentáló iratokat.

 

Az emberi jogi tevékenységet beárnyékolja egy brutális bűncselekmény. A TASZ tavaly filmet forgatott a romák helyzetéről, az utolsó kockákon egy több mint kilencvenéves néni látható: a nem cigányok közül egyedüliként ő maradt az ózdi Hétes-telepen. A filmben nyilatkozó roma férfi nagy szeretettel beszél róla, és a néni is a romákról. Nem sokkal később, ez év elején az idős asszonyt kirabolták és kegyetlenül összeverték – a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elkövetők tizenéves roma fiúk voltak. Nem helybéliek, rokonaik éltek a telepen.

 

A TASZ-osok és a hétesi cigányok máig nem tudták feldolgozni a tragédiát. A jogvédők elmondása szerint szomorú fejlemény, hogy a felháborodott romák kiközösítették és valósággal elüldözték azokat a hozzátartozókat, akik pedig nem tehetők felelőssé a halálos kimenetelű rablótámadásért.

 

Kevés pénz jut a szegény térségekbe

 

Még a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket célzó uniós fejlesztési források között is csak kis arányban szerepelnek romákat célzó projektek, és aránytalanul kevés az esélyegyenlőséget előmozdító program – erre a megállapításra jutott a TASZ vizsgálata, amely Borsodban és Szabolcsban készült.

 

Kadét Ernő és Varró Gabriella elemzése szerint csupán egy-két százalékot tesznek ki a roma szervezetek által működtetett programok, és mindössze három-hét százalékot a kifejezetten romák vagy a hátrányos helyzetű lakosság javára szolgáló nyertes pályázatok. A cigányok esélyegyenlősége szempontjából Borsodban a pályázatok 12, Szabolcsban 25 százalékának van relevanciája.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek