Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kolompár: nem kell cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját!
2010-05-26 08:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kolompár: nem kell cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját!Az L. család kedden délelőtt a Országos Cigány Önkormányzat elnökéhez fordult segítségért az őket ért vádak tisztázásában. A szervezet elnökével, Kolompár Orbánnal beszélgettünk az ercsi támadásról és annak sajtóvisszhangjáról.

 

 

 

Mi történt az L. családdal folytatott megbeszélésen?

Tájékoztattak engem a történtekről és főleg jogi segítséget kértek az Országos Cigány Önkormányzattól. Mivel az ügy részleteit nem ismerjük pontosan, türelmet kértem a családtól, meg kívánjuk hallgatni a másik felet is, azaz Ercsi polgármesterét és a rendőrséget.

A médiában nagyon sok rémhír terjeng torokátvágásról és lincselésről, valamint az eset körülményei is tisztázatlanok, ezért véleményalkotás előtt szeretnénk tisztábban látni a körülményeket. Az OCÖ nem egy nyomozó hatóság, de ha valaki hozzánk fordul egy ilyen, vagy hasonló esetben, akkor meglehetősen körültekintően szoktunk eljárni. Mindaddig nem kommentáljuk az ügyet, amíg a lehető legtöbb részletet nem tudjuk az ercsi támadásról.

Az OCÖ tehát a nyomozás eredményeire vár.

 

Természetesen. A család elmondása alapján azonban meglehetősen durvának tűnik az eset. Az őket ért támadást a család a romagyilkosságokhoz hasonló támadásnak vélte. Az a család előnyére szolgál, hogy a támadás után ők hívták rögtön a mentőket és a rendőrséget, ezért a szándékosság gyakorlatilag kizárható. Cáfolta az L. család azt a sajtóinformációt, mely szerint bármilyen kapcsolat lett volna közöttük és az áldozat között.

Az elkövetkező 1-2 napban az OCÖ médiastábja is meglátogatja a helyszínt, több embert meg fognak kérdezni, de a szakértői anyagok rendelkezésre állásáig várakozó állásponton vagyunk. Ebben a szakaszban a családot lelkiekben segítünk, pszichológust biztosítunk számukra. A család idős hölgy tagját viselte meg az eset, úgy néz ki, még nem tudta kiheverni azt a szörnyűséget, ami történt.

Tart-e attól, hogy az ellentétek szítására használják fel ezt az esetet?

 

Nézze, Magyarországon minden elképzelhető. Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan esemény történt, amit egyes politikai körök felhasználtak szavazatok szerzésére. Ezért nem tartom szerencsésnek a helyi szocialista polgármester megnyílvánulását, hogy még a konkrét tények megismerése nélkül, a rendőrségi szakvélemények ismeretének hiányában ilyen negatív hangot ütött meg a roma családdal kapcsolatban. Ez mindenképpen hagy maga után némi kívánnivalót.

De az elmúlt két hétben több dolog történt az ország területén, például egy Heves megyei család ablakán Molotov koktélt dobtak be, Kiskunmajsán horogkeresztet festettek a helyi kisebbségi önkormányzat ajtajára.

Ezek az esetek nyilván annak is köszönhetőek, hogy közelednek az őszi önkormányzati választások és egyesek provokációként használják ezeket az eszközöket. Arra kérem a roma embereket, hogy maradjanak nyugton és ne üljenek fel a politikai provokációknak. Higgadt kell maradjon a roma társadalom és a rendőrség segítségét kell kérje a visszás esetekben.

Mi a véleménye arról, hogy egyes sajtóorgánumok az ercsi támadás másnapján már lincselésről szóltak, vagy torokelvágásról beszéltek, amit azóta a rendőrség is cáfolt?
 

Az eddig megismert körülmények számomra azt mutatják, hogy a család ártalmatlanná akarta tenni a támadót. Ezt mindenképpen mérlegelnie kéne az igazságszolgáltatásnak.
Óva inteném az egyes felelőtlen, uszító magatartást tanúsító embereket és médiumokat, hogy megpróbálják másként beállítani az eseményeket. Nyugvópontra kellene helyezni a romák és nem romák viszonyát Magyarországon, abba kellene hagyni az uszítást, hiszen korábban ez több halálos áldozatot követelt, ami egyáltalán nem hiányzott az országnak.

Felelősségteljes magatartás lenne kívánatos az ügy tálalásában?


Nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját. Úgy gondolom, hogy ez nem roma kérdés: hajnali kettő órakor mit keres egy idegen ember vegyszerrel, vegyvédelmi ruhába beöltözve egy család házában? Úgy gondolom, nem lenne szabad az események kiindulópontját eltorzítani, mert beláthatatlan következményei lehetnek.

A rendőrségi anyagokban ráadásul semmi nyoma sincsen a szándékos emberölésnek, mégis több médium ennek ellenkezőjét közölte. Ki fogja vállalni a felelősséget, ha egy újabb hasonló eset fog történni? Melyik újságíró fog kiállni és elmondani, hogy "bocs, fiúk, elcsesztem"?

Ne ferdítsék el a valóságot, bízzák az igazságszolgáltatásra, hiszen a rendőrség a nyilatkozatok alapján teszi a dolgát.

 

C-PRESS - Hírextra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek