Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Veszélyben a sátai nemzetközi hírű iskola
2010-05-26 08:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Veszélyben a sátai nemzetközi hírű iskolaNem bírta finanszírozni a borsodi Sáta község a helyi iskola működését, amelyben magas szintű művészeti és nyelvi oktatás folyik. Az intézményt bezárás fenyegeti, így bizonytalan, mi lesz a tanulókkal, akiknek többsége cigány származású.

 

 

 

A borsodi Sáta nemzetközi hírnevű iskolát működtetett, magas színvonalú művészeti oktatással, egyetemi diplomás tanárokkal, de a kistelepülés nem bírta anyagilag. Csődbe ment a falu, most pedig egy adósságrendezési eljárás közepén könnyen lehet, hogy bezárják az iskolát. Kérdés, mi lesz a községgel és azzal a mintegy száz, főként cigány származású diákkal, akik tanulni szeretnének.

Bakai Vilmosné, az iskola igazgatója elmondta, a falunak ez az egyetlen iskolája, ami nagyon sok feladatot ellát, Sáta mozgatórugója. Emelt szintű angoloktatás van az iskolában, az idegen nyelvet első osztálytól tanítják heti öt órában. Külföldi kapcsolatokat is kiépítettek, tucatnyi országgal tartanak rendszeresen kapcsolatot, különböző európai uniós projektekben vesznek részt. Legutóbb az intézmény tíz fős delegációja az olaszországi Velencében járt, ahol az volt a feladat, hogy filmet készítsenek a környezetvédelem, bevándorlás és káros szenvedélyek témakörében. Két hét múlva Bulgária fővárosába, Szófiába megy egy öt fős csoportjuk.

A falu másodszor ment csődbe. Elveszítheti a nemzetközileg is elismert iskoláját. Most adósságrendezési eljárás van ellene. Ennek keretében merült fel, hogy az általános iskolát össze kell vonni a borsodbótaival. Az ügynek pillanatnyilag különféle jogi útvesztői vannak” – mondta az iskola igazgatója.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Önkormányzat oktatási és művelődési főosztályának vezetője, Hideg Imre szerint a Sátán kialakult helyzet idén szabályosan már nem megoldható, mert a két félnek május 15-ig meg kellett volna hozni a társulást segítő döntéseit. „Azonban tudomásunk szerint az egyik fél ezt nem szavazta meg. Ez azt jelenti, hogy ha akár a közeljövőben is mégiscsak megszavazzák, az életbe már nem léphet a 2010-11-es tanév kezdetén, csak egy évvel később.”

 

Sáta polgármestere, Bakos Péter polgármester elmondta, az általános iskola száz tanulóval működik, a normatív állami támogatás 17-18 millió forint a 2010-es évre számítva, miközben az intézmény 55-60 millió forintos éves költségvetéssel bír. A falunak így 29 millió forint volt a ráfizetése az iskolára.

 

Váradi Béla, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint az intézmény tanulóinak nyolcvan százaléka roma. Az iskola sorsa így nyolcvan gyereket, illetve hatvan cigány családot érint.

 

Bakai Vilmosné iskolaigazgató embertelennek tartja, hogy a felszámoló eljárás vezetőjére sem a gyerekek jövőjének bizonytalansága, sem az intézményben folyó színvonalas oktatás nincs hatással.

 

Dr. Tergaleszné Dr. Nagy Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Önkormányzat hivatalának főosztályvezetője arra a kérdésre, hogy megszüntetheti-e a felszámoló biztos az iskolát, azt mondta, döntési kompetenciája a megalakítandó adósságrendezési bizottságnak van, továbbá magának az önkormányzati testületnek.

 

C-PRESS - MR1

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek