Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kedvenc fegyverükkel lőttek a cigányokra
2010-06-03 10:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kedvenc fegyverükkel lőttek a cigányokraPár héten belül lezárul a romák elleni gyilkosságsorozat nyomozása. A gyanúsítottak ügyvédei és rendőrségi forrásaink alapján összefoglaltuk, hogyan zajlott a 2008 márciusától 2009 augusztusáig tartó támadássorozat, amelyben összesen hat cigány származású férfi, nő és gyerek halt meg és öten szenvedtek súlyos sérülést. A tavaly augusztusban Debrecenben elfogott négy férfi közül volt, aki beismerte, hogy járt a helyszíneken, de egyikük sem vallotta be, hogy embert ölt.

 

 

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly augusztus 21-én Debrecenben tartóztatott le négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy előre kitervelten, sok ember ellen, eleve gyilkosságsorozatban gondolkodva támadták meg a romákat.

 

Tavaly augusztusban az ORFK és a nyomozást vezető Nemzeti Nyomozóiroda képviselői közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, a nyomozók kilenc helyszínen: Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tiszalökön és Kislétán találtak a letartóztatás, vagyis az alapos gyanú megalapozásához szükséges DNS-nyomokat és mobiltelefonos hívásinformációkat, így ezeket a helyszíneket kezelik a sorozat állomásaiként.

 

A nyomozás állásáról most újra érdeklődtünk az NNI-nél. Az iroda szóvivője, Bartha László azt mondta, egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, de hamarosan, néhány héten belül sajtótájékoztatót tartanak. Információink szerint azért lesz a tájékoztató, mert a nyomozás hamarosan lezárul, jön az iratismertetés, majd a vádemelés.

 

 

A gyanúsítottak

 

A négy gyanúsított férfi közül ketten testvérek, őket gyanúsítják a legtöbb helyszínen elkövetett támadással.

A 42 éves K. Árpádot tizenegy cselekménnyel gyanúsítják. A gyanúsított korábban Izraelben is élt, és dobosként zenélt a Replika metálzenekarban. Bérdi Zsolt, K. Árpád kirendelt ügyvédje az Indexnek azt mondta, hogy a nyomozóhatóság szerint a nyomok alapján védence mind a kilenc helyszínenhez köthető, valamint 2008 márciusában Besenyszögön egy családtól két társával együtt elrabolta azokat a golyós és sörétes fegyvereket, amiket aztán a gyilkosságsorozatban használt. Ezeken kívül még azzal is gyanúsítják, hogy még az első, a galgagyörki támadás előtt belőtt a debreceni menekülttáborba.

 

Bérdi Zsolt elmondta, hogy K. Árpád vallomást tett. Volt, amit elismert (az ügyvéd nem mondta el, hogy mit), de végig tagadta, hogy embert ölt volna. A Magyar Televízió információi szerint K. Árpád a galgagyörki helyszíni bizonyításon beismerte, hogy romák házára lőtt, azt viszont akkor is tagadta, hogy gyilkolni akart. A Magyar Nemzetnek pedig a gyanúsított korábbi védője, Ruzsbaczky Nóra azt mondta, hogy K. beismerte, hogy Piricsén és Tarnabodon is járt.

 

Öccsét, a 36 éves K. Istvánt nyolc helyszínhez kötik a nyomozók. K. István ügyvédje, Gerecs Krisztián az Indexnek azt mondta, ügyfele annyit vallott be, hogy a Molotov-koktél dobásokban, gyújtogatásban részt vett, de más bűncselekményben nem. „Az elfogása után még a fegyverrablással is meggyanúsították, de egyelőre a hatóság nem tájékoztatott arról, hogy melyek a gyanúsítás alapjai” – mondta dr. Gerecs. A Magyar Nemzetnek a gyanúsított korábban elismerte, hogy járt néhány helyszínen, gyújtogatott is, mert a társadalmi problémákra akarta ráirányítani a figyelmet, ugyanakkor nem ölt embert, és kizárólag fémdobozokra lövöldözött.

 

A harmadik gyanúsítottat, a cukrász végzettségű, kutyatenyésztéssel is foglalkozó 30 éves P. Zsoltot hat helyszínnel hozták összefüggésbe, mondta az Indexnek Lőrincz Márton, az ügyvédje. „Először csak a galgagyörgyi esetben való részvételével gyanúsították, majd azóta még öt helyszínnel bővítették a gyanúsítás körét. A gyanúsítás egyelőre vázlatosan fogalmaz, annyit tartalmaz, hogy ügyfelem adott helyszínen adott időpontban megjelent, Molotov-koktélt dobott és lövéseket adott le. Az eddig elém tárt bizonyítékok elegendőek az alapos gyanúhoz, de kíváncsi vagyok arra, hogy a büntetőjogi bizonyítékok mik lesznek, például, hogy a fegyveren lévő DNS-nyom esetében mi bizonyítja, hogy valóban ő lőtt-e” – mondta dr. Lőrincz. P. Zsolt nem ismerte el büntetőjogi felelősségét a nyomozóhatóságok által felsorolt gyilkosságokban. „Augusztusig van meghosszabbítva az előzetes letartóztatása” – mondta az ügyvédje.

 

 

A negyedik az előzetesben ülő gyanúsítottak közül 28 éves Cs.István, akit egy helyszínhez köt a rendőrség, a gyanú szerint ő vitte sofőrként a többieket a tiszalöki gyilkosság helyszínére, és tudott a gyilkossági szándékról. (Tiszalökön egyetlen golyóval szíven lőtték a munkába induló Kóka Jenőt.)  Cs. egyébként korábban szerződéses katonaként gépkocsivezetői munkakörben Koszovóban szolgált.

 

Cs. István ügyvédje, Barcsi István az Indexnek azt mondta, védence nem tett vallomást. „Egyelőre arról sem kaptunk a nyomozóhatóságtól tájékoztatást, hogy pontosan milyen bizonyíték alapján feltételezik, hogy az ügyfelem ott volt vagy tudta, hogy a tiszalöki helyszín közelébe azért fuvarozza a többieket, mert ölni akarnak. Amíg nem tárják elénk a bizonyítékaikat, nincs mire vallomást tennie ügyfelemnek”  - fogalmazott. Az ügyvéd elmondta, védence a kihallgatásokon kizárólag arról volt hajlandó beszélni a nyomozóknak, hogy mit csinált abban a 2,5 órában, ami társai és az ő elfogása között történt. Emailekre, és a másnapi születésnapjára érkező jókívánságokra válaszolt, a szüleinél járt, ahol felöltözött, beszélgetett másokkal, majd a Perényi1-be indult, mert munkatársa felhívta, hogy a szórakozóhely kinyit, tehát dolgoznia kell.

 

Mind a négy gyanúsított ezen a szórakozóhelyen dolgozott, itt is fogták el őket. K. István és Cs. István kidobóemberként, K. Árpád hangtechnikusként, P. Zsolt pedig jegyszedőként volt állásban.

 

Miért?

 

Az ügyvédek szerint az elkövetők nem vallottak a motivációikról, hogy miért lőttek a cigányokra. A gyanúsításokban mindenesetre az aljas indok egyikőjüknél sem szerepel, pedig ide tartozik a rasszista indíték, vagy fajgyűlölet, mint motiváló tényező.

 

Egy rendőrségi forrásunk szerint viszont két elkövető is beszélt a motivációról. Állítólag azt mondták, hogy a gyilkosságokkal az volt a tervük, hogy felkorbácsolják a cigány-nem cigány feszültségeket, polgárháborút szítsanak, aminek végeztével a romákat deportálják Magyarországról. Eszerint a forgatókönyv szerint direkt választottak a lehető legártatlanabb áldozatokat. Utóbbi elgondolást gyengíti az a tény, hogy mindig a cigánysor utolsó házát támadták, vagyis inkább a könnyű stratégiai pontot, mint az áldozatot keresték.

 

A támadások

 

Egy kivétellel minden támadás a települések cigánysorán, az utolsó háznál történt. Négy helyszínen öltek a támadók: először Nagycsécsen, Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg, Illés Éva férjét, Nagy Tibort pedig megsebesítették. Tatárszentgyörgyön a 28 éves Csorba Róbertet és 4 éves kisfiát lőtték agyon, Tiszalökön az 54 éves Kóka Jenőt, az utolsó támadásnál, Kislétán a 43 éves Balogh Máriát ölték meg, 13 éves lányát pedig megsebesítették, maradandó sérüléseket okozva.

 

Életveszélyes sérült volt Alsózsolcán is, az akkor 20 éves Rontó Krisztián medencéjét lőtték keresztül. Piricsén a 65 éves Gyetinás Magdolnát sorozták meg sörétes puskával, azóta is a lábában vannak a lövedékek.

 

A fegyvereket a csoport 2008-ban a fegyvergyűjtő, vadász besenyszögi családtól szerezték, és a Perényi1-ben rejtették el. A rendőrség egy egycsövű és két duplacsövű sörétes, és egy golyós vadászpuskát talált. Egyedül Tiszalökön használtak golyós fegyvert, feltehetően távcsővel szerelték fel, Kóka Jenőt ugyanis 40 méterről, egyetlen golyóval lőtték le. A fegyverek a DNS-nyomok alapján három gyanúsítotthoz köthetőek, ők információink szerint a lopott fegyverek közül választottak és minden elkövető onnantól kezdve a kedvencét használta, ezért is egyértelműek a gyanúsítások.

 

Az Index úgy tudja, a csoport egy újabb fegyverrablást tervezett, egy Hajdú-Bihar-megyei laktanyából akartak utánpótlást szerezni.

 

A nyomozás

 

Rendőrségi forrásaink szerint az elkövetők alaposan felkészültek egy-egy helyszínből, Google maps-es terveket, helyszíni fényképeket találtak náluk. A helyszíneket úgy választották, hogy közel (maximum 25 kilométeres körzetben) legyen autópálya, ami megkönnyíti a menekülést. Rendszerint az autót 5-10 kilométerre parkolták le a helyszínekről, és gyalog mentek tovább, feltehetően azért, hogy kivédjék a rendőri ellenőrzést. Több esetben, összesen 11 Molotov-koktélt dobtak a házakra, majd a kigyulladt épületekből menekülő emberekre összesen 63 lövést adtak le.

 

Információink szerint az ötödik helyszín, Alsózsolca után lett a nyomozóknak nyilvánvaló, hogy sorozatgyilkosságról és nem külön eseményszálakról van szó. A sikeres nyomozati eredményeket elsősorban a híváslista-információk, és a – például a fel nem robbant Molotov-koktélokról, a lőszerekről származó - DNS-nyomok segítették, a profilalkotásban és a média kezelésében FBI-nyomozók vettek részt.

 

A tarnabodi, majd a nagycsécsi helyszínen talált nyomok után egy piricsei DNS alapján merült fel, hogy rokoni szál lehet az elkövetők között. A Heti Válasz azt írja, egyetlen nyomozó volt, aki a cellainformációk és az elkövetések idejét összevetve rátalált a használt mobilokra. Az elkövetők annyiban (is) hibáztak, hogy nemcsak egymást hívták, információink szerint egyszer még a Perényi1-be is telefonáltak.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek