Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Beteg ötletek
2010-06-01 12:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Beteg ötletekAz új kormány megvonja a családi pótlék feletti rendelkezés jogát azoktól a szülőktől, akik nem járatják iskolába gyermekeiket. Ám a juttatással kapcsolatban nem ez az egyetlen visszásság. A Heti Válasz leltárt készített a csalási módszerekről. Árulkodó például, hogy egy év alatt nyolcezerrel nőtt a tartósan beteg gyermeket nevelők száma - legalábbis papíron.

 

 

 

 

- Száztíz középsúlyos értelmi fogyatékos Szarvason? Lehetetlen - mondja a gyámügyi előadó, amikor szembesítjük a Magyar Államkincstár adataival. Nincs nyoma, hogy speciális osztályok sorát indították volna, pedig a városban éppen ennyi, többségében 7-18 év közötti gyermek után vesznek fel magasabb összegű családi pótlékot azon a címen, hogy középsúlyos értelmi fogyatékos - vagyis 40 alatti az IQ-ja.

 

Meglepődik a szakorvosi intézet vezetője és a házi gyermekorvos is, amikor a sérült gyermekek tömegéről érdeklődünk. A 17 ezer lakosú városban papíron több középsúlyos fogyatékos él, mint a tízszer nagyobb Szegeden, ám ez eddig nem tűnt fel senkinek.

 

Tízezer forint plusz

 

A Heti Válasz számos olyan települést talált, ahol meghökkentően magas a betegek aránya. Egy egészséges gyermek után 12 200 forint családi pótlék jár, ám ha a kicsi tartósan beteg vagy fogyatékos, akkor 23 300 forintot fizetnek. Ráadásul nemcsak húszéves koráig, hanem - ha az egészségkárosodás mértéke eléri az 50 százalékot - még azután is. A válságövezetben levő településeken, ahol semmilyen munka nincs, az állam által finanszírozott „életfogytiglanig" járó segélyre egész családok egzisztenciája épül.

 

A magasabb családi pótlékot kapó gyermekek legnagyobb része valóban beteg, ám az elmúlt évben egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település példája felhívta rá a figyelmet, hogy vannak kivételek is. A Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmihálydiban kiterjedt csalás nyomaira bukkantak a hatóságok: helyi cigányok rokkantjáradékot csaltak ki maguknak úgy, hogy az orvosi bizottság előtt fogyatékosnak tettették magukat. Mire a nyugdíjbiztosító rájött, a falu lakosságának 40 százalékát kitevő roma közösség csaknem valamennyi fiatal férfi tagja rokkantosíttatta magát.

 

A bíróság sorban ró ki börtönbüntetést csalás miatt, ám a hatóságok azt nem vették észre, hogy a nyírmihálydiak a nyugdíjfolyósító mellett a Magyar Államkincstárt is megcsapolják. Márpedig ez csaknem biztosra vehető, mivel a faluban 410 szülő igényelt családi pótlékot, és közülük 201 emelt összeget kap - lehetetlen, hogy ennyinek beteg vagy fogyatékos legyen a gyermeke. (Összevetésként a hasonló szociális helyzetű Ózdon ez az arány csak 10 százalékos.)

 

Ráadásul Nyírmihálydiban a családi pótlékot kapók fele nem is gyermek, hanem felnőtt, aki a 18 éves életkor betöltése után is kapja az ellátást. A faluban így csaknem minden harmadik családban van egy középsúlyos értelmi fogyatékos, és minden negyedikben egy epilepsziás is - képzeljük el, micsoda tragédia lenne, ha tényleg így volna.

 

Nyírmihálydi modell

A községben felülvizsgálják a rokkantakat, lapunk pedig megnézte, a „nyírmihálydi modell" máshol is működik- e. Kikértük az államkincstártól az összes magyar település családipótlék-adatait, és azt is, milyen betegségre hivatkozva folyósítják a magasabb összeget. Különös halmozódásokra bukkantunk.

 

 

A Molnár Oszkár független országgyűlési képviselő gumikalapácsos történetével hírbe hozott, kétezer lakosú Szendrőládon például öt epilepsziás él, ami arányait tekintve olyan, mintha Budapesten 4400-an szenvednének ebben a betegségben - ám emelt összegű családi pótlékot ilyen címen a fővárosból csak 51-en kapnak. Hasonlóan torz arányokat tucatnyi településen találtunk: döntően tízezer lakosnál kisebb falvakban, ahol az epilepsziások és az értelmi fogyatékosok halmozódtak.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gadnán a szülők 36 százaléka vesz fel magasabb összegű családi pótlékot a gyermek egészségi állapota miatt, a József Attila-versekből is ismert Öcsödön pedig a családok 34 százaléka nevel beteg gyereket. Szembeötlő az is, ha egy településen túl kicsi arányban kapnak kiskorúak családi pótlékot - a borsodi Arkán például egyetlenegy sem; mind a 42 családi pótlékos „túlkoros", 23 év feletti.

 

Csak sejteni lehet, hogy ezeken a településeken megkozmetikázhatják az orvosi jelentéseket. Ám így sem dúskálnak a pénzben: Gadnán még decemberben is látni cipő nélküli gyermeket, és a szocioriportok arról tudósítanak, hogy a téli hidegben az udvari WC-ket is eltüzelik, s elképesztő közegészségügyi állapotok jellemzik a 90 százalékban romák lakta települést. A 3300 lelkes Heves megyei Erdőtelken is riasztóak az adatok. Tíz középsúlyos értelmi fogyatékost nevelnek - tízszer annyit, mint az 56 ezer lakosú megyeszékhelyen, Egerben. Ám nem mindenütt csalnak, Erdőtelken van olyan család, ahol négy fogyatékos van.

 

A gyermekenként legalább havi tízezer forint pluszpénzhez egyetlen szakorvosi véleményre van szükség, a visszaélésre pedig többféle módszer létezik. Nyírmihálydiban a bíróság szerint a rokonok kitanították a fiatalokat, hogyan lehet kijátszani a bizottságot. (Például odapiszkítottak a székre.)

 

Szarvason viszont azt beszélik, hogy egy fogyatékos babát többször elvisznek az orvoshoz - egészséges gyermekek nevén is. Néhány év alatt így „többszöröződhet meg" egy beteg, miközben a doktor nem is feltételezi, hogy nem azt a gyermeket látja, akinek a nevére kiállítja a pénzutalvánnyal felérő igazolást. Egyetlen eset sem jutott el a bizonyításig - hiszen ki hívja fel egy ilyen állítással a rendőrséget?

 

 A szakorvos kellemetlen helyzetbe hozása is lehetséges módszer - ha megtagadja az igazolás kiadását, botrányt csapnak a váróban. A doktorok pedig, ha nem akarják ellehetetleníteni a praxisukat, előbb-utóbb ráütik a pecsétet a papírra. Az igazolás birtokában aztán a gyermek 18 éves koráig jár az ellátás. Időnként vissza kell menni felülvizsgálatra, ahol megerősítik a korábbi diagnózist. A nagykorúvá váláskor az addigi leletekkel meg kell jelenni az orvosszakértői intézet bizottsága előtt, de ott is „hozott anyagból dolgoznak", vagyis átnézik az addigi dokumentumokat, és általában megadják az emelt szintű pótlékot.

 

A legmeghökkentőbb, hogy a fogyatékosság megállapításáról nem értesítik sem a beteg háziorvosát, sem az önkormányzatot, így az (ál)betegek magas száma feltűnés nélkül maradhat; nem jelennek meg a háziorvos nyilvántartásában, és speciális iskolai osztályokat sem kell indítani nekik.

 

Nagyobb baj, hogy így az információhiány miatt a valódi betegek sem kaphatják meg a megfelelő gondoskodást.

 

Csodálkozó háziorvosok

Nyírmihálydiban az ellenőrzés azt tárta fel, hogy a súlyos betegek évek óta nem keresték fel háziorvosukat, nem jártak szakorvosi ellenőrzésre, és epilepszia elleni gyógyszert sem váltottak ki a patikákból. A családorvos lepődött meg a legjobban, amikor a rendőrség arról értesítette, hány súlyos eset tartozik hozzá. Meghökkentek az iskolában is, mert az öngondoskodásra képtelen értelmi sérültek elvégezték a nyolc osztályt, jogosítványt szereztek, illetve maguk gondoskodnak gyermekeikről is.

 

- Régebben a szakorvosok értesítettek minket a náluk megforduló gyermekek állapotáról, ám ez már évek óta nincs így - mondja Igriczy Zsuzsanna gyermekháziorvos. Szarvason három gyermekpraxis van, vagyis rá elvileg 30 körüli fogyatékos gondozása jutna, ám valójában csak egy-két ilyen betege van.

 

Mivel az új kormány még nem alakult meg, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Soltész Miklós leendő szociális államtitkár terjesztette be a parlamentnek a családi pótlék átalakulásáról szóló javaslatot - ezzel szeretnék elérni, hogy a gyerekek rendszeresen járjanak iskolába. A betegek és fogyatékosok problematikáját viszont nem érintik a változtatások, pedig - mint láttuk - itt is lenne tennivaló. Erre utal, hogy tavaly az országban háromezerrel csökkent a családi pótlékban részesülő gyermekek száma, közülük mégis nyolcezerrel többen kaptak magasabb összegű ellátást.

 
Érdekválások - papíron

 

Nemcsak a fogyatékos gyermekek, hanem az egyedülállók után is magasabb családi pótlék jár. Az állam gyermekenként 1500-2600 forintos többletet fizet, de nem azért, mintha nem támogatná a házasságot, hanem mert az egyedül élő szülők szegénységi kockázata sokkal nagyobb. Ki számít egyedülállónak? A magyar szabályozás szerint az, aki annak vallja magát. Semmilyen irattal nem kell igazolni például egy házasság felbomlását, pedig az állam számára az egyedülállók támogatása nem kis összegbe kerül. Közel 1500 olyan település van az országban, ahol a családok 25 vagy annál nagyobb százaléka erre hivatkozva kap magasabb családi pótlékot. Budapesten 30 százalék feletti ez az arány. Több borsodi kistelepülésen pedig színleg azért válnak külön a szülők, mert így több szociális juttatást kaphatnak.

 
Szegénységi kockázatok

 

Egy beteg gyermek felnevelése óriási lemondással jár; nincs olyan szülő, aki önként ártana - jelenti ki Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. A szeretetszolgálat szerint tévúton jár, aki a családi pótlékkal való visszaélésekről beszél, miközben nem vesz tudomást a társadalom legnagyobb problémájáról, a gyermekszegénységről. A parlament alakuló ülésére ezért a 176 egyéni országgyűlési képviselőt névre szóló levélben figyelmeztették azokra a gondokra, amelyek a körzetében jelentkeznek. Van, ahol a gyermekek azért nem tudnak iskolába járni, mert nincs cipőjük, másutt hetekig nem mosdanak, mert fűtetlen a lakásuk, a főváros VII. kerületében pedig azért maradt el egy iskolai kirándulás, mert a szülők nem tudták megvásárolni a BKV-jegyeket.

 
C-PRESS - Heti Válasz
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek