Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Fidesz és a cigányok
2010-05-22 19:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Fidesz és a cigányokA romák integrációjának régóta húzódó eredménytelenségén a Fidesz minden egyébhez hasonlóan nagy tervekkel, de közvetetten próbál változtatni.

 

 

 

Sok más, évtizedek óta halogatott problémával együtt a romák integrációjának feladata is a Fidesz nyakába szakadt. Látható, hogy a jobbközép párt élni szeretne a kétharmaddal, a szándék megvan a változtatásokhoz. A meghirdetett, fontos nemzeti ügyek körül csapott felhajtásból és csinnadrattából viszont nem jutott a cigányságnak, noha a romakérdés közvetlenül kapcsolódik a konzultációt is kapott öt ügyből legalább kettőhöz.

Járkálj csak, halálraítélt

 

„A cigány önkormányzaton belül mi nem tudunk rendet tenni, ezt a romáknak kell megoldani” – mondta Orbán Viktor az ózdi, közbiztonsággal kapcsolatos nemzeti konzultáción. A közbiztonsági helyzet kezeléséhez különösen fontos az aktív cigánypolitika, bár ezt Ózdon mindenki elhallgatta. A két megszólaltatott roma tisztségviselőből egy teljesen unalmas volt, egy enyhén a politikailag korrekt irányvonal felé tendált, emellett volt egy cigányozó vajda, akit a nettó rasszista felszólalásáért a konzultáció egyetlen vastapsában részesítettek (tudósításunkat a konzultációról itt olvashatja).

Eleve kérdés, hogy miért nem szeretne majd az új kormány aktívabban „jelen lenni” a roma közösségekben, de az a tény, hogy a Fidesz konzultációjának díszcigánya egy olyan roma lett, aki egy feudális maradványtisztségre hivatkozva közszerepel, legalábbis taszító.

Orbán szintén Ózdon közölte, hogy az egyházak bevonásával szeretnének a romakérdésben cselekedni, ezzel kapcsolatban érdekes adalék, hogy Balog Zoltán leendő romaügyi államtitkár is egyházi háttérrel rendelkezik. Az egyház-vajda kombó akár működhet is, de így ránézésre a tizenhetedik századot idéző felállás arra utal, hogy a Fidesznek fogalma sincs arról, hogy 2010-ben hogy kommunikálhatna közvetlenül a többségi társadalom irányító elitje a cigánysággal.

Ó, régi börtönök

A Fidesz passzív és áttétes romapolitikáját valószínűsítik a kimondatlanul is a cigánykérdéshez kapcsolódó friss törvényjavaslatok is. Ilyenek például a rendfenntartás törvényi hátterét módosító javaslatok, amelyek masszív, azonnali és elkerülhetetlenül lesújtó rendőri és igazságügyi erőket szabadítanak rá a piti tolvajokra is. Ennek a rendszernek az elrettentő ereje akkor racionalizálódhat, akkor lehet hasznos, ha a mélyszegénységben élő többségiek és cigányok előtt akad más út is, mint a bűnözés.

Matolcsy György szerint a közmunkaprogramok átalakíthatók úgy, hogy a jelenlegi árokparti kaszálásnál értelmesebb célokat magában hordó mezőgazdasági és építőipari munkák jutnának a cigányoknak és a szakképzetlen munkaerőnek. A lehetőségeket és az ezzel kapcsolatos szándékot szintén Ózdon láthattuk megkérdőjeleződni.

Egy Balogh Artúr nevű, politológia szakot végzett roma fiatalember, a konzultáció egyetlen „külsős” hozzászólójaként kikérte magának, hogy a cigányok csak árokásásra és hasonlókra lennének jók. Erre a másik fél részéről a vajda egy tanácsadója (!) válaszolt, miszerint a cigányoknak minden munkának örülniük kell, mire a fideszes konzultáció meghívottjai elégedetten bólogatni kezdtek. Ettől függetlenül lehet, hogy lesz működő gazdasági kiegészítése a közrendi intézkedéseknek, de ezt – és a siker esélyét - még nem ismerjük.

Hasonlóan féloldalas javaslat a családi pótlék feltételeire vonatkozó ötlet: a gyerekek után járó pótlék bizonyos számú igazolatlan iskolai óra felett természetben jönne. Ez így önmagában nem biztos, hogy megáll, Herczog Mária, gyermekvédelemmel foglalkozó szociológus egyenesen azt nyilatkozta nekünk, hogy „ennek így semmi értelme nincsen” (a témáról bővebben itt olvashat).

Erőltetett menet

 

Látni kell azonban azt is, hogy a Fidesz, akármilyen távolságtartással és áttétesen kezeli is a kérdést, igenis fontosnak tartja a romaintegrácó ügyét. Erre több szimbolikus gesztus utalt az elmúlt években, és mostanában is.

Farkas Flórián és a Lungo Drom, akármennyire is hiteltelen a cigányság ügyének zászlóvivőjeként, a Fidesznek köszönhetően kap teret. Jelen állás szerint pedig Magyarországról egyedül a Fidesz delegál roma származású képviselőt, Járóka Líviát az Európai Parlamentbe. A Fidesz mostani alkotmánymódosító terve, amelyben szerepel a kisebbségek stabil parlamenti képviselete is, hasonlóan fontos gesztus.

A végére hagytuk a közelmúlt egyetlen olyan fideszes húzását, ami legalább megpróbálja figyelembe venni a cigányság szociokulturális valóságát, a szegénységben élő romák gondolkodásmódját. A nyolc általános elvégzéséhez kötött jogosítványszerzésre vonatkozó friss fideszes javaslat arra apellál, hogy a társadalom alsóbbik felén státuszszimbólumnak számít ’az’ autó birtoklása, a legszegényebb roma (és nem roma) fiatalok tehát motiváltak lesznek arra, hogy legalább minimális iskolázottságot szerezzenek.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek