Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Utálják a cigányokat Közép-Európában
2010-05-27 08:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Utálják a cigányokat Közép-Európában Szlovákiában és Romániában tavaly is széleskörű megkülönböztetéssel szembesült a roma lakosság, Oroszországban pedig emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket, újságírókat értek egyes esetekben halálos kimenetelű, gyakran büntetőjogi következmények nélküli támadások - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott éves világjelentésben.

 

 

 

A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának 2010-es jelentése szerint Szlovákiában a roma lakosság megkülönböztetéssel és erőszakkal volt kénytelen szembenézni az állami hatóságok és magánszemélyek részéről egyaránt. Szlovákia - jóllehet tavaly átvette a Roma Integráció Évtizede program elnöki tisztségét - nem volt hajlandó elismerni a súlyos hiányosságokat közoktatási rendszerében, amely továbbra is alacsonyabb szintű oktatást nyújtó osztályokba és iskolákba különít el számos roma kisgyermeket. Jóllehet a megkülönböztetést és az elkülönítést jogszabály tiltja, még mindig nem születtek meg azok a hatékony jogi és politikai intézkedések, amelyek biztosítanák e jogszabály végrehajtását - áll az AI jelentésében.

 

A Romániáról szóló fejezet szerint széleskörű az előítéletesség a roma népességgel szemben a román többségi lakosság körében. Az Amnesty International idéz egy felmérést, amely kimutatta, hogy a románok 55 százaléka szerint a romáknak nem szabadna megengedni a külföldi utazást, mert ártanak az ország megítélésének, a válaszadók 43 százaléka pedig közölte, hogy nem alkalmazna romákat, mert "lustának és lopósnak" tartja őket.

Az AI ismét felidézi a csíkszeredai romák kényszer-kilakoltatását, amelyről az emberi jogi szervezet az idei év elején külön jelentést is közölt. A most kiadott éves jelentésben erről az áll, hogy elköltöztetésük után öt évvel még mindig "hozzávetőleg 75" roma - köztük több család kisgyermekekkel - él egy szennyvízülepítő telep mögött a város külterületén, fémkonténerekben és túlzsúfolt viskókban. A kitelepítettekre összesen négy vécéfülke jut.

Az Amnesty International már januárban külön esettanulmányban ismertette a csíkszeredai - az akkori jelentésben szereplő keresztnevek alapján vélhetően magyar - roma közösség kálváriáját.

A helyi hatóságok 2004 nyarán értesítették az akkor száznál több főből álló közösséget, hogy 24 órájuk van a távozásra. Közölték velük azt is, hogy otthonaikat lebontják, akkor is, ha nem mennek ki az általuk addig lakott épületből. A közösséget a városi szennyvíztisztító mellé költöztették, a hatóságok által odatelepített fémkonténerekbe.

A emberi jogok oroszországi helyzetéről a csütörtöki jelentésben az áll, hogy a független civil társadalom fenyegetettségben él, főleg - de nem kizárólag - az észak-kaukázusi térségben. Jogvédők, újságírók és ellenzéki aktivisták országszerte fenyegetéseknek és támadásoknak vannak kitéve, többet közülük megöltek, és ezeket az eseteket nem vizsgálták ki megfelelően.

Az Amnesty International idézi egy nem kormányzati szervezet adatait, amelyek szerint tavaly legalább 71-en haltak meg Oroszországban rasszista indíttatású támadások következtében, és a rasszizmus ellen fellépő aktivisták is jobboldali csoportok célkeresztjébe kerültek.

Az orosz hatóságok elismerték, hogy a faji-etnikai indíttatású erőszak nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, ám továbbra is várat magára az ilyen típusú erőszakcselekmények elleni hatékony akcióprogram érvényesítése - áll az AI éves jelentésében.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek