Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Alkotmányos adósság sújtja a cigányságot
2010-06-02 10:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Alkotmányos adósság sújtja a cigányságotA romáknak is lesz önálló képviselőjük a parlamentben. Összefogással sokkal több lehetne.

 

 

 

 

Hiába van erős kisebbségi önkormányzati rendszer Magyarországon, 1992 óta mégis megoldatlan a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselete. Ez az alkotmányos adósság a cigányságot is sújtja: sőt, talán még erőteljesebben, mint az érdekérvényesítés hatékonyabb eszközeivel is élni képes más nemzetiségeket.

Ebben az összefüggésben érthető igazán Lakatos Lajos megjegyzése: a Tolna Megyei Független Roma Civil Egyesület (FÜROCE) alelnöke hétfőn Szekszárdon, az Esélyek Házában tartott Roma fórumon arra mutatott rá, hogy a cigányságnak nincs anyaországa.

 

Ugyanakkor a roma mivolt több sajátossággal is bír. Erről is beszélt dr. Magicz András, aki előadóként érkezett a rendezvényre. Az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy a roma etnikum esetében a nyelv nem meghatározó elem: azaz kizárólag magyarul beszélő ember is joggal tarthatja magát romának.

Ezt egészítette ki Kalányos János gondolata: az országban élő, magyar állampolgárságú cigány emberek ugyanakkor magyar emberek is. Azaz, saját magát magyarnak vallja, de ez nem zárja ki, hogy egyben cigánynak is.

A parlamenti képviselettel kapcsolatos legfrissebb híreket is ismertette a főosztályvezető. A kormány alkotmánymódosítása értelmében nemcsak kisebb lenne - kétszáz tagúra csökkenne - az országgyűlés létszáma: de ezzel együtt a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom képviselő lenne választható. Azért éppen ennyi, mert az idevágó törvény tizenhárom népcsoportot minősít Magyarországon honos népcsoportnak.

Ez a biztosított képviselet természetesen nem zárja ki azt, hogy a cigányságnak ne legyen ezen felül is képviselője a parlamentben - ahogyan bizonyos értelemben volt is és van is, pártszínekben. De még ezen túl is nyílnának lehetőségek, amennyiben a cigányság képes és hajlandó lenne a jelenleginél sokkal szélesebb körű összefogásra. Ez már azonban politikai kérdés, amivel a kizárólag a szakmaiságot megjelenítő dr. Magicz András nem kívánt foglalkozni.

Kalányos János viszont, mint politikus joggal kért szót, és saját helyzetével is példálózva értett egyet a roma összefogás fontosságával. Tolna megye közgyűlésében, bár pártszínekben, de képviseli a roma ügyet, és gyakorta érzi, hogy szükség lenne rajta kívül is cigány képviselőre a testületben, már csak a több szem többet lát alapon is.

A fórumon szó esett még az úgynevezett etnobizniszről is, mely egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem hoz, mert nem hozhat nagy pénzt a visszaélések elkövetőinek.

Dr. Magicz András egy hasonló témakört érintve közreadta annak a személynek a történetét, aki a romákat a közigazgatásba programból igyekezett hasznot húzni. A jelentkező ugyan semmilyen szempont alapján sem volt romának minősíthető, de miután már több éve nem talált munkát, úgy vélte, most esélye nyílhat az elhelyezkedésre.

Egyetlen érve az volt, hogy ő maga ugyan nem roma, de nagyon szereti a cigányokat. Annyira - ezt már a főosztályvezető tette hozzá -, hogy még a romáknak fenntartott helyekből is képes lett volna elvenni egyet.


Sokan nem tudnak mit kezdeni a levelekkel

Idén októberben a helyi önkormányzati választásokkal azonos napon tartják meg a települési kisebbségi önkormányzati választást. Ennek előkészületei már megkezdődtek, jóllehet a tegnapi Roma Fórumon az is elhangzott: a felkészítés hagy maga után kívánnivalót. Többen is megemlítették, hogy sokan nem is tudnak mit kezdeni azokkal a tájékoztató levelekkel, melyeket a helyi választási irodák már postáztak, avagy mostanában postáznak.

 

C-PRESS - Teol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-18
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek