Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma érdekvédők visszavonatnák a kormány kisebbségi képviseleti javaslatát
2010-06-03 10:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma érdekvédők visszavonatnák a kormány kisebbségi képviseleti javaslatátA kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentésére vonatkozó országgyűlési indítvány újragondolását kezdeményezi a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MACIFÉSZ), mert véleményük szerint a jelenlegi ötfős testületek csökkentését semmi sem indokolja.

 

 

 

Kozák János, a roma szervezet elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: arra kérik a törvényjavaslatot előterjesztő Hargitai János és Szászfalvi László kereszténydemokrata képviselőket, hogy az általuk benyújtott törvényjavaslatot vonják vissza és gondolják át.

A szövetség elnöke szerint ellehetetlenítené a testületek munkáját, ha 2010 őszén a települési kisebbségi önkormányzatokba az eddigi öt helyett három, a területi kisebbségi önkormányzatokba az eddigi kilenc helyett pedig öt képviselőt lehetne választani.

A roma politikus szerint a kisebbségi önkormányzatoknál sem a három, sem a négy fős testület létrehozásával sem lehet pénzt spórolni, mert az eddigi, minimálisnak mondható, egyösszegű éves támogatásuk még a működésre sem volt elegendő, és tiszteletdíjat amúgy sem tudtak belőle fizetni.

Aggálya, hogy három fővel ellehetetlenítenék a kisebbségi önkormányzatok munkáját, és a legitim működés sem lenne biztosított, míg a négy fős önkormányzatoknál döntési patthelyzet alakulna ki. Meggyőződése, hogy emiatt több száz kisebbségi önkormányzat oszlatná fel önmagát működésképtelenség miatt rövid időn belül.

Kozák János azt mondta: a változtatásról sokkal szélesebb körben egyeztetetéseket folytatni a civil szervezetekkel, és ne csak az országos önkormányzatok elnökeinek, hanem a közgyűléseik véleményét is kérjék ki a javaslattevő honatyák.

A roma vezető ugyanakkor üdvözölte, hogy az Országgyűlés 200 fősre csökkentette a parlament létszámát, és lehetőséget biztosít a kisebbségek képviseletére, de azt kéri, a kedvezményes mandátum visszaállításával a települési önkormányzatokba a is biztosítsák ezt a lehetőséget a kisebbségi közösségeknek.

Kozák János, aki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) általános elnökhelyettese is, azt mondta: nem ért egyet a kisebbségi ombudsmannal, aki támogatja a létszámcsökkentő törvényjavaslatot.

Kállai Ernő ombudsman álláspontja szerint a módosító javaslat elfogadásával át lehet hidalni azt a problémát, hogy kisebb településeken csak nehezen tudnak a kisebbségi önkormányzati választás megtartásához szükséges létszámú jelöltet indítani. Ugyanakkor azt javasolja: a képviselők létszámának meghatározásakor vegyék figyelembe a kisebbségi választói jegyzékben szereplők számát is annak érdekében, hogy a települési kisebbségi önkormányzatok számára továbbra is lehetőség nyíljon a testületi munkavégzést segítő bizottságok megválasztására.

Wild Róbert, a Győr megyei német önkormányzat elnöke szintén az indítvány újragondolását szorgalmazta. Azt kifogásolják, hogy mindenféle differenciálás nélkül csökkentenék a települési és a fővárosi kerületi kisebbségi képviselő-testületek létszámát ötről háromra, ami alapján ugyanakkora volna egy 150 fős kistelepülés, mind egy 150 ezres nagyváros kisebbségi önkormányzata.

Az indítvány egyik előterjesztője, a kereszténydemokrata Hargitai János hétfőn azt mondta: az országos kisebbségi önkormányzatok javaslatai alapján, velük egyeztetve született meg a testületek létszámának csökkentéséről szóló törvényjavaslat.

A törvényről várhatóan a jövő héten szavaz az Országgyűlés.
 

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek