Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Botrány: a romák nem lehetnek árvízkárosultak
2010-05-22 19:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Botrány: a romák nem lehetnek árvízkárosultak A sajókazai cigányok úgy érzik, azért nem engedték őket szükséglakásba költözni, mert az önkormányzat attól tart, hogy később nem térnének vissza elázott lakásaikba.

 

 

 

 

Nem nyilvánította őket károsultaknak, így többek között nem engedte a sajókazai önkormányzat, hogy azok a romák, akiknek az árvíz elöntötte a házukat átmenetileg beköltözhessenek a helyi kultúrházba vagy üresen álló önkormányzati épületekbe. Az érintettek szerint azért, mert a helyi képviselők attól félnek: az árvíz után nem tudják majd őket „visszazsuppolni” a cigány telepre.

A Sajó és a Vadász patak áradása miatt Sajókaza és környékének egy része még a hét elején víz alá került. A Vadász patak által elöntött utcákból kiköltöztették az embereket, ám a Petőfi telepen élő cigányokat otthagyták – értesítették csütörtökön a helyiek a Roma Sajtóközpontot. (RSK) Elmondásuk szerint az érintettek a történtek után először az önkormányzathoz és a helyi gimnázium vezetőihez mentek segítséget kérni. Az önkormányzat erre mintegy 1300 homokzsákot küldött. Bár a romák elmondásuk szerint együtt „zsákoltak” a polgárőrökkel és a rendőrökkel, hogy megvédjék a telepi, zömmel vályogházakat, a víz elöntötte a kerteket, a pincéket, beszivárgott az épületekbe, az udvari illemhelyek tartalmát pedig kimosta.

Az egészségügyileg veszélyes szennyeződés gyakorlatilag mindenhová bejutott, így a dr. Ámbédkar Gimnázium igazgatója értesítette a katasztrófavédelmet. Az igazgató elmondta: ezt követően a település polgármestere és a helyi doktor is kiment a telepre, azzal nyugtatva az ott élőket, hogy majd megy az ÁNTSZ és fertőtlenít. Derdák Tibor ugyanakkor hozzátette: ha ekkor azonnal árvízkárosultakká nyilvánították volna a telepieket, akkor nekik is járt volna az a segítség, amit egyébként mindenki más megkapott: tiszta víz, élelmiszercsomag, és beköltözhettek volna az addigra már előkészített kultúrházba is, ám ez utóbbi elmaradt.

Ezért egy önkormányzati képviselő és a helyi szociális kerek-asztal egyik tagja levélben kért segítséget a   képviselő-testülettől, amely csütörtök délután rendkívüli ülést tartott – számolt be a Roma Sajtóközpontnak a levélírók egyike, a kerek-asztal tagja. Tájékoztatása szerint azt kérték képviselőktől: az omlás- és a fertőzésveszély miatt a Petőfi telepen élőket költöztessék át ideiglenesen az önkormányzat üresen álló épületeibe, házaikat nyilvánítsák életveszélyessé, és találjanak számukra hosszú távú megoldást.

Lázi István János elmondta: a csütörtök délutáni rendkívüli ülésre elmentek a Petőfi telepen élők is, ám az ülést egy idő után zárttá nyilvánították, így a romák kinn rekedtek, ő azonban benn maradhatott, és jegyzetelte az elhangzottakat. Ezeket nyilvánosságra is hozta egy internetes oldalon. Eszerint a zárt ülésen a képviselők többek közt ilyen mondatokkal reagáltak a romák kérésére: „Komolyan gondoltad ezt? A faluba telepítjük őket?”(….) Te a vagyonodat szét szoktad szórni? (…) Ne azt kérdezd, hogy az állam mit tett érted, hanem hogy te mit tettél az államért!”

Az érintett romák szerint az önkormányzati képviselők zöme attól fél: ha most engedik kiköltözni őket roskadozó házaikból, akkor az ár után nem tudják majd „visszazsuppolni” őket a cigány telepre. Az RSK kérdésére ezt az álláspontot Lázi István János azzal indokolta: az elmúlt hat hónapban ez az ötödik áradás, amely „alámossa” a cigány telepet. Ezért ő még áprilisban eljuttatott a polgármesterhez egy olyan – a telep felszámolását is célzó - pályázati kiírást, amelynek a segítségével hosszú távon megoldható lenne ez a gond.

Lázi István János elmondása szerint erre a polgármester úgy reagált: a június 22-ei képviselőtestületi ülésen megvitatják ezt, a pályázat leadási határideje azonban korábban, június 15-én van. A polgármestert többszöri keresés ellenére sem tudta a Roma Sajtóközpont elérni.   

 

C-PRESS - ATV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek