Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rászakadt a Bódva Edelényre
2010-06-04 11:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Rászakadt a Bódva EdelényreÓriási erővel önti el a borsodi Edelényt a Bódva; a városban a Bódva és az Újtemplom utcáknál csónakokkal menekítik a lakókat. Két helikoptert is bevetnek a védekezésben.

 

 

 

Edelényt ma hajnalban elöntötte a Bódva: a folyó előbb tizenöt méter hosszan szakaszon törte át a homokzsákokból emelt gátat, majd s rövid időn belül egy méteres magasságú víztömeg zúdult a part menti utcákra. A víz olyan hatalmas erővel zúdul a városra, hogy kerítéseket is bedönt. Száznyolcvan családot, ötszázötven embert kellett kitelepíteni: őket a tűzoltók gumi- és fémcsónakokkal vitték biztonságos helyre, ahonnét barátokhoz, rokonokhoz, illetve az önkormányzat által kijelölt alapítványi iskolán lévő átmeneti szállásra kerültek. Néhány család a  saját felelősségére otthonában maradt, ők az emeleti helyiségekben, vagy a padláson kerestek menedéket. Négy partmenti utca, s azok keresztutcái állnak víz alatt: az épületek egyelőre bírják a terhelést.

 

Három helyen áttörte a víz a Bódva-híd túloldalán, az edelényi barokk kastély melletti gátat is, ezen az oldalon azonban lakóházat még nem veszélyeztet az elöntés, és a domboldalon lévő műemléki épület is biztonságban van. Ma katonai helikopterekkel próbálnak homokzsákokat vinni a megroggyant töltésrészekre, hogy megerősítsék a gátat, majd visszatereljék a medrébe a vizet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az elöntés miatt immár nem csak a folyó felőli gátrész, hanem annak túloldala is víz alatt áll, s így – Molnár Oszkár edelényi polgármester szavai szerint - a töltés szivacsként szívja tele magát vízzel. Még mindig esik az eső, s ez is nehezíti a védekezést.

 

A településen a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyi szakemberek próbálják menteni, ami még menthető. Most az a feladtuk a védekezőknek, hogy megpróbálják megfékezni a víz áradását. Ehhez vetik be a két katonai helikoptert. A védekezésbe bekapcsolódtak a Spider Speciális Mentők és a kelet-magyarországi mentőcsapat búvárai. A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.

 

A búvárok az MTI tudósítójának úgy fogalmaztak: a korábbi bordás megtámasztást, azt a több ezer homokzsákot, amely megtámasztotta a töltést, teljesen ellepte a víz. A töltés már alig látható, csak a töltés tetejére, az úgynevezett koronára épített homokzsákok látszanak ki.

 

A Bódva áradata a 27-es főútra ömlik. A víz egy részét visszavezették a holtágba, de már az is telített. Edelény  megközelíthetetlen. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

 

Súlyosbodott a helyzet az Edelény feletti Szendrőládon is, ahol ma hajnalban négyszáz embert kellett kitelepíteni, szintén a Bódva elöntése miatt. Sajóecseget is elárasztotta a folyó, innen a fő utca melletti házakból több tucat családot költöztettek ki. Víz alá került Tolcsva egy része, itt háromszázötven házat öntött el a megáradt Tolcsva-patak, s húsz családot kellett éjjel kiköltöztetni. Hírek szerint ma a térségbe érkezik Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy személyesen tájékozódjon a tragikus helyzetről.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek