Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hol teremnek ők, a szegények?
2010-06-08 09:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hol teremnek ők, a szegények?Megrázó albumot tesz közzé a könyvhétre a Napkút kiadó: jó száz fényképet szegény gyerekekről, isten háta mögötti falvakról, faluszélekről, a kalyibák és putrik senkiföldjéről - egy tengerfenék világról, mely mégiscsak a mi országunkban van, igaz, eldugott, eltakart pontokon. Mit látunk a fényképeken? A magyar Afrika napszítta rétjeit, düledező viskóit, egész elárvult élővilágát.

 

 

 

képek valóságos holdbéli magyar vidékről hoznak látleletet: bevilágítanak a szegénység pórusaiba, és egészen a hajszálgyökerekig feltárják a nincstelenség és reménytelenség mélyvilágát.

 

A képeket az ELTE szociális munkásnak készülő hallgatói rögzítették. A szerzők nyilván azelőtt is találkoztak már a szegénység nem átmeneti, hanem véglegesnek és abszolútnak tűnő állapotaival. Munkáik lenyűgöző erejét, úgy tűnik, talán nem a művészi látásmód adja. Megrendülésünkhöz elegendő, ha a részletekre figyelve szemügyre vesszük ezt a bűnbeesés előtti, de már mégis elbukottnak rémlő mélyvilágot. Élni fognak ezek valaha is? –ezt kérdezzük magunktól a könyvet lapozva. Hol teremnek ők, a szegények? Továbbá ezt: ezek a csenevész páriák ugyanazon a földön élnek, mint mi? Továbbá ezt: miért kell nekik állati sorban élniük, ha mi, jobb sorsúak, tudjuk, hogy volna mód változtatni a körülményeiken? Töprengünk, hüledezünk, hitetlenkedünk. Látjuk, sejtjük: elég sokan lehetnek ők, a számon kívül maradtak –, sok albumba se férne el a sok szegény, ha fényképészek beutaznák a szociális peremvidékek minden hínáros ingoványát.

 

Jean Paul mondata jut eszünkbe: A szegénység az a teher, amely annál súlyosabb, minél többen viselik. Igen, se vége, se hossza a sornak: egy egész – nemzetből kiközösített – réteg vár itt üresen egy megszerkesztett, szép, szilárd jövőt. S amint szaporodnak az oldalak, egyre erősebben azt érezzük: botrány, hogy ismét meggyűlt a puszták népe, de most már nem egyes uradalmak mélyén, hanem nagy foltokban, szerte az egész országban. Romák és nem romák: nyomorultak sínylődnek számolatlan tömegben keleten és nyugaton, ki tudja, merre-hol. Talán ezért nem jelölik a szerkesztők, hol s mikor készültek a felvételek; mindenütt készülhettek volna, és készülhetnének holnap is.

 

A purdék mosolyognak, pucéran rohangálnak a száraz buckák között. A leánykák egy falat pendelyben hunyorognak, magukhoz ölelve kis játékállataikat. És itt-ott felbukkan a háttérben egy-egy férfi vagy nő, szomorú bogyószemmel, redős homlokkal, foghíjasan. A képeken sok a mosoly: az elhagyatottak a kamera villanásában már-már fél intézkedést látnak. Sok a várakozás, a bizalom, a sóvárgás. Pedig mindenki gyanítja: a földönfutók életében a remények soha nem valósulnak meg, legfeljebb átváltoznak új reménnyé.

 

A fekete-fehér album utolsó oldalain néhány ismert kutató, tudós és művész szövegét olvashatjuk (Ferge Zsuzsa, Dés László, György Péter és mások sorait). Ők többnyire a személyes vallomások hangján beszélnek a szegénység állapotáról (kevésbé okairól). Az albumot Závada Pál rövid képelemzése zárja: egy krajcáros falvédőre felhímezve az Utolsó vacsora, alatta pedig néhány barna gyerek, pár „apró apostol” szorong és bámul a kamerába. Ez a szöveg mintegy összegzésként felidézi olvasás közben feltolult összes szavunkat: elfogyás, éhezés, magány és csalódás. De főleg ezt: árulás.


C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek