Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Makai István: A lakhatás támogatása önmagában kevés
2010-05-21 07:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Makai István: A lakhatás támogatása önmagában kevésMakai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke ugyan örült annak, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) felhasználásának szabályait módosították a romák lakhatásának támogatása érdekében, de ugyanakkor kiemelte, hogy ez önmagában kevés a sikerhez.

 

 

 

A Parlament rábólintott arra a bizottsági kezdeményezésre, amely szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alapot (ERFA) minden tagállamban használhatják a társadalom peremén élő közösségek (legfőképpen a romák) lakhatási körülményeinek támogatására.

 

Eddig az ERFA forrásait csak a tizenkét új tagállam használhatta a városi területeken lévő már meglévő épületek felújítására. Az elfogadott bizottsági javaslat lehetővé teszi, hogy az ERFA-ot használják a társadalom leszakadó rétegei lakhatásának támogatására valamennyi tagállamban, mind a városi és vidéki területeken, új épületek felállítására is.

 

Makai István üdvözli azt, hogy az ERFA felhasználási szabályait ilyen irányban mozdították el, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a roma lakosság lakhatási körülményeinek javítása önmagában nem segíti elő a társadalmi integrációt. „Üdvözölendő cél, hogy a lakhatási körülmények javítását kiterjesztették nem csak a városi, hanem a vidéki településekre is. Már rég meg kellett volna tenni. Azonban nem látom társítva azokat a programokat hozzá, amelyekben garantálnák azt, hogy a lakhatási körülményeken túlmenően a tudatosság, a tudatosságra való nevelés, az egészségügyi ellátórendszer, a foglalkozatás fenntartása, illetve a nyílt munkaerőpiacon való megjelenés egy összefüggő kérdéskört alkotna.” – állítja Makai.

 

Az elnök véleménye szerint a társadalmi beilleszkedés folyamatának sikeressége komplex feladatokat teremt. „A lakhatási körülmények összefüggésben vannak egyrészt az oktatással, a szociális és a foglalkoztatási kérdésekkel és nem látom az intenzitást az Unió új intézkedési csomagjában, amely garantálná a társadalmi beilleszkedésnek ezen alapvető feltételeit.” – véli az elnök.

 

Makai István ezen kívül felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddig megvalósult programok sikerességének megítéléséhez „alapvetően a monitoring rendszert kell nagyon tüzetesen megvizsgálni, illetve a rendszeren keresztül megnézni, hogy milyen hatékonysággal működnek ezek a programok.” Az elnök úgy véli, hogy akkor lehet sikerről beszámolni, ha az adott célcsoporthoz eljutott a pénz és azt megfelelően használták fel úgy, hogy az megtérüljön.

 

Johannes Hahn a regionális politikáért felelős biztos is üdvözölte a Parlament döntését. „A roma közösség Európa legnagyobb kisebbségi csoportja, mely gyakran a háttérbe szorul, a szegénység és a társadalmi kirekesztés áldozatává válik. Örömmel fogadom a mai döntést, mely lehetővé teszi, hogy a regionális politika segítségével megtörjön az az ördögi kör, melybe úgy tűnik, hogy e közösségek kerültek. A döntésnek az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a foglalkoztatás területén megvalósuló intézkedésekre is kiterjedő, átfogó megközelítésbe kell illeszkednie.” – mondta a biztos.

 

A mélyszegénységben élők 70-80 százaléka roma

 

A javaslat értelmében 10-12 millió európai roma lakhatásának támogatására nyílik lehetőség az ERFA forrásaiból.

 

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv helyzetelemzése szerint „a hazai cigány népesség foglalkoztatottsága, átlagos iskolázottsága, életszínvonala, lakhatási körülményei, egészségi állapota lényegesen rosszabb a társadalom egészénél.” Hazánkban a legtöbb roma lakos az észak-keleti országrészben él vidéki területen rossz körülmények között.

 

Makai István elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint Magyarországon a három millió mélyszegénységben élő ember között 70-80 százalékos arányban vannak jelen a romák. Azonban az elnök azt is kiemelte, hogy a számokat csak valószínűsíteni tudják, mert a kutatás nem kifejezetten a romákat célozta, hanem a mélyszegénységben élő lakosságot.

 

Az elnök által idézett adatok azonban nem esnek egybe a magyar kormány hivatalos adataival. A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve keretében készített háttéranyag szerint ugyanis Magyarország az unió középmezőnyében van, mindössze 12 százalékos szegénységi rátával (EurActiv.hu 2010.04.29.). 

 

C-PRESS - EurActiv.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek